Het gebruik van natuurlijke ontstekingsremmers wordt tegenwoordig steeds populairder. Dat is niet zonder reden. Natuurlijke remedies kennen namelijk doorgaans niet zoveel bijwerkingen als voorgeschreven medicatie, zoals antibiotica.

Dit betekent logischerwijs niet dat je geen antibioticum op recept meer mag gebruiken, maar slechts dat een natuurlijk alternatief mogelijk ook kan helpen. In dit artikel kijken we naar de betekenis van ontstekingsremmers op natuurlijke basis, welke soorten goed zijn om te gebruiken en de eventuele risico’s van het gebruik van natuurlijke ontstekingsremmende voedingsmiddelen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Hoe gezond je levensstijl ook is: soms kan je immuunsysteem een extra boost gebruiken. Wanneer je een lagere weerstand ervaart kan een aanvulling op je dagelijkse multivitamine je weerstand dan net dat extra zetje geven waar jij je beter bij voelt. Om aan deze behoefte te voldoen hebben we Immune...
Normaal €29.95
Nu tijdelijk €24.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Verschil tussen antibiotica en natuurlijke ontstekingsremmers

Natuurlijke ontstekingsremmersEen antibioticum is een geneesmiddel dat bacteriële infecties bestrijdt. Hoewel antibiotica vroeger uit natuurlijke ingrediënten bestond, worden er tegenwoordig eveneens geneesmiddelen gemaakt met een synthetische oorsprong. Zij worden dan op een kunstmatige manier samengesteld.

Reguliere antibiotica worden gebruikt ter bestrijding van bacteriële infecties en soms ook om de groei van veedieren te ondersteunen. Een antibioticum op doktersrecept valt echter ook gezonde bacteriën aan, waardoor het slecht is voor je darmflora.

Natuurlijke ontstekingsremmers doen dit niet. Dit komt omdat de planten, waarvan dit geneesmiddel wordt gemaakt, speciale antibacteriële eigenschappen hebben. Daardoor worden alleen de slechte bacteriën aangevallen en blijven de gezonde bacteriën intact.

4 soorten natuurlijke ontstekingsremmers

Ontstekingsremmende kruidenPlanten, kruiden, vruchten en wortels kunnen functioneren als een natuurlijke ontstekingsremmer. Deze voedingssoorten kun je vinden in de natuur, of zelfs laten groeien in je eigen moestuin.

Maar welke ontstekingsremmers met een natuurlijke oorsprong zijn er zoal? Wij lichten er graag een viertal toe, zodat je na het lezen van dit artikel weet welke ontstekingsremmers je aan jouw dieet kunt toevoegen.

1. Knoflook

Uit onderzoek is gebleken dat een knoflookconcentraat goed functioneert als een natuurlijke ontstekingsremmer. Je kan dit concentraat zelf maken door veel knoflooktenen in olie te laten trekken, maar je kan ook knoflooksupplementen of een concentraat bij de gezondheidswinkel kopen.

Om wonden schoon te houden, kan je zelfs knoflook direct op de huid aanbrengen. Let op dat knoflook voedingssupplementen de effecten van bloedverdunners kunnen versterken, dus gebruik dit type supplement alleen in overleg met een huisarts.

2. Mirre extract

Mirre is niet alleen wierook; het kan alsmede geschaard worden onder de natuurlijke ontstekingsremmers. Zo kan mirre helpen om de E.coli bacterie te bevechten. Mirre extract kan je onder andere voorverpakt kopen als supplement.

3. Tijm

Tijm is niet alleen een heerlijk kruid om te gebruiken voor jouw gerechten; de essentiële olie die het bevat, is daarnaast erg effectief in strijd tegen slechte bacteriën.

Bovendien helpt het je om snel van keelpijn af te komen. Drink verse tijm thee tegen keelpijn en gebruik de essentiële olie samen met wat crème om je huid te kalmeren.

4. Echinacea / zonnehoed

Deze fleurige bloem wordt al eeuwenlang gebruikt als een geneesmiddel. En daar zijn goede redenen voor te bedenken! De bloem doodt namelijk verschillende schadelijke bacteriesoorten, waaronder vleesetende bacteriën. Ook werkt zonnehoed ontstekingsremmend bij wonden. Je kan supplementen met Echinacea bij de drogist vinden.

Risico’s van ontstekingsremmers op natuurlijke basis

Net zoals bij voorgeschreven medicatie, is het nemen van natuurlijke ontstekingsremmers niet altijd zonder risico. Neem een remedie met een natuurlijke oorsprong daarom alleen in overleg met een arts of een voedingsdeskundige.

Knoflook kan bijvoorbeeld, wanneer het in grote mate gebruikt wordt, andere soorten medicatie in de weg staan en zelfs tot bloedingen leiden.

Bij essentiële oliën is het altijd belangrijk om de olie niet in te nemen en ook niet om het direct op de huid te smeren. Meng essentiële olie altijd met een basisolie, zoals olijfolie of kokosolie. Zo voorkom je huidirritatie of andere gezondheidsklachten vanwege een verkeerd gebruik van een ontstekingsremmer.