Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

Orthomoleculaire geneeskunde wordt ook wel nutritionele geneeskunde genoemd. Het woord ‘ortho’ is Grieks en betekent ‘recht of juist’. ‘Moleculair’ betekent ‘met betrekking tot de moleculen in het lichaam’.

Moleculen zijn het kleinste deel van een stof dat nog uit de chemische eigenschappen van de stof bestaat. Alles om ons heen bestaat uit moleculen.

Dit betekent dat de orthomoleculaire geneeskunde op cel- en molecuulniveau de positieve en negatieve invloed van voedingsstoffen onderzoekt.

De orthomoleculaire geneeskunde richt zich daarnaast op iemands leefstijl in het algemeen. De vier pijlers zijn voeding, voedingssupplementen, beweging en algehele leefstijl. Er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar stress en het gebruik van drugs.

Orthomoleculaire geneeskunde valt onder de alternatieve geneeswijzen. Dit zijn therapieën, behandelingen en middelen waarvoor geen wetenschappelijk bewijs is dat het werkt.

Andere voorbeelden van alternatieve geneeswijzen zijn chiropractie, acupunctuur en Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP).

Regelmatig worden er alternatieve geneeswijzen als aanvulling gebruikt op de reguliere geneeswijzen.

Soorten behandelingen

Orthomoleculaire geneeskunde wordt op de onderstaande manieren gebruikt.

 • Curatief: Een ziek persoon wordt behandeld met als doel genezen.
 • Preventief: Een gezond persoon wordt behandeld met als doel om ziekten en aandoeningen te voorkomen.
 • Palliatief: Een chronisch ziek persoon wordt behandeld met als doel de pijn te verlichten.

Wat is gezond volgens de orthomoleculaire geneeskunde?

Volgens de orthomoleculaire geneeskunde is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) met betrekking tot voeding niet voldoende om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Volgens hen is de oorzaak daarvan dat ons lichaam zwaarder belast wordt dan vroeger. Onderstaand lees je meer over een aantal van de oorzaken die daaraan ten grondslag liggen volgens de orthomoleculaire geneeskunde.

 • Onnatuurlijke bereiding van voedsel
 • Uitstoot van gif door de (voedsel)industrie
 • Verarming van de landbouwgronden
 • E-nummers
 • Zoetstoffen
 • Uitlaatgassen van het verkeer

Richtlijnen voedingspatroon

Er zijn verschillende aandachtspunten voor het voedingspatroon. Onder meer de onderstaande richtlijnen worden gebruikt bij het voedingspatroon volgens de orthomoleculaire geneeskunde.

 • Gebruik geen producten met conserveringsmiddelen, zoals E-nummers.
 • Maak gebruik van biologische voeding.
 • Eet zoveel mogelijk voeding met antioxidanten.
 • Maak gebruik van zure melkproducten met rechtsdraaiende melkzuren.

Voedingssupplementen en orthomoleculaire geneeskunde

Voedingssupplementen orthomoleculaire geneeskunde
Supplementen in relatie tot orthomoleculaire geneeskunde

De orthomoleculaire geneeskunde streeft naar hogere hoeveelheden voedingsstoffen.

Om deze reden worden er regelmatig voedingssupplementen voorgeschreven.

De dosering van de orthomoleculaire voedingssupplementen is vaak veel hoger dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Volgens wetenschappelijk onderzoek kunnen hogere doseringen dan 100% van de ADH toxische gevolgen hebben.

Vitamine A is bijvoorbeeld bij een te hoge dosis giftig voor de lever en veroorzaakt afname van de botdichtheid. Een verstoring van de schildklieractiviteit en acute vergiftiging kan ontstaan bij een te hoge inname van jodium.

Orthomoleculaire onderzoeken

Onderzoek orthomoleculaire geneeskunde
Orthomoleculair onderzoek

Het doel van de orthomoleculaire geneeskunde is dat mensen gezonder worden.

Er is echter nog geen bewijs dat hogere dosis vitamines van meerwaarde zijn. Er zijn wel onderzoeken uitgevoerd op dit vlak.

De onderzoeken hebben tegenstrijdige uitslagen. De uitgevoerde onderzoeken hebben tevens geen hoge bewijskracht. Er moet daarom meer onderzoek worden uitgevoerd.

Wel zijn er studies gepubliceerd waaruit blijkt dat voedingssupplementen geen verschil maken op het gebied van gezondheid of sport. Kanttekening: De doelgroep in het onderzoek volgde een gevarieerd en gezond voedingspatroon.

Uit andere onderzoeken blijkt dat er – van sommige voedingssupplementen – wél meer kan worden ingenomen zonder schadelijke effecten. Daarbij moet gelet worden op de zuiverheid en de werking van de ingrediënten.