Wat verstaan we onder energierijke voedingsmiddelen?

energierijke voedingsmiddelen bananen
Wat zijn energierijke voedingsmiddelen?

Alles wat we eten en drinken bestaat uit voedingswaarden. Deze kunnen we onderverdelen in twee categorieën: macronutriënten en micronutriënten. De macronutriënten staan voor de hoeveelheid koolhydraten, vetten en eiwitten in een bepaald product. De micronutriënten staan voor de vitamines, mineralen en spoorelementen in dat product. Naast de macro- en micronutriënten hebben we ook de calorieën. Deze staan voor de hoeveelheid energie dat een product geeft.

Je lichaam heeft namelijk energie nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Je lichaam warm houden of afkoelen kost bijvoorbeeld energie, maar bewegen en denken ook. Afhankelijk van je leeftijd, geslacht, lengte en gewicht heb je een bepaalde hoeveelheid energie per dag nodig. Krijg je te weinig binnen, dan zal je je al snel erg moe gaan voelen.

Onze energie halen we uit onze voeding. We noemen dit calorieën, maar calorieën zijn zelf eigenlijk een optelsom van de energie uit de macronutriënten. Zo levert één gram vet wel 9 calorieën en één gram koolhydraten en eiwitten leveren 4 calorieën aan energie. Het maakt voor je energiebehoefte niet uit waar deze calorieën vandaan komen, maar voor de gezondheid van je lichaam wel. Eiwitten hebben namelijk andere functies dan koolhydraten of vetten en andersom.

Hoeveel calorieën je per dag nodig hebt, noemen we de “energiebehoefte”. Deze verschilt per persoon. Zo hebben mannen vaak een grotere energiebehoefte dan vrouwen, omdat mannen van nature meer spierweefsel in hun lichaam hebben en spieren vragen meer energie dan vetweefsel. Zwangere mensen hebben daarentegen juist ook weer meer energie nodig omdat hun lichaam bezig is met het creëren van een nieuw leven. Via verschillende websites en rekenmethode kan je je eigen energiebehoefte berekenen.

Gezonde energierijke voedingsmiddelen

calorieën energiebehoefte
Gezonde voeding met hoge energiewaardes

Wanneer je je lichaam wil voorzien van zijn dagelijkse energiebehoefte, wil je dat natuurlijk zo gezond mogelijk doen. Een burger van de McDonalds bevat bijvoorbeeld wel veel energie, maar mist de juiste verhoudingen van de macro- en micronutriënten. Er zijn gelukkig een aantal energierijke voedingsmiddelen die je lichaam goed kunnen ondersteunen. Deze hebben wij voor je op een rij gezet.

1. Bananen

Bananen zijn één van de beste energierijke voedingsmiddelen die je maar kan vinden. Ze bevatten namelijk niet alleen veel koolhydraten, maar ook veel vezels, vitamine B6 en kalium.

2. Vette vis

Ook vette vis is een belangrijk onderdeel van een gezond dieet. Zo bevat vis namelijk veel eiwitten, maar krijg je er ook veel omega vetzuren van binnen. Deze vetzuren zijn belangrijk voor het ondersteunen van gezonde hersenen en een sterk lichaam. Daarnaast helpen omega vetzuren ook bij het verminderen van ontstekingen, waardoor je minder snel last hebt van pijnklachten, blijkt uit onderzoek.

3. Energierijke voedingsmiddelen: Koffie

Hoewel zwarte koffie zelf weinig koolhydraten, vetten of eiwitten bevat, bevat het wel cafeïne, een stofje dat ons helpt om ons opgewekter te voelen. Cafeïne blokkeert namelijk de neurotransmitter adenosine, een stofje dat je slaperig maakt. Ook helpt het bij het vrijmaken van serotonine, waardoor je je juist vrolijk en energiek voelt.

4. Water

Net als koffie bevat water weinig macronutriënten, maar omdat water een groot onderdeel uitmaakt van ons lichaam, is het erg belangrijk als energieleverancier. Wanneer je namelijk te weinig vocht binnenkrijgt, raak je uitgedroogd en kan dit leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en andere klachten. Voldoende water helpt ons om goed gehydrateerd te blijven en geeft ons een opgewekt gevoel.

5. Zoete aardappel

Zoete aardappel bevat veel koolhydraten en vezels, een perfecte combinatie voor een energieboost. Daarnaast is het ook een bron van mangaan en vitamine A. Bovendien zijn de koolhydraten in zoete aardappel erg rijk aan zetmeel wat inhoudt dat je lichaam er langer over doet om ze te verwerken, waardoor ze een stabiele dosis aan energie leveren.

6. Energierijke voedingsmiddelen: Pure chocolade

Pure chocolade bevat meer cacao dan melkchocolade en is daarbij een uitstekend voedingsmiddel voor het leveren van meer energie. Het zit namelijk boordevol antioxidanten. Dit zijn stofjes die je lichaam beschermen tegen schade van buitenaf en ontstekingen tegengaan. Bovendien bevat pure chocolade ook redelijk wat cafeïne waardoor je lichaam ook een flinke energieboost krijgt.

7. Eieren

Eieren bevatten veel eiwitten, wat erg handig is voor het onderhouden van je spieren en het vervullen van je energiebehoefte. Daarnaast bevatten eieren ook het stofje leucine. Dit stofje helpt de energieproductie in je lichaam, waardoor het makkelijker is om bepaalde taken uit te voeren, zoals duursporten.