Wat zijn orthomoleculaire voedingssupplementen?

orthomoleculaire voedingssupplementen gezond

Orthomoleculaire voedingssupplementen zijn supplementen die een hoge dosis aan vitaminen en mineralen bevatten. Vaak meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Dit komt vanuit een theorie (orthomoleculaire geneeskunde) dat het lichaam meer vitaminen nodig heeft om veelvoorkomende ziekten en kwalen te voorkomen en genezen.

De therapie waarop orthomoleculaire voeding is gebaseerd komt vanuit het idee dat wij tegenwoordig te weinig vitaminen en mineralen binnenkrijgen doordat de lucht en grond teveel vervuild is met schadelijke stoffen. Gewassen bevatten daardoor te weinig voedingsstoffen, waardoor we ziek worden. Om dit tegen te gaan zou men meer biologische en organische voeding moeten eten met voedingssupplementen ter ondersteuning.

Daily Women Formula is ontwikkeld voor de actieve vrouw. De vrouw die bewust en gezond leven belangrijk vindt - juist wanneer het leven veel van haar vraagt. Onze doordachte formule van hoogwaardige nutriënten ondersteunen je bij iedere levensstijl, ieder moment van je cyclus en iedere leeftijd.
Normaal €29.95
Nu tijdelijk €24.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Zijn orthomoleculaire voedingssupplementen effectief?

Zoals hierboven beschreven wordt, bevatten orthomoleculaire voedingssupplementen een erg hoge dosis aan vitaminen en mineralen. Deze zouden in theorie het lichaam moeten helpen om gezond te blijven en om ziekte te voorkomen, maar wetenschappelijk onderzoek gaat hier echter tegenin.

Te veel vitaminen schadelijk

Zo kan een teveel aan vitaminen een negatieve invloed hebben op je gezondheid. De effecten hiervan variëren per vitamine. Een teveel aan vitamine C kan namelijk voor buikpijn en diarree zorgen, maar een teveel aan vitamine B6 kan op den duur zelfs voor zenuwschade en leverschade zorgen, blijkt uit onderzoek. Hierbij is het ook nog afhankelijk van de oplosbaarheid van vitaminen hoe schadelijk een overvloed kan zijn.

Wateroplosbare vitaminen worden vaak niet in het lichaam opgeslagen, waardoor je een te veel makkelijker uitplast. Dit heeft nog steeds risico’s, maar minder dan bij vet oplosbare vitaminen. Deze worden opgeslagen in het lichaam, waardoor een teveel al snel tot schadelijke bijwerkingen kan leiden.

Geen wetenschappelijke onderbouwing

Daarnaast is de theorie waarop orthomoleculaire voeding is gebouwd, gebaseerd op de natuurgeneeskunde. Hoewel planten de mogelijkheid hebben om klachten te kunnen verlichten, kunnen planten geen zware ziekten voorkomen. Dat moet echt met behulp van moderne medicijnen en ziekenhuizen.

De onderzoeken die orthomoleculaire voedingssupplementen aanraden zijn vaak erg kleinschalig uitgevoerd. Bovendien mist er nog geregeld een testgroep. De resultaten van deze onderzoeken zijn daarom ook niet betrouwbaar.

Andere onderzoeken hebben uitgewezen dat het gebruik van orthomoleculaire voedingssupplementen weinig tot geen veranderingen brengt in de gezondheid van de proefpersonen, waardoor het overmatig gebruik van vitaminen niet alleen schadelijk kan zijn, maar ook ineffectief.

Mag ik orthomoleculaire voedingssupplementen gebruiken?

voldoende vitaminen in groente en fruit

Wanneer je interesse hebt in het gebruik van orthomoleculaire voedingssupplementen, is dat een keuze die je zelf het beste kan maken. Uit onderzoek is gebleken dat het weinig invloed heeft op je gezondheid. Toch kan het zo zijn dat je fijn voelt bij het gebruik van deze supplementen.

Wel raden we je aan om alleen gebruik te maken van deze supplementen in overleg met je huisarts, om te voorkomen dat je een schadelijke hoeveelheid vitaminen binnenkrijgt.