Kurkuma supplementen zijn tegenwoordig steeds populairder, en niet zonder reden. Kurkuma is namelijk een smaakvolle wortel die al eeuwenlang voor zijn geneeskrachtige eigenschappen wordt geprezen.

In dit artikel kijken we naar de oorsprong en eigenschappen van kurkuma en de voordelen die de supplementen je kunnen geven.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Wat is kurkuma?

kurkuma supplementen komen van de geelwortelKurkuma is de Indiase geelwortel, welke een fel oranje kleur heeft. Het komt van de ‘Curcuma longa’ plant vandaan en wordt tegenwoordig in veel maaltijden gebruikt. De felle kleur zorgt ervoor dat het een goede natuurlijke kleurstof is.

Van oudsher wordt kurkuma veel gebruikt om wondjes en schrammen te verzorgen. Ook schijnt het erg veel in de Ayurveda te zijn gebruikt. Vandaag de dag kan je het in vrijwel elke supermarkt kopen, of kan je kurkuma supplementen vinden bij de drogist.

Naast het gegeven dat je kurkuma in voeding kan verwerken of in supplementen kan krijgen, kan je ook thee maken van deze heilzame wortel. Sommige mensen vinden de smaak echter te sterk en verwerken het liever in iets anders.

Waar zijn kurkuma supplementen goed voor?

Deze wortel wordt niet voor niets veel gebruikt bij het genezen van wondjes. Het heeft namelijk veel goede en helende effecten. Welke effecten dat zijn, lees je onderstaand:

1. Ze werken ontstekingsremmend

Een onderzoek uit 2009 heeft aangetoond dat kurkuma ontstekingsremmend werkt. Dit houdt in dat het symptomen van chronische ontstekingen, zoals het prikkelbare darmsyndroom, kan verlichten.

2. Kurkuma supplementen bevatten veel antioxidanten

Antioxidanten helpen het lichaam om te vechten tegen vrije radicalen. Wanneer zij dit niet doen, kan je last krijgen van vermoeidheid en andere symptomen. Doordat kurkuma voedingssupplementen veel antioxidanten bevatten, heeft je lichaam meer mogelijkheden om tegen schadelijke indringers te vechten.

3. Deze supplementen kunnen depressie klachten verminderen

Wanneer je last hebt van een depressie, kunnen kurkuma supplementen helpen om deze klachten te verminderen. Ze zorgen er namelijk voor dat de neurotransmitters serotonine en dopamine een boost krijgen in je hersens. Deze neurotransmitters geven je een opgewekt en positief gevoel.

4. Kurkuma vermindert de kans op hart- en vaatziekten

Kurkuma kan helpen bij het verbeteren van de wanden van je bloedvaten. Omdat veel hart- en vaatziekten zijn gebaseerd op een slechte doorbloeding in je lichaam, kan kurkuma er op deze manier voor zorgen dat je een kleinere kans hebt om deze ziekten op te lopen.

5. Deze wortel kan helpen bij de behandeling en voorkoming van Alzheimer

Doordat kurkuma veel antioxidanten bevat, vermindert het de schade die vrije radicalen aanrichten. Vrije radicalen zijn vaak ook een grote boosdoener bij de ontwikkeling van Alzheimer. Door extra kurkuma supplementen te slikken, kan je jouw lichaam ondersteunen om de verschijnselen van Alzheimer tegen te gaan.

Zijn kurkuma supplementen geschikt voor jou?

de geelwortel kan in voeding gebruikt worden, maar ook medicinaalHoewel je met een gebalanceerd dieet ook voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om gezond te blijven, kan je er baat bij hebben om extra kurkuma supplementen te nemen.

Zoals je hierboven namelijk hebt zien staan, kan kurkuma je een flinke boost geven met antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen.

Tevens kan het voordelig werken wanneer je soms last hebt van somberheid. Wel raden we je aan om altijd met je huisarts in overleg te gaan voordat je begint met het nemen van kurkuma capsules. Je arts weet namelijk of kurkuma mogelijk tegenstrijdig kan werken met bepaalde medicatie.