Medicijnen tegen angst

Allereerst zullen wij onderstaand een drietal soorten medicijnen beschrijven die angst bestrijden. Veel van deze medicijnen zijn enkel op doktersrecept verkrijgbaar.

Vandaar dat het – wanneer je overweegt om deze angstreducerende medicijnen te gebruiken – verstandig en noodzakelijk is om contact op te nemen met een medisch specialist. Diegene kan achterhalen of je in aanmerking komt voor één of meerdere van de onderstaande medicijnen tegen angst.

1. Antidepressiva tegen een angststoornis

Zowel zogeheten “selectieve serotonine heropname remmers” (SSRI’s) als tricyclische antidepressiva kunnen angst effectief behandelen. Deze medicijnen worden over het algemeen in lage doseringen voorgeschreven.

Deze medicijnen tegen een ernstige angststoornis kunnen wel in de loop der tijd worden verhoogd. Dit is afhankelijk van de werkzaamheid en de bijwerkingen. Hoewel deze medicijnen de hersenchemie vanaf de eerste dosis beginnen te veranderen, kan het tot 6 weken duren voordat ze een therapeutisch niveau in het lichaam hebben bereikt.

Als jouw arts antidepressiva voorschrijft, is het belangrijk dat je ze lang genoeg gebruikt om het maximale effect te kunnen bemerken. Bijwerkingen die gelinkt kunnen worden aan het gebruik van antidepressiva, zijn onder andere misselijkheid, een droge mond, slaperigheid, gewichtstoename en seksuele disfunctie.

2. Anti-angst medicijnen

Anti-angst medicijnen kunnen helpen tegen angst symptomen

Een andere optie is een klasse van geneesmiddelen genaamd “benzodiazepinen” – zoals Alprazolam en Diazepam – te gebruiken. Artsen hebben deze geneesmiddelen de afgelopen jaren geschuwd vanwege enkele tekortkomingen.

Benzodiazepinen beginnen over het algemeen sneller te werken dan antidepressiva, maar patiënten met een angststoornis en depressie ontwikkelen snel een tolerantie en hebben zo in de loop der tijd een hogere dosis nodig.

Daarnaast kan zowel afhankelijkheid een probleem worden, evenals ontwenningsverschijnselen wanneer er met de medicatie wordt gestopt. Gelukkig zijn de bijwerkingen over het algemeen mild en omvatten meestal alleen slaperigheid.

Benzodiazepinen zijn het meest effectief voor patiënten die in het verleden geen angststoornis medicatie overmatig hebben gebruikt. Ze worden over het algemeen slechts voor korte periodes voorgeschreven, terwijl de patiënt andere vormen van behandeling ondergaat. Daar komen we later in dit artikel op terug.

3. Bètablokkers

Bètablokkers (zoals bijvoorbeeld “propranolol”) worden normaliter gebruikt voor de behandeling van hartaandoeningen. Alsmede kunnen ze helpen bij het bestrijden van de symptomen van angst, zoals zweten en een verhoogde hartslag. Ofwel, bètablokkers reduceren de angststoornis symptomen.

Ze kunnen specifiek worden gebruikt voorafgaand aan een stressvolle gebeurtenis (zoals het geven van een belangrijke toespraak). Bijwerkingen kunnen onder andere koude handen, vermoeidheid of kortademigheid zijn.

De meeste angststoornis behandelingen beginnen, zoals eerder beschreven, niet direct te werken. Het is daarom belangrijk om je volledig in te zetten voor de behandeling, tegenslagen te verwerken en vrienden en familie te raadplegen voor ondersteuning wanneer dat nodig is.

Ook kunnen bepaalde ontspanningsoefeningen, zoals yoga en diepe ademhalingstechnieken, nuttig zijn. En blijkt dat een angststoornis voorkomt uit een verslaving of vice versa? Dan kunnen bepaalde supplementen tegen een verslaving mogelijkerwijs helpen.

Angst kan een persoon helemaal in zijn greep houden. Vergeet niet dat je tijdens de behandeling meer bent dan alleen jouw zorgen en angsten. Wanneer de vooruitgang langzaam aanvoelt, kan je jouw interesse in oude hobby’s of relaties weer oppakken. Ze kunnen jou helpen om de aanhoudende angst te overwinnen en jouw leven weer op de rails te krijgen.

Behandeling van angststoornis met therapie

Behandeling van angst symptomen

Psychotherapie is één van de meest effectieve behandelingen voor een gegeneraliseerde angststoornis. Je zult aan het werk gaan met een getrainde geestelijke gezondheidsprofessional, waarbij je kunt denken aan een psychiater, een psycholoog of een erkend maatschappelijk werker.

Er wordt onderzocht wat tot de angststoornis heeft geleid en welke handvatten er geboden kunnen worden om daarmee om te gaan in het dagelijks leven.

Cognitieve gedragstherapie is een bijzondere vorm van psychotherapie die vooral nuttig is gebleken bij de behandeling van angst. Het werkt door de persoon te confronteren met angst-veroorzakende gedachten en gedragingen.

Als een patiënt zich bijvoorbeeld ten onrechte zorgen maakt over haar financiële situatie, kan de therapeut helpen bij het opstellen van een gedetailleerd maandelijks budget om haar te helpen in te zien wat financieel haalbaar is.

Om de therapie tegen een angststoornis te laten werken dan wel slagen, moet de patiënt volledig open kaart spelen met de therapeut – zelfs als het moeilijk of gênant is. Daarom is het belangrijk om een relatie aan te gaan met een therapeut die je kunt vertrouwen.

Veel mensen hebben tevens baat bij groepstherapie die hen in staat stelt om relaties op te bouwen met anderen, terwijl ze de angst bespreken in een collegiale, niet-oordelende omgeving.

Een gegeneraliseerde angststoornis wordt het meest effectief behandeld met psychotherapie – soms in combinatie met medicatie – maar veranderingen in de levensstijl kunnen ook helpen om de angstsymptomen te verlichten.

Verschillende onderzoeken suggereren dat aanpassingen in het dieet, consistente lichamelijk oefeningen en ontspanningstechnieken kunnen helpen om zowel de fysieke als de mentale symptomen van angst te verlichten.

Ze kunnen eveneens helpen om de algemene stemming te bevorderen, het gevoel van eigenwaarde te verhogen en patiënten een gevoel van controle over hun aandoening te geven. Naast psychotherapie gaan wij onderstaand in op enkele weetjes over supplementen en voeding tegen angst.

Behandeling van angst door veranderingen in het dieet

Je kunt een gegeneraliseerde angststoornis verminderen met jouw dieet

Jouw dieet kan gezien worden als de basis van een goede gezondheid. Het spreekt dus voor zich dat het raadzaam is om rekening te houden met hetgeen je eet. Wanneer je gezond en gevarieerd eet, zal niet alleen jouw immuunsysteem verbeteren; je zult er mogelijk ook baat bij hebben als je last van angst hebt.

Enkele wetenschappelijke studies hebben een verband gelegd tussen veranderingen in het voedingsschema en het verminderen van angstsymptomen. Daarom zijn deze natuurlijke supplementen tegen angst het waard om te proberen:

Kamille: Uitgebreide studies tonen aan dat sommige verbindingen in kamille reageren met dezelfde hersenreceptoren als geneesmiddelen zoals Diazepam. Een kopje thee zal niet hetzelfde effect hebben als een anti-angst medicijn, maar een studie – uitgevoerd door de Universiteit van Pennsylvania – toonde aan dat patiënten met een angststoornis aanzienlijk meer profijt hadden van het nemen van een kamille supplement dan een placebo.

Tryptofaan: Deze voedingsstof, die voorkomt in kaas, pindakaas, noten, sesamzaad, haver, melk, gevogelte en bananen, is gekoppeld aan de productie van serotonine, wat als een “feel-good” neurotransmitter in de hersenen fungeert. Het verhogen van jouw inname van voedsel met tryptofaan kan helpen bij het bevorderen van een gevoel van vrede en welzijn.

Eiwitten: Eiwit nuttigen bij het ontbijt kan jouw stemming de hele dag door stabiliseren. Dit is een voedingsrichtlijn die iedereen moet volgen, maar het kan vooral belangrijk zijn voor mensen met angst. Door jouw bloedsuikerspiegel op peil te houden met langzame eiwitten, kun je naar alle waarschijnlijkheid makkelijker omgaat met stressvolle situaties dan iemand die zich zwak en hongerig voelt.

Alsmede zijn er een aantal levensmiddelen die het beste vermeden kunnen worden als je last van een angststoornis en stress hebt. Over het algemeen moeten mensen die lijden aan angst het volgende zoveel mogelijk vermijden:

Cafeïne: Cafeïne is een stimulerend middel en kan een reeds angstig persoon zenuwachtig en oncontroleerbaar maken. Het kan ook leiden tot het nabootsen van sommige symptomen van paniekaanvallen (zoals een snelle hartslag of overmatig zweten). Als je een geschiedenis van paniekaanvallen hebt, kan het opnieuw ervaren van deze symptomen een nieuwe paniekaanval uitlokken – zelfs als daar geen andere oorzaak een rol in speelt.

Alcohol: Sommige mensen die lijden aan een gegeneraliseerde angststoornis, wenden zich tot alcohol om zich te kalmeren na een moeilijke dag. Maar dit is enkel een oplossing op de korte termijn die het probleem op de lange termijn waarschijnlijk nog erger maakt. Alcohol kan immers de slaap in negatieve zin beïnvloeden, wat het circadiaanse ritme van het lichaam kan verstoren en de angstsymptomen kan verergeren.

Overmatig gebruik van suiker: Suiker, in grote hoeveelheden, kan hetzelfde effect hebben op jouw lichaam als cafeïne. Door de suikerinname daar waar mogelijk is te beperken, blijft jouw stemming op een gelijkmatig niveau.

Behandeling van angststoornis door veranderingen in de levensstijl

Angststoornis symptomen bestrijden en verminderen

Minstens drie dagen per week een sport beoefenen kan voordelen hebben die ver buiten het welbekende gewichtsverlies vallen. Er is namelijk aangetoond dat beweging nieuwe hersencellen creëert (die jou helpen om mentaal scherp te blijven in stressvolle situaties) en een kalmerend effect op de hersenen heeft.

Het leren van ontspanningsoefeningen (zoals meditatie, yoga of diepe ademhalingstechnieken) kan eveneens helpen om je angststoornis te verminderen.

Meditatie kan ontmoedigend aanvoelen voor iemand die zich zorgen maakt, maar het begint allemaal met een paar minuten rustige, geconcentreerde ademhaling per dag. Alleen al door regelmatig te mediteren – hoe kort ook – kan je jouw angsten onder controle houden en jouw algemene kijk op het leven verbeteren.

Als meditatie goed wordt beoefend, kan het jou onder andere:

  1. Helpen te ontspannen. Lang stilzitten en gestaag ademen kan een snelle hartslag verlagen en jou tot rust brengen
  2. Leren hoe je jezelf kunt observeren – zonder te oordelen. Velen die lijden aan angst schamen zich voor hun zorgen en angsten
  3. Leren om jouw eigen denkpatronen te herkennen en te identificeren. Op die manier kom je veel te weten over hetgeen je van streek brengt en wat je daartegen zou kunnen doen
  4. Helpen bij het identificeren van en het focussen op spanning. Sommige mensen die lijden aan een angststoornis, hebben het gevoel dat ze zich niet kunnen ontspannen

Het doorvoeren van deze veranderingen in jouw dagelijkse routine, zal naar alle waarschijnlijkheid jouw angststoornis niet helemaal genezen. Gelukkig dient het wel als ondersteuning, wat ertoe leidt dat je jezelf beter in je vel voelt zitten.

Met andere woorden, deze eenvoudige aanpassingen kunnen jou helpen om meer controle te krijgen over jouw gegeneraliseerde angststoornis. Toch is het altijd raadzaam om contact op te nemen met een medisch specialist. Zij kunnen kijken of er mogelijk geen andere onderliggende gezondheidsproblemen meespelen.