orthomoleculaire voeding vitaminenJe bent de term ‘orthomoleculaire voeding’ vast wel eens tegengekomen. Het wordt ook wel eens orthomoleculaire therapie genoemd. Het is een vrij nieuw dieet en roept bij veel mensen vragen op. Daar zullen wij vandaag antwoord op geven.

In dit artikel kijken we naar de betekenis en werking van orthomoleculaire voeding. Daarbij kijken we ook naar de gezondheid van dit dieet en geven we een duidelijke conclusie.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Wat is orthomoleculaire voeding?

Orthomoleculaire voeding komt vanuit de natuurgeneeskunde. Het is een dieet waarbij men erg veel vitamines, mineralen en spoorelementen binnenkrijgt. Vaak is dit echter meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Deze therapie volgt twee uitgangspunten:

  1. Je kan vitamines gebruiken om verschillende condities en aandoeningen te behandelen die normaal gesproken niet worden gezien als een resultaat van een vitaminetekort.
  2. Er wordt gebruik gemaakt van een “optimale” dosering van vitamines om ziektes te voorkomen die gewoonlijk ontstaan door een vitaminetekort.

Hoewel je veel gezonde maaltijden eet en klaarmaakt, gebruik je ook veel supplementen om de optimale dosering te bereiken. De basis van de orthomoleculaire voeding raadt dit aan.  Ook zou de vervuiling van de lucht flink bijdragen aan de behoefte aan meer voedingsstoffen en micronutriënten. Zo zou er bijvoorbeeld weinig zink in de grond aanwezig zijn als een gevolg van het gebruik van meststoffen. Wanneer je dan veel groenten eet krijg je nog steeds niet voldoende vitamines binnen, waardoor je gebruik moet maken van supplementen.

Is het wel gezond?

teveel vitaminen ongezondEr heerst veel kritiek op de orthomoleculaire therapie. In principe zou je de basis van de orthomoleculaire voeding als gezond kunnen beschouwen. Het gaat er namelijk om dat je voor gezonde voeding kiest (bij voorkeur biologische voeding) en gebruik maakt van orthomoleculaire supplementen om eventuele tekorten te voorkomen. Een gebalanceerd dieet is inderdaad erg belangrijk voor een gezond lichaam en kan je veel baat hebben bij de orthomoleculaire voeding recepten. De meeste therapie gaat hier echter nog een stap verder in.

Zo zou je namelijk veel supplementen moeten slikken waardoor je boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van deze vitaminen uitkomt. Zoals we inmiddels al weten, kan het teveel binnenkrijgen van bepaalde vitaminen schadelijk zijn voor de gezondheid.

Bovendien claimt de othomoleculaire therapie dat moderne medicijnen averechts werken op je lichaam. Je zou, volgens hen, beter natuurproducten kunnen gebruiken om je ziekten te genezen. Dit kan erg gevaarlijk zijn.

Je kan veel lezen over onderzoeken binnen de orthomoleculaire voeding en therapie, maar deze zijn niet allemaal even betrouwbaar. In veel gevallen zijn zowel arts als proefpersoon op de hoogte van de inhoud van de pil, waardoor er een placebo effect optreedt. Bovendien bestaan veel testgroepen uit slechts een paar personen. Andere onderzoeken vanuit deze therapie bleken niet effectief te zijn, of zelfs schadelijk voor de proefpersonen.

Conclusie

Hoewel de basis van de orthomoleculaire voeding erg gezond kan zijn, kunnen wij deze therapie niet aanraden. Er is momenteel nog te weinig bewijs dat het effectief is, en er zitten grote gezondheidsrisico’s aan verbonden.

Wanneer je graag je gezondheid wil verbeteren, of wil weten of je een tekort hebt van een bepaalde stof of vitamine, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of een diëtist. Zij kunnen je passend en gezond advies geven.