Wat is GABA?

GABA supplement helpt depressie en angst

GABA wordt ook wel Gamma-aminoboterzuur genoemd. Normaal gesproken functioneert het vooral als neurotransmitter in je lichaam. Dit houdt in dat het helpt om signalen van de ene zenuwcel naar de andere te brengen.

In je hersenen komt GABA voor in ten minste 30% van alle verbindingen tussen zenuwcellen, maar in de rest van je lichaam is het in kleinere hoeveelheden aanwezig.

GABA heeft een rustgevende werking op het lichaam, het remt je impulsen waardoor je sneller kan ontspannen. Dit is waarom sommige mensen gebruik maken van een GABA supplement.

Wat doet een GABA supplement?

Aangezien GABA een remmende en kalmerende werking heeft, wordt het ook om deze reden gebruikt – bijvoorbeeld om stress te reduceren. Hoewel er tot op heden nog weinig onderzoek is gedaan naar de effecten van GABA, zijn de resultaten van de huidige onderzoeken erg veelbelovend voor de toekomst. Onderstaand gaan wij nader in op hetgeen GABA supplementen tegen kunnen helpen.

1. Tegen angststoornissen en depressie

GABA wordt soms nog wel eens voorgeschreven door artsen om mensen met angststoornissen en / of een depressie te ondersteunen. Deze stof kan namelijk de gemoedstoestand verbeteren. Ook hebben mensen met een depressie of angstklachten van nature al minder GABA in hun lichaam.

2. Om het slapen te bevorderen met GABA supplementen

Doordat GABA supplement helpt bij het verminderen van stress en het kalmeren van het lichaam, gebruiken sommige mensen het bij het slapen. Onderzoek heeft uitgewezen dat 300 mg GABA de slaap aanzienlijk kan verbeteren, ook bij mensen met chronische slapeloosheid.

3. GABA supplement om klachten van ADHD te verminderen

GABA helpt niet alleen om je beter te laten slapen, maar het kan je ook meer rust brengen wanneer je ADHD hebt. De stof zorgt ervoor dat je hersens op een wat lager tempo werken, zodat je minder prikkels hoeft te verwerken en zo beter tot rust komt.

4. Om pijn te verlichten

In andere gevallen wordt een GABA supplement gebruikt om pijn te verlichten, zoals bij PMS (premenstrueel syndroom). Doordat je spieren minder samentrekken, krijg je ook minder last van kramp vanuit je baarmoeder.

Waar kan je GABA nog meer uit halen?

groene bladgroenten GABA

Naast GABA voedingssupplementen, kan je deze stof ook uit je gewone voeding halen. Met een gebalanceerd dieet krijg je namelijk al voldoende binnen. GABA zit namelijk gewoon in noten, zaden, eieren, (groene) bladgroenten, bonen en tomaten.

Naarmate je ouder wordt, haalt je lichaam minder GABA uit voeding. Het is dan een goed idee om supplementen te gebruiken om je dagelijkse hoeveelheid te ondersteunen.

Omdat GABA nog redelijk nieuw en onbekend is, is het nog onduidelijk wat een goede ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van deze stof is. Er zijn echter ook GABA supplement bijwerkingen, zoals buikkramp en oververmoeidheid. Dit gebeurt echter alleen wanneer je veel te veel binnenkrijgt.  Als je zeker wil weten hoeveel GABA gezond is voor je lichaam, neem dan contact op met je huisarts.