Het behandelen van droge ogen met vitaminen

Vitaminen voor ogen die droog zijn

Tot op heden bestaan er nog maar beperkte wetenschappelijke aanleidingen om aan te nemen dat bepaalde vitamine supplementen kunnen helpen bij de behandeling van droge ogen.

Toch is het zo dat verschillende objectieve studies reeds hebben aangetoond dat sommige vitaminen een gunstige invloed kunnen uitoefenen op ogen die droog zijn.

Ondanks het feit dat mensen op het moment van schrijven sceptisch moeten zijn om gebruik te maken van vitaminen ter behandeling van droge ogen, kan het desalniettemin interessant zijn om de onderstaande informatie door te nemen. Het kan namelijk zijn dat je baat hebt bij de suppletie van één of meerdere van de onderstaande vitaminen.

Let wel, voordat je bepaalde vitaminen gaat gebruiken om je droge ogen te behandelen, is het altijd aan te raden om eerst een arts te contacteren.

Daily Women Formula is ontwikkeld voor de actieve vrouw. De vrouw die bewust en gezond leven belangrijk vindt - juist wanneer het leven veel van haar vraagt. Onze doordachte formule van hoogwaardige nutriënten ondersteunen je bij iedere levensstijl, ieder moment van je cyclus en iedere leeftijd.
Normaal €29.95
Nu tijdelijk €24.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

1. Vitamine A

Om te beginnen zijn er in het verleden diverse studies uitgevoerd die hebben aangetoond dat een tekort aan vitamine A een mogelijke oorzaak kan zijn voor het ontstaan van droge ogen. In het bijzonder in de armere gebieden van de wereld moet er vaak worden vastgesteld dat maar liefst 50 procent van alle kinderen onvoldoende vitamine A binnenkrijgt. Maar ook in Nederland hebben sommige mensen te kampen met een vitamine A tekort.

Men kan last krijgen van een tekort aan vitamine A op het moment dat er sprake is van een onderliggende aandoening. Een bekend voorbeeld van zo’n aandoening heeft te maken met een gebrekkige opname van voedingsstoffen (waaronder vitamine A) in de darmen.

In het bijzonder mensen die lijden aan de ziekte van Crohn, maar alsmede zij die te maken hebben met chronische pancreatitis (alvleesklierontsteking) kunnen een tekort aan vitamine A ervaren. Heb je vaak last van ogen die droog zijn? Overweeg dan om extra informatie over vitamine A in te winnen en een supplement met deze vitamine toe te voegen aan jouw dieet.

2. Vitamine D

Vitamine D supplementen tegen droge ogen

Tevens kan een gebrek aan vitamine D in het lichaam verband houden met droge ogen.

Sterker nog, ogen die droog zijn en een (sterk) verminderde traanfunctie zijn twee bekende symptomen van een tekort aan vitamine D.

Vitamine D supplementen zouden er dan ook in de realiteit niet alleen voor kunnen zorgen dat de traanfunctie wordt verbeterd; daarnaast zouden ze kunnen bijdragen aan het verminderen van het risico op ontstekingen aan het oppervlakte van het oog.

Het gebruikmaken van een vitamine D supplement zou dus kunnen resulteren in een ware win-winsituatie wanneer het aankomt op het verbeteren van jouw ooggezondheid!

3. Omega-3 vetten

Over de relatie tussen omega-3 supplementen en de behandeling van droge ogen, is door de jaren heen heel wat gezegd en geschreven. Dit is onder meer het gevolg van het gegeven dat omega-3 staat opgenomen in de richtlijnen van het zogeheten “American Academy of Ophthalmology”.

Deze richtlijnen adviseren immers het gebruik van omega-3 vetten ter behandeling of verlichting van droge ogen. Dit gezegd hebbende is het zo dat er op dit moment nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs bestaat om te kunnen concluderen dat deze vetten daadwerkelijk kunnen bijdragen aan het verbeteren van ogen die droog zijn.

Hoe kunnen vitaminen jouw ooggezondheid bevorderen?

Jouw ooggezondheid verbeteren met vitaminen

Er wordt steeds meer onderzoek uitgevoerd naar de link tussen vitaminen en de gezondheid van onze ogen.

Echter, veel van de studies die op dit vlak uitgevoerd worden, staan in de spreekwoordelijke kinderschoenen. Verder onderzoek binnen dit domein zal dan ook zeker een vereiste zijn om de beste natuurlijke remedie tegen droge ogen te vinden.

Niettemin hebben verschillende studies reeds aan het licht gebracht dat vitamine supplementen kunnen helpen om de gezondheid van de ogen van senioren te bevorderen. Bijvoorbeeld wanneer zij niet voldoende vitaminen binnenkrijgen middels hun dieet. In dat geval kan de ooggezondheid teruglopen, hetgeen voorkomen kan worden door middel van suppletie van de juiste vitamine supplementen.

Een grote studie die in het verleden werd uitgevoerd, heeft uitgewezen dat zowel vitamine C en vitamine E, evenals de plantaardige verbindingen genaamd “luteïne” en “zeaxanthine” structureel kunnen bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid van onze ogen. Dit heeft alsmede betrekking op de mineralen zink en koper.

Bovendien zouden deze voedingsstoffen ervoor kunnen zorgen dat het risico op bepaalde oogaandoeningen sterk kan worden gereduceerd. Denk hierbij onder meer aan de leeftijdsgebonden oogziekte “maculadegeneratie”, waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat.

5 concrete tips om droge ogen te voorkomen

Wanneer je vaak last van droge ogen hebt, dan kan dat je leven op verschillende manieren in negatieve zin beïnvloeden. Over het algemeen bestaat de behandeling van ogen die droog zijn uit het meerdere keren daags toedienen van speciale oogdruppels.

Het helemaal verhelpen van het probleem doen deze druppels veelal niet, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat er sprake is van een verbeterd comfort van de ogen. Naast het meerdere keren per dag inbrengen van oogdruppels, kan het eveneens interessant zijn om rekening te houden met de onderstaande 5 tips:

  1. Er kan gebruik worden gemaakt van kunstmatige tranen, gels of zalven
  2. Het kan interessant zijn om een nauwsluitende bril of zonnebril te dragen
  3. Zorg ervoor dat je ogen worden afgeschermd van de wind, hete lucht, rook en stof
  4. Geef je ogen de mogelijkheid om te rusten na het uitvoeren van een intensieve taak
  5. Het gebruik van warme kompressen kan de werking van de traanklieren sterk bevorderen

Tot slot is het in de praktijk zo dat een optimale ooghygiëne uitermate belangrijk is. Het wordt omwille van deze reden dan ook aangeraden om regelmatig je ogen (wanneer ze zijn gesloten) te wassen met een schone, vochtige doek. Op die manier voorkom je dat vuil of vet de ogen gaan irriteren.

Wat is nu het beste middel tegen droge ogen?

Het beste middel tegen droge ogen

Heel wat mensen worden in hun leven geconfronteerd met droge ogen. Het is dus niet verwonderlijk dat er tegenwoordig veel wetenschappelijke studies gericht zijn op het inzichtelijk krijgen van de oorzaak van ogen die droog zijn. Maar wat is nu het beste middel tegen droge ogen?

De onderzoeksresultaten die men tot nu toe verkregen heeft met betrekking tot bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde vitaminen zijn hoopgevend, maar niet sluitend. Nadere onderzoeken zullen in de toekomst dus noodzakelijk zijn om na te gaan op welke manier deze lastige aandoening het beste kan worden aangepakt.

Tot die tijd is het wellicht zo dat het inzetten van de traditionele oogdruppels gecombineerd met de tips (mede gericht op het gebruik van supplementen met vitaminen) die we je in dit artikel gegeven hebben, een effectieve weg is naar het tegengaan van droge ogen.