Welke nachtrust tabletten zijn er?

nachtrust tabletten verschillende werkingen

Als je in de meeste supermarkten of drogisten rondloopt, zijn er twee hoofdsoorten nachtrust tabletten die je kan vinden: melatonine tabletten en valeriaan tabletten. Beiden werken op hun eigen manier en hebben ook zo ieder hun voor en nadelen. Via de huisarts zijn er andere nachtrust tabletten beschikbaar, maar hiervoor heb je vaak een recept nodig. Voor melatonine en valeriaan heb je dat niet.

1. Melatonine tabletten

Melatonine is een hormoon dat ons lichaam zelf produceert. Het wordt geproduceerd door je hersenen en helpt je lichaam met het aanhouden van een dagelijks ritme: het circadiaan ritme. Dit stofje zorgt ervoor dat je moe wordt wanneer het donker wordt, en dat je opgewekt weer opstaat. Wanneer je te weinig melatonine aanmaakt, kan dit tot slaapproblemen leiden. In dat geval helpt het om melatonine nachtrust tabletten te nemen om je lichaam net een zetje in de goede richting te geven. Naast het ondersteunen van je slaapritme, helpt melatonine ook bij het verminderen van je stresshormoon cortisol en houdt het je bloeddruk onder controle.

2. Valeriaan tabletten

Valeriaan tabletten worden gemaakt van de valeriaanwortel, een natuurproduct die van oorsprong uit Azië en Europa komt. De wortel wordt al zo’n 2000 jaar gebruikt in medicijnen en heeft veel voordelen voor de gezondheid. Valeriaan heeft invloed op het Gamma-aminoboterzuur (GABA) in je hersenen. GABA is een neurotransmitter die signalen aan je zenuwen doorgeeft. Bij een te laag GABA gehalte, heb je meer kans op stress en een slechtere nachtrust. Valeriaan helpt om de GABA gehaltes in je lichaam op peil te houden, waardoor je makkelijker tot rust komt en je al snel ontspannen voelt. Deze nachtrust tabletten focussen zich dus niet zo zeer op het vermoeien van het lichaam, maar juist op het ontspannen van de hersenen waardoor je sneller tot rust kan komen.

Kan ik nachtrust tabletten krijgen bij de huisarts?

lekker slapen met ondersteuning van medicatie

Wanneer de slaapmiddelen van de drogist niet helpen om beter te slapen, kan het geen kwaad om langs de huisarts te gaan voor verder onderzoek. Zij kunnen je bovendien ook andere nachtrust tabletten en middelen voorschrijven die sterker zijn dan melatonine en valeriaan. Je hebt hierbij twee categorieën: middelen om sneller in slaap te komen en middelen die je langer in slaap houden.

1. Nachtrust tabletten om in slaap te komen

Deze middelen werken vaak maar kort en helpen je om in slaap te vallen. Daarna werken ze uit en doet je lichaam de rest. Deze middelen zijn handig wanneer je door stress vaak slecht in slaap kan vallen. De medicijnen die vaak worden voorgeschreven zijn temazepam, zolpidem en zopiclon.

2. Nachtrust tabletten om in slaap te blijven

Als je juist last hebt van veel wakker worden in de nacht, of onrustig slapen, helpt het vaak om medicatie te nemen die je in slaap houden gedurende de nacht. Deze werken langer door en geven je lichaam meer rust. Voorbeelden hiervan zijn diazepam, lorazepam en oxazepam.

Let op dat je lichaam vaak snel went aan de voorgeschreven slaap tabletten. We raden je daarom aan deze niet langer dan aanbevolen te gebruiken. Melatonine en valeriaan hebben dit ook, maar in mindere mate.