Wat is vitamine A?

Alle vitamine A informatie die je nodig hebt

Misschien heb je jezelf weleens deze vraag gesteld: wat is vitamine A? Daar vertellen wij je graag meer over! Vitamine A is een vetoplosbare vitamine, wat inhoudt dat het in jouw lichaam opgeslagen kan worden.

Dit is belangrijk om te vermelden, aangezien vetoplosbare vitaminen kunnen resulteren in een overschot wanneer er teveel van geconsumeerd wordt. Het is dus zaak om de inname van deze vitamine af te stemmen op jouw geslacht, leeftijd en levensstijl. In het verdere verloop gaan wij daar nader op in, maar allereerst beschrijven wij hieronder waar vitamine A goed voor is.

Waar is vitamine A goed voor?

Waar is vitamine A goed voor? Een terechte en veelgestelde vraag! Deze vitamine is grotendeels betrokken bij jouw immuunsysteem dan wel weerstand. Het is daarom niet verwonderlijk dat het de “anti-infectie”-vitamine genoemd wordt. Het is namelijk zo dat vitamine A infecties en andere indringers te lijf gaat.

Dat is niet het enige, want deze in vetoplosbare vitamine is eveneens cruciaal voor het waarborgen van een gezonde huid en gezond tandvlees, het bevorderen van het groeiproces én het op peil houden van het gezichtsvermogen. Een andere mooie eigenschap: Vitamine A gaat droge ogen tegen, wat irritatie voorkomt.

Kortom, deze vitamine is goed voor het waarborgen van tal van lichaamsprocessen. Lees verder om erachter te komen hoeveel vitamine A je iedere dag nodig hebt.

Hoeveel van deze vitamine heb je iedere dag nodig?

Hoeveel van deze vitamine je elke dag nodig hebt, is afhankelijk van een aantal factoren. Daarbij kun je denken aan jouw leeftijd en geslacht. Maar ook hebben zwangere vrouwen een andere hoeveelheid vitamine A (retinol) nodig dan vrouwen die niet zwanger zijn.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

In het onderstaande schema zie je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine (bronnen: Voedingscentrum, Gezondheidsraad 2018).

Categorie en
leeftijd
Aanbevolen dagelijkse
hoeveelheid*
Kinderen 
6 tot en met 11 maanden300 milligram
1 tot en met 2 jaar300 milligram
3 tot en met 5 jaar350 milligram
6 tot 9 jaar400 milligram
Mannen 
9 tot en met 13 jaar600 milligram
14 tot en met 17 jaar900 milligram
18 jaar en ouder900 milligram
Vrouwen 
9 tot en met 13 jaar600 milligram
14 tot en met 17 jaar700 milligram
18 jaar en ouder680 milligram
Zwangere vrouwen800 milligram
Bij borstvoeding1.100 milligram

Aanvaardbare bovengrens

Let op: een te hoge inname is giftig voor jouw lichaam! Een overschot kan namelijk niet jouw lichaam middels de urine verlaten, maar wordt opgeslagen. Dit kan leiden tot veel gezondheidsklachten, welke je logischerwijs wilt voorkomen.

Overschrijd daarom niet de volgende aanvaardbare bovengrens (bron: Voedingscentrum).

Leeftijd
(Mannen en vrouwen)
Aanvaardbare
bovengrens
1 tot en met 3 jaar800 milligram
4 tot en met 6 jaar1.100 milligram
7 tot en met 10 jaar1.500 milligram
11 tot en met 14 jaar2.000 milligram
15 tot en met 17 jaar2.600 milligram
18 jaar en ouder3.000 milligram

Nu we deze vitamine A informatie pagina verrijkt hebben met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, lees je hieronder meer over veelvoorkomende symptomen van een tekort aan deze vitamine.

Welke vitamine A tekort symptomen komen vaak voor?

Er zijn een aantal vitamine A tekort symptomen die vaak voorkomen. Herken je één of meerdere van de volgende symptomen? Dan is het zaak om zo snel mogelijk een medisch specialist te raadplegen, zoals jouw huisarts of een voedingsdeskundige.

Veelvoorkomende vitamine A tekort symptomen, zijn onder meer:

  1. Verhoogde kans op infecties en een verlaagde weerstand
  2. Slecht zicht en nachtblindheid
  3. Droge ogen die snel geïrriteerd raken wegens invloeden van buitenaf
  4. Langzame wondgenezing
  5. Groei die vertraagd is (geldt voor kinderen die zich in de groeifase bevinden)
  6. Onvruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen
  7. Huidproblemen, zoals jeugdpuistjes en acne vulgaris

Waar zit vitamine A in?

Vitamine A zit in voeding en supplementen

Stel, het is noodzakelijk om de inname van deze vitamine te verhogen. Dan vraag je jezelf naar alle waarschijnlijkheid het volgende af: waar zit vitamine A in? In principe heb je de keuze uit twee mogelijkheden.

Allereerst kun je kiezen voor voeding die rijk aan deze vitamine is. Ten tweede zijn er bepaalde supplementen die effectief en snel het vitamineniveau omhoog kunnen brengen.

Bespreek altijd met een medisch specialist wat de beste manier is. Zij kunnen jou immers voorzien van vitamine A informatie die afgestemd is op jouw persoonlijke situatie.

1. Voeding die rijk aan deze vitamine is

Vitamine A komt van nature voor in tal van soorten voeding. Wil je jouw dieet verrijken met voedingsmiddelen die veel van deze vitamine bevatten? Dan kun je overwegen om de volgende soorten voeding aan jouw voedingspatroon toe te voegen: Lever, wortelen, spinazie, zoete aardappelen, tonijn, boter en andijvie.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden – er zijn nog veel meer voedingssoorten die veel van deze vitamine bevatten. Ook eieren, gerookte paling en zuivel zijn goede bronnen van deze vitamine.

Tevens kan het verstandig zijn om een diëtist te contacteren, zodat je met diegene jouw voedingspatroon onder de loep kunt nemen. Een gezond dieet, bestaande uit de juiste voedingsmiddelen, zou als de basis van het wegwerken van vitaminetekorten gezien moeten worden.

Met andere woorden, supplementen dienen puur en alleen als hulpmiddel. Dat neemt niet weg dat de juiste supplementen met deze vitamine ervoor kunnen zorgen dat een tekort adequaat gereduceerd dan wel bestreden wordt.

2. Vitamine A supplementen

Naast de bovenbeschreven voedingsmiddelen kan er eveneens voor gekozen worden om vitamine A supplementen in te zetten. Supplementen met deze vitamine zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten.

Veelgebruikte vitamine A supplementen zijn bijvoorbeeld capsules met deze voedingsstof, maar er zijn ook bepaalde druppels die deze vitamine bevatten. Heeft een medisch specialist vastgesteld dat je een tekort aan deze vitamine het beste kunt verhelpen met een supplement?

Kies dan idealiter voor een kwalitatief hoogwaardig supplement met vitamine A om een tekort te bestrijden.

Wil je meer lezen over het belang van vitaminen? Bezoek dan ook onze pagina met vitamine B1 informatie.