Wat is ontstekingsremmende voeding?

Ontstekingsremmende voeding

Laten we allereerst beschrijven wat ontstekingsremmende voeding is. Deze voedingsmiddelen kunnen gelinkt worden aan voedingsstoffen die van nature ontstekingen tegengaan.

Deze ontstekingsremmende voedingsstoffen zitten dus niet alleen in medicatie, maar ook in natuurlijke voeding. Veel mensen kiezen voor deze soorten voeding, omdat ze geen tot vrijwel geen bijwerkingen kennen. Dit in tegenstelling tot medicijnen die de dokter voorschrijft.

De heilzame werking van voeding tegen ontstekingen kan klachten verminderen of verhelpen. Deze soorten voeding zijn doorgaans makkelijk verkrijgbaar; je kunt ze vinden in de supermarkt of bij de plaatselijke drogisterij. Kortom, ontstekingsremmende voeding is een verzamelnaam voor voedingsmiddelen die ontstekingen in het lichaam en van de huid bestrijden.

Hoe gezond je levensstijl ook is: soms kan je immuunsysteem een extra boost gebruiken. Wanneer je een lagere weerstand ervaart kan een aanvulling op je dagelijkse multivitamine je weerstand dan net dat extra zetje geven waar jij je beter bij voelt. Om aan deze behoefte te voldoen hebben we Immune...
Normaal €29.95
Nu tijdelijk €24.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Welke soorten ontstekingsremmende voeding zijn er?

Nu we weten wat voeding tegen ontstekingen inhoudt, kunnen we inzoomen op de verschillende soorten die er zijn. Daarbij maken we de splitsing tussen drie soorten ontstekingsremmende voedingsmiddelen.

Allereerst beschrijven wij hoe ontstekingsremmende thee dergelijke klachten kan tegengaan. Vervolgens gaan wij in op de kracht van ontstekingsremmende kruiden. Tot slot lees je in het kort iets over overige voedingssoorten tegen ontstekingen. Op die manier kun je gericht jouw voedingspatroon aanvullen met de desbetreffende voedingssoorten.

1. Ontstekingsremmende thee

Ontstekingsremmende werking thee

Wanneer we kijken naar thee tegen ontstekingen, dan spant groene thee de kroon. Groene thee bevat namelijk van nature het stofje genaamd “epigallocatechinegallaat” (EGCG).

De stof EGCG kan gelinkt worden aan de zogeheten “catechinen”. Dit zijn krachtige antioxidanten die beschikken over een ontstekingsremmende werking.

Gemberthee is een andere ontstekingsremmende thee. Van gember is aangetoond dat het erg veel natuurlijke antioxidanten bevat. Veel van de antioxidanten in gemberthee zorgen ervoor dat de ontstekingsbevorderende stoffen “cytokines” afnemen. Dit zorgt ervoor dat gemberthee geschaard kan worden onder effectieve ontstekingsremmende voeding.

2. Ontstekingsremmende kruiden en specerijen

Ook zijn er tal van ontstekingsremmende kruiden en specerijen die voor verlichting van jouw klachten kunnen zorgen. We lichten graag een aantal van deze kruiden en specerijen toe die je makkelijk kunt verkrijgen in de winkel.

Zo heb je vast weleens iets gehoord over de specerij kurkuma. Het mooie van kurkuma is dat het over een ontstekingsremmende werking beschikt. Ideaal dus wanneer je ontstekingen wilt tegengaan! Maar wat zorgt er nu precies voor dat kurkuma ontstekingsremmend is? Welnu, dat komt door de werkzame stof genaamd “curcumine”, wat kan bijdragen aan het verminderen van ontstekingen.

Als er gekeken wordt naar effectieve ontstekingsremmende kruiden, dan springt boswellia erbovenuit. Gebleken is namelijk dat boswellia tegen (chronische) ontstekingen geprezen wordt door tal van mensen, waaronder wetenschappers. Boswellia remt volgens onderzoek immers het ontstekingsbevorderende enzym “leucotriënen”. Daardoor kunnen ontstekingsklachten verminderen.

3. Overige voeding tegen ontstekingen

Naast de bovenbeschreven ontstekingsremmende voedingsmiddelen, zijn er nog meer soorten voeding tegen ontstekingen. Denk bijvoorbeeld aan vette vis, zoals zalm, makreel en haring. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze omega 3-vetzuren kunnen een bijdrage leveren aan het tegengaan van ontstekingen.

Bessen behoren ook tot de groep van ontstekingsremmende voeding. Dit komt omdat ze veel krachtige antioxidanten bevatten die ontstekingen in het lichaam en van de huid tegengaan. Daarnaast zitten bessen, zoals blauwe bosbessen, boordevol met heilzame vitaminen. Door een handje blauwe bosbessen te eten, krijg je een hoop antioxidanten tegen ontstekingen én vitamine C binnen. Een echte win-winsituatie!

Ontstekingsremmende supplementen

Supplementen tegen ontstekingen

Als je jouw dieet aangevuld hebt met ontstekingsremmende voeding, dan zal je naar alle waarschijnlijkheid snel de positieve effecten van hun ontstekingsremmende werking bemerken. Daarnaast zijn er veel mensen die voor supplementen tegen ontstekingen kiezen.

Deze ontstekingsremmende supplementen vervangen logischerwijs niet een gezond en gevarieerd dieet. Ze kunnen er echter wel voor zorgen dat je bepaalde voedingsstoffen in verhoogde mate binnenkrijgt. Denk bijvoorbeeld aan kurkuma supplementen, supplementen met veel antioxidanten en goede omega 3 voedingssupplementen.

Wanneer je het bijvoorbeeld lastig vindt om voldoende vette vis te eten, dan kan een omega 3 supplement er alsnog voor zorgen dat je van de ontstekingsremmende eigenschappen van deze vetzuren kunt profiteren. Als je overweegt om een bepaald supplement tegen ontstekingen te gebruiken, dan is het raadzaam om dit in samenspraak met een voedingsdeskundige te doen.