Wat is een Q10 supplement?

Q10 supplement voordelen

Q10 staat voor co-enzym Q10 en wordt ook wel CoQ10 genoemd. Het is een belangrijk onderdeel van je lichaam omdat het helpt om energie te creëren in cellen. Van nature maakt je lichaam al Q10 aan, maar naarmate je ouder wordt, neemt de productie af. Zonder Q10 sterven je cellen af. Het komt daarom overal in je lichaam voor en is essentieel voor de gezondheid van je cellen.

Naast het genereren van energie voor je cellen, functioneert Q10 ook als antioxidant en houdt het de membranen van je cellen soepel. Dit is ook waarom je veel Q10 in verzorgingsproducten vindt: het versoepeld de huid. Dit enzym komt ook voor in dierlijke voedingsmiddelen, maar in kleine mate.

Wanneer je lichaam te weinig Q10 heeft, kan je hier al snel de effecten van merken. Je kan hierdoor namelijk sneller last krijgen van vitaminetekorten, zoals vitamine B6. Ook bestaat er een kans dat je meer bijwerkingen voelt van bepaalde medicatie of medische behandelingen en zal je huid sneller verouderen.

Voordelen van een Q10 supplement

huidverzorging bevat Q10

Omdat Q10 zo belangrijk is voor je gezondheid, hebben veel mensen baat bij het nemen van dit supplement. Vooral ouder wordende mensen hebben hier baat bij, doordat hun lichaam minder Q10 aanmaakt. Je kan een Q10 supplement veilig gebruiken. Het heeft namelijk weinig bijwerkingen omdat je lichaam er al bekend mee is. Toch is het altijd verstandig om pas aan supplementen te beginnen na overleg met je huisarts.

1. Q10 supplement kan je vruchtbaarheid bevorderen

Doordat Q10 zowel energie aan je cellen geeft als dat het ze beschermt, zorgt te weinig Q10 ervoor dat je cellen meer schade kunnen oplopen. Dit omvat ook je eicellen. Vrije radicalen kunnen op deze manier meer schade toedienen aan je eicellen, waardoor je minder vruchtbaar raakt. Voldoende Q10 nemen helpt om deze schade te voorkomen.

2. Het houdt je huid soepel

Je huid wordt constant blootgesteld aan allerlei schadelijke factoren, van een droge, kille wind, tot aan de uitlaatgassen van verschillende auto’s. De cellen in je huid werken hard om je huid gezond te houden. Q10 kan net het extra zetje geven om je huid jong en soepel te houden doordat het actief deze schade tegengaat en de schadelijke stoffen aanvalt.

3. Het helpt tegen hoofdpijn

Wanneer je te veel schade oploopt van vrije radicalen, kan dit leiden tot vermoeidheid en hoofdpijn. Uit onderzoek is gebleken dat de Q10 supplementen helpen om de mitochondria van je cellen te herstellen waardoor je hoofdpijn verminderd. Ook schijnen mensen met chronische migraine vaker een Q10 tekort te hebben dan anderen.

4. Het gaat vermoeidheid na sporten tegen

Tijdens het sporten komen je spieren in aanraking met veel zuurstof waardoor je meer oxidatieve schade oploopt. Als een gevolg hiervan raak je uitgeput en heb je vaak ook last van spierpijn. Q10 supplement helpt dit tegen te gaan door je spieren sneller te herstellen en de vermoeidheid te verminderen. Je kan hierdoor langer trainen en blijft minder lang moe.