Wat doet je immuunsysteem?

vitamine voor immuunsysteem helpt je om gezond te blijven

Je immuunsysteem bestaat uit een netwerk van allerlei cellen, organen en chemicaliën die allemaal samenwerken om een doel te bereiken: je gezond te houden. De meest belangrijke onderdelen van je immuunsysteem zijn je witte bloedcellen, de antilichamen, het complementsysteem, je milt, de thymus, je beenmerg en je lymphatische systeem.

Je immuunsysteem is in staat om je gezond te houden doordat het een soort logboek bijhoudt van alle stoffen waarmee je lichaam in aanraking komt. Wanneer er dan een keer een schadelijke stof opnieuw binnenkomt, weet je lichaam direct hoe die zich moet verdedigen. Infecties en virussen zoals verkoudheid en griep veranderen echter zo vaak van opbouw dat je lichaam daar steeds tegen moet blijven vechten, maar naarmate je immuunsysteem sterker is, zal het vechten ook makkelijker gaan.

Wanneer je koorts hebt, is dit een teken van een goed functionerend immuunsysteem. Je lichaam verhoogt namelijk je temperatuur om de schadelijke bacteriën of virussen te doden. Die kunnen een hoge temperatuur namelijk niet goed aan. Tegelijkertijd activeert deze hoge temperatuur ook het herstelrespons van je lichaam, zodat je na je koorts je weer een stuk beter zal voelen.

Waarom heb je vitamine voor immuunsysteem nodig?

Ondanks dat ons immuunsysteem hard werkt om ons gezond te houden, moeten we het ook helpen zodat het zo sterk blijft. Wanneer je ongebalanceerd eet of leeft, mist je immuunsysteem de juiste stoffen om je gezond te houden waardoor het lastiger is om je te beschermen tegen ziekmakers. Je kan het zien als een spier: door veel te trainen en goed voor ze te zorgen, worden ze steeds sterker. Ook energierijke voeding speelt hierbij een rol.

In de meeste gevallen is het voldoende om gezond en gebalanceerd te eten en voldoende te bewegen. Met deze twee tips kan je je immuunsysteem al goed sterk maken. Zeker vitamines zijn hierbij erg belangrijk omdat die een grote rol spelen in de gezondheid van je lichaam. Je kan ook andere dingen ondernemen om je systeem nog meer op te bouwen. Denk hierbij aan stoppen met roken, minder alcohol drinken, voldoende slapen, stress vermijden en je handen goed schoonmaken en desinfecteren. Voor bepaalde ziektes en virussen bestaan vaccins.

Vaccinaties bevatten kleine, dode onderdelen van een virus die je ingespoten krijgt. Je lichaam valt deze dode delen aan waardoor het je beter kan verdedigen als je met een levende variant van het virus in contact komt. Deze dode variant is niet schadelijk en je wordt daarom ook meestal niet ziek van een vaccinatie, al kan je je erg moe voelen omdat je lichaam nog steeds bezig is met het bevechten van de stoffen.

Welke vitamine voor immuunsysteem is het beste?

een vitamine c supplement is erg goed voor je afweer

Zoals we hierboven al benoemden, zijn vitamines erg belangrijk voor je immuunsysteem omdat ze bijdragen aan het functioneren van je lichaam. Toch is er geen één vitamine dat het beste is voor je immuunsysteem, het gaat om een groep van meerdere vitamines. Hieronder hebben we een aantal van de belangrijkste voor je opgeschreven.

1. Vitamine C

Vitamine C komt van nature veel voor in groenten en fruit. Deze vitamine helpt de normale werking van het immuunsysteem en zorgt mede voor een goede weerstand. Vitamine C functioneert namelijk als antioxidant, een stofje dat je lichaam beschermt tegen schade van buitenaf.

2. Vitamine voor immuunsysteem: vitamine D

Ook vitamine D is erg belangrijk. Ons lichaam kan zelf kleine hoeveelheden vitamine D aanmaken wanneer we in veel contact komen met zonlicht. Ook halen we het uit onze voeding of uit supplementen. Vitamine D helpt het natuurlijke immuunsysteem van de lichaamscellen. Je kan vitamine vinden in vette vis en (versterkte) melkproducten, maar ook in supplementen zoals pilletjes of druppels.

3. IJzer

Hoewel ijzer geen vitamine is, maar een mineraal, is het wel erg belangrijk voor de gezondheid van je lichaam. IJzer ondersteunt namelijk de opname van zuurstof in de rode bloedcellen zodat het door het gehele lichaam getransporteerd kan worden. Daardoor heeft ijzer een positieve invloed op het immuunsysteem.

4. Vitamine voor immuunsysteem: Vitamine A

Vitamine A helpt het immuunsysteem doordat het goed is in het bevechten van infecties en schadelijke stoffen. Deze vitamine geeft vaak veel kleur aan groenten, waardoor je het voornamelijk kan vinden in wortelen, pompoen en meloen.

De meeste supplementen kan je gewoon bij een (online) drogist kopen, maar in sommige gevallen heb je een doktersrecept nodig. In elk geval is het goed om eerst met je huisarts te overleggen voordat je begint met supplementen.