Wat is een zoete aardappel?

zoete aardappel gezond

Oorspronkelijk komt de zoete aardappel uit Midden- en Zuid-Amerika, maar recentelijk zijn er ook sporen gevonden van deze plant die rond 1000 A.D in Polynesië zijn gevonden. Ze behoren tot de tweezaadlobbigen en de knolgewassen. De bladeren worden soms gegeten en ze zijn licht verwant aan de gewone aardappel. De twee meest voorkomende variaties zijn de oranje zoete aardappel en de lichte zoete aardappel met een paarse schil.

De plant wordt voornamelijk in culinaire gerechten gebruikt, met name in Azië en Afrika. Tegenwoordig gebruiken we het ook steeds meer in Nederland, door middel van een van de vele zoete aardappel recepten. In Zuid-Amerika wordt het sap van de aardappel soms ook gebruikt om een natuurlijke kleurstof van te maken om kleding en doeken mee te kleuren. Ook is het een populaire plant om in aquaria te gebruiken omdat de bladeren snel groeien in water en de aardappel tegelijkertijd veel ammoniak en stikstof opneemt.

Waarom is zoete aardappel gezond?

boordevol antioxidanten en vitamine A

Zeker na het laatste voorbeeld van het aquarium, lijkt een zoete aardappel maar een aparte groente. Toch heeft het vele voordelen voor onze gezondheid en is het zeker een aanrader om één á twee keer per week te eten. Ze bevatten namelijk ontzettend veel vitamines, mineralen en vezels. Daarbij zijn ze ook makkelijk te bereiden en passen ze bij vrijwel elke maaltijd.

1. Ze zijn ontzettend voedzaam

Ze zijn niet alleen lekker, maar bevatten ook erg veel gezonde voedingsstoffen. Zo haal je per portie (200g) gekookte zoete aardappel wel 6,6 gram vezels binnen. Daarnaast zitten ze ook propvol vitamine A, C en mangaan. Daarnaast bevatten ze ook erg veel antioxidanten, welke je lichaam beschermen tegen schade van buitenaf.

2. Zoete aardappel is goed voor je darmen

Er zijn twee soorten vezels in deze plant: oplosbare en onoplosbare vezels. Beiden soorten blijven hangen in je darmen en zorgen daar voor een gezonde omgeving. Oplosbare vezels zorgen namelijk voor een zachtere stoelgang terwijl onoplosbare vezels voorkomen dat je stoelgang té zacht wordt. Ook houden beide vezels de binnenwand van je darmen sterk en gezond.

3. Ze zijn goed voor je hersenen

Dankzij de vele antioxidanten in de zoete aardappels, zijn ze erg goed voor je hersenen. De antioxidanten zorgen er namelijk voor dat er geen schade voorkomt in je hersenen en dat de zenuwcellen daar ook onaangetast blijven.

4. Ze helpen je zicht

Doordat deze aardappels veel vitamine A bevatten, dragen ze bij aan de gezondheid van je ogen. Vitamine A helpt namelijk bij het verwerken van inkomend licht, waardoor je minder snel last hebt van nachtblindheid.

5. Ze steunen je immuunsysteem

Zowel vitamine A als antioxidanten dragen bij aan een beter immuunsysteem doordat zij ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Door voldoende zoete aardappels te eten, krijgt je lichaam een boost van deze stoffen zodat je beter beschermd bent tegen ziekten en bacteriën.