1. Acne vulgaris en jeugdpuistjes wegens een vitamine A tekort

Acne vulgaris vanwege een vitamine A tekort

Aangezien vitamine A de ontwikkeling van de huid bevordert en ontstekingen bestrijdt, kan het helpen bij het voorkomen of behandelen van acne vulgaris en jeugdpuistjes.

Het is dus niet verwonderlijk dat meerdere studies een tekort aan vitamine A in verband gebracht hebben met huidproblemen, zoals acne en pukkeltjes.

Gebleken is dat het vitamine A-niveau bij volwassenen met huidproblemen (waaronder acne vulgaris) veelal lager is dan bij mensen die geen huidproblemen ervaren. Oftewel, er is dan veelal sprake van een vitamine A tekort.

Het behandelen van acne vulgaris met behulp van vitamine A, kan door vitamine A medicijnen te gebruiken of om plaatselijk vitamine A op de huid aan te brengen. Dit zorgt er in veel gevallen voor dat de desbetreffende huidproblemen verminderen of verdwijnen.

De meest bekende vorm van orale vitamine A die gebruikt wordt om acne te behandelen, is “isotretinoïne” (ook wel bekend als Roaccutane). Dit medicijn kan zeer effectief in de strijd tegen acne zijn, maar kan helaas tot tal van vervelende bijwerkingen leiden. Denk daarbij aan stemmingswisselingen en geboorteafwijkingen.

Gelukkig zijn er natuurlijke supplementen beschikbaar die vitamine A bevatten. Deze supplementen resulteren doorgaans niet in vervelende bijwerkingen wanneer ze op de juiste manier gebruikt worden. Zo kan iemand met huidproblemen wegens een vitamine A tekort – die niet een zwaar medicijn wil gebruiken – toch de mogelijke voordelen van deze vitamine ervaren.

2. Onvruchtbaarheid vanwege een tekort aan vitamine A

Daarnaast kan een tekort aan vitamine A zorgen voor een verhoogde kans op onvruchtbaarheid. Vitamine A is immers nodig voor de voortplanting bij zowel mannen als vrouwen. Tevens is een vitamine A tekort schadelijk voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van baby’s.

Als je problemen ervaart om zwanger te worden, dan kan een tekort aan vitamine A daar ten grondslag aan liggen. Studies tonen aan dat muizen met een vitamine A tekort moeite hebben om zwanger te worden en dat hun embryo’s geboorteafwijkingen kunnen hebben. Hetzelfde geldt voor mensen.

Alsmede houdt een tekort aan deze vitamine verband met miskramen. Een studie, waarin de bloedspiegel van vrouwen met terugkerende miskramen geanalyseerd werd, ontdekte dat ze een laag vitamine A-niveau hadden.

3. Een vertraagde groei wat te wijten aan een vitaminetekort is

Een tekort aan vitamine A zorgt voor vertraagde groei

Tevens kunnen kinderen, die niet genoeg vitamine A binnenkrijgen, last van een groeiachterstand hebben. Dit komt doordat vitamine A nodig is voor een goede en gezonde ontwikkeling van het menselijk lichaam – zo ook gedurende de eerste levensfase van kinderen.

Als een medisch specialist (zoals een kinderarts) een vitamine A tekort bij een kind vastgesteld heeft, dan zal er naar alle waarschijnlijkheid voor gekozen worden om een vitamine A supplement in te zetten om dit gebrek te bestrijden.

Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat suppletie van vitamine A, in combinatie met andere voedingsstoffen zoals mineralen, een grotere invloed kan hebben op het bevorderen van de groei van kinderen. Dit is echter erg specifiek en zal kortgesloten moeten worden door een medisch specialist. Diegene kan namelijk inzichtelijk maken waar een kind het meeste gebaat bij zal zijn.

4. Een vitamine A tekort kan leiden tot een slechte wondgenezing

Een slechte wondgenezing is een ander symptoom dat op een vitamine A tekort kan duiden. Dit komt doordat vitamine A de aanmaak van collageen bevordert. Collageen is een belangrijk onderdeel van een gezonde huid.

Onderzoek suggereert dat zowel orale, evenals op de huid aangebrachte vitamine A de huid kan versterken. Desalniettemin is het zaak om een gebrek aan vitamine A gerichter aan te pakken dan enkel een crème met deze vitamine op de huid aan te brengen.

Supplementen met vitamine A kunnen dat de uitkomst bieden. Er zijn tal van kwalitatief hoogwaardige vitamine A supplementen beschikbaar in Nederland. Stem het gebruik van een voedingssupplement met deze vitamine altijd af met een diëtist of huisarts. Teveel vitamine A kan namelijk schadelijk voor jouw gezondheid zijn. Gedegen vitaminen informatie inwinnen is dus een “must”. Meer daarover lees je in het laatste deel van dit artikel.

5. Het hebben van een tekort zorgt voor droge ogen

Een vitaminetekort leidt tot droge ogen

Oogproblemen kunnen geschaard worden onder de meest bekende problemen die gelinkt kunnen worden aan een vitamine A tekort.

In extreme gevallen kan het niet binnenkrijgen van voldoende vitamine A leiden tot volledige blindheid of afstervende hoornvliezen.

Eén van de eerste tekenen van een tekort aan vitamine A, zijn droge ogen. Een tekort kan immers het vermogen van het lichaam om tranen aan te maken belemmeren. Daarnaast kunnen je ogen vanwege een tekort sneller geïrriteerd raken. Zo kunnen ze zonlicht, vuiltjes en stof minder goed verdragen.

Kortom, als je vaak last van problemen met jouw ogen hebt, dan is het raadzaam om je bloedwaarden te laten controleren door jouw huisarts. Op die manier kun je een mogelijk vitamine A tekort uitsluiten, of kun je – wanneer je daadwerkelijk een tekort hebt – supplementen met vitamine A aan jouw dieet toevoegen.

6. Nachtblindheid kan ook voortkomen uit een tekort

Over oogproblemen gesproken… Een ernstig vitamine A gebrek kan ook leiden tot nachtblindheid. Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt nachtblindheid ervoor dat je in het donker een stuk minder goed ziet. Dit kan bijvoorbeeld gevaarlijk zijn tijdens het autorijden.

Wanneer je merkt dat je ’s nachts of in het donker slecht ziet, dan is het zeker zaak om uit te laten zoeken of een vitamine A tekort daaraan te wijten is. Gelukkig is nachtblindheid vanwege een tekort aan vitamine A een aandoening die omkeerbaar is. Dat wil zeggen: Suppletie van deze vitamine in strijd tegen een tekort, kan ervoor zorgen dat je op termijn beter in het donker kunt gaan zien.

Dit wordt bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. In één studie kregen vrouwen met nachtblindheid vitamine A in de vorm van voedsel of supplementen. Beide vormen van vitamine A verbeterden de conditie van hun ogen. Het vermogen van de vrouwen om zich aan de duisternis aan te passen, nam met meer dan 50% toe gedurende een behandeling van zes weken.

7. Een gebrek aan vitamine A kan resulteren in infecties

Tot slot kan een vitamine A gebrek resulteren in frequente infecties; vooral in je keel of borststreek. Vitamine A supplementen kunnen helpen bij het tegengaan van luchtweginfecties, maar de onderzoeksresultaten aangaande dit onderwerp zijn uiteenlopend.

Aan de ene kant toonde onderzoek aan dat kinderen met een vitamine A tekort veel baat hadden bij het slikken van een vitamine A supplement ter bestrijding van luchtweginfecties. Dit in tegenstelling tot diegenen die een placebo kregen.

Aan de andere kant bleek uit een overzicht van verschillende onderzoeken dat kinderen, die supplementen met vitamine A gebruikten, geen gezondheidsvoordelen bemerkten wanneer er gekeken werd naar het verminderen van het risico op luchtweginfecties.

Houd rekening met de gevaren van teveel vitamine A

Gezondheidsklachten tekort aan deze vitamine

Een gezond vitamine A-niveau is cruciaal voor de algehele gezondheid. Teveel ervan kan echter gevaarlijk voor jouw gezondheid zijn. Een vitamine A tekort dient dus op een veilige en verantwoorde manier gereduceerd te worden.

Als dat niet gebeurt, kan hypervitaminose A zich manifesteren. Hypervitaminose A (of vitamine A-toxiciteit) is meestal het gevolg van het langdurig innemen van hooggedoseerde supplementen. Mensen krijgen zelden teveel vitamine A binnen via alleen hun dieet.

Overtollige vitamine A wordt opgeslagen in de lever en kan leiden tot toxiciteit en gezondheidsklachten, zoals veranderingen in het gezichtsvermogen, zwelling van de botten, een droge en ruwe huid, mondzweren en verwardheid.

Zwangere vrouwen moeten vooral oppassen dat ze niet teveel vitamine A binnenkrijgen om mogelijke geboorteafwijkingen te voorkomen. Maar dit geldt voor eenieder die supplementen met vitamine A gebruikt of wil gaan gebruiken.

Het herkennen van een vitamine A tekort samengevat

Een vitamine A tekort komt zelden voor in Nederland, aangezien de meesten onder ons voldoende van deze vitamine middels hun voeding binnenkrijgen. Toch zijn er mensen die niet voldoende vitamine A binnenkrijgen. In dat geval kunnen supplementen met vitamine A de uitkomst bieden.

Zeker als er vastgesteld is dat je een tekort aan vitamine A hebt. Te weinig vitamine A kan immers leiden tot een ontstoken huid, nachtblindheid, onvruchtbaarheid, groeiachterstand en luchtweginfecties.

Daarnaast kunnen mensen met wonden en acne vulgaris een lagere vitamine A-spiegel in het bloed hebben en baat hebben bij de behandeling met een hogere doses van deze vitamine.

Als je vermoedt dat je een tekort hebt, neem dan contact op met jouw huisarts of zorgverlener. Met de juiste voedingsmiddelen en supplementen kan het oplossen van een tekort vrij eenvoudig zijn.