Wat doen vitamine D druppels?

vitamine D druppels ondersteuning

Vitamine D druppels werken eigenlijk net als elke andere soort vitamine D supplementen: ze geven je lichaam extra vitamine D. Deze vitamine is een van de weinige vitamines die je lichaam zelf kan aanmaken. Toch zijn er nog veel mensen met een tekort. Dit heeft te maken met de hoeveelheid blootstelling aan zonlicht dat we krijgen. Gelukkig kunnen we vitamine D ook uit voeding en supplementen halen.

Vitamine D helpt bij het opnemen van calcium en fosfaat uit voeding en ondersteunt daarbij de versterking en aanmaak van je botten. Dit is erg belangrijk voor het onderhouden van je lichaam, omdat je op deze manier botbreuken kan voorkomen. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Dit houdt in dat het in kleine hoeveelheden opgeslagen wordt in je lichaam om als buffer te gebruiken wanneer je een keer wat minder vitamine D binnenkrijgt.

Waarom hebben we vitamine D druppels nodig?

tekort aan vitamine D

In principe heb je geen supplementen voor vitamine D nodig, maar soms loop je meer kans op een tekort. In dat geval is het verstandig om je dagelijkse opname aan te vullen met supplementen, zoals vitamine D druppels. Er zijn een aantal risicogroepen die een hogere kans hebben op het krijgen van een tekort aan vitamine D. Zij moeten extra goed letten op hun dagelijkse inname, of bij voorbaat al supplementen gebruiken (in overleg met een huisarts).

Risicogroepen voor een vitamine D tekort zijn:

  • Kleine kinderen
  • Mensen met een donkere huid
  • Zwangere mensen
  • Ouderen
  • Mensen die overdag weinig buiten komen
  • Mensen die veel bedekkende kleding dragen

Voor- en nadelen vitamine D supplementen

Het gebruik van vitamine D supplementen heeft veel voordelen, maar kan ook nadelen hebben voor je gezondheid. In de meeste gevallen ontstaan deze nadelen wanneer je teveel aan vitamine D binnenkrijgt. Daarom is het belangrijk om altijd met een arts te overleggen voordat je begint met het nemen van supplementen. Zij weten of je dit nodig hebt. Hieronder vind je een aantal voor en nadelen.

1. Het helpt tegen depressie

Vitamine D kan klachten van depressie en angststoornissen verminderen, blijkt uit onderzoek. Zo hebben mensen met depressie vaak lagere vitamine D gehaltes en voelen mensen die vitamine D supplementen krijgen zich mentaal vaak beter.

2. Het voorkomt symptomen van osteoporose

Hoewel vitamine D druppels osteoporose niet kunnen voorkomen, kan het wel de kan erop verminderen of uitstellen. Doordat vitamine D helpt bij het versterken van je botten, is de kans op bot-gerelateerde klachten ook minder.

3. Te veel calcium in je bloed

Wanneer je al voldoende vitamine D in je lichaam had en je er nu vitamine D druppels bij neemt, krijgt je lichaam te veel vitamine D binnen. Een gevolg hiervan kan zijn dat je te veel calcium in je bloed hebt. Dit kan leiden tot misselijkheid, droge mond, veel urineren en soms zelfs duizeligheid.

4. Vitamine D druppels en botbreuken

Ondanks dat vitamine D essentieel is voor de gezondheid van je botten, kan een teveel van deze vitamine ook averechts werken. Een teveel aan vitamine D zorgt namelijk dat er veel calcium in je bloed terecht komt, in plaats van in je botten. De vitamine die normaal gesproken calcium in de botten houdt (vitamine K), functioneert hierdoor minder goed. Zo kan een overschot aan vitamine D nog steeds tot botbreuken leiden.