Wat is collageen?

collageen supplement ondersteuning

Collageen is het hoofdbestanddeel van bindweefsel door je gehele lichaam. Het zit in spieren, je huid, pezen en gewrichtsbanden. Het is daarom erg belangrijk voor je algehele gezondheid. Collageen heeft ook veel verschillende functies, zo versterkt het je botten en houdt het je huid soepel en gezond.

Je huid maakt van nature collageen aan, met de hulp van vitamine C. Daarom zie je ook veel huidverzorgingsproducten met toegevoegde vitamine C. Toch zijn er ook mensen die los collageen supplement nemen. Dit heeft namelijk ook meerdere voordelen voor je gezondheid.

De voordelen van collageen supplement

gezonde huid supplementen

Collageen is dus erg belangrijk voor de gezondheid van je lichaam. Het is daarom ook niet gek dat veel mensen ervoor kiezen om een collageen supplement te nemen om hun gezondheid te ondersteunen. Dit komt met meerdere voordelen, van het verbeteren van je huid tot het verlichten van osteoporose symptomen.

1. Het gaat gewrichtspijn tegen

Collageen supplement zorgt ervoor dat de structuur van je kraakbeen intact blijft. Dit is het deel van je lichaam dat je gewrichten en botten beschermt tegen schade. Onderzoek heeft uitgewezen dat collageen symptomen van osteoporose kan tegengaan en ook gewrichtspijn verlicht.

2. Collageen supplement is goed voor je huid

Vooral mensen met een oudere huid hebben baat bij het gebruik van collageen. Deze stof helpt namelijk de huid te verstevigen en op een natuurlijke manier strak te trekken, waardoor je minder last hebt van fijne rimpels. Daarnaast helpt het om je huid te versterken.

3. Het geeft je meer spiermassa

Tussen de 1 en 10% van je spieren bestaat uit collageen. Het is erg belangrijk om de kracht en het functioneren van je spieren in stand te houden. Het gebruik van collageen supplement kan spierverlies door ouderdom of ziekte verminderen, waardoor je langer je spiermassa behoudt.

4. Het is goed voor je hart

Ook je bloedvaten bevatten collageen, met name je slagaders. Zonder collageen zouden zij te zwak zijn om je bloed zorgvuldig door je lichaam te transporteren. Daarbij draagt collageen ook bij aan het verhogen van je HDL-cholesterol. Deze versie is goed voor je lichaam en houdt je slagaders soepel en gezond.

5. Het versterkt je haren en nagels

Ook je haren en nagels hebben baat bij collageen supplement. Een goede hoeveelheid collageen helpt namelijk om je haren en nagels te versterken en om broosheid tegen te gaan.

Heb ik collageen supplement nodig?

Wanneer je een gebalanceerd dieet volgt, heb je vrijwel geen collageen supplement nodig. Toch kan het een goede ondersteuning zijn voor je lichaam. Wanneer je sneller last hebt van je huid of gewrichten, kunnen supplementen met collageen veel baat hebben. Zo houd je namelijk de vervelende symptomen op afstand.

Overleg altijd eerst met je huisarts voordat je begint met het nemen van supplementen. Zij kunnen je passend advies geven over de supplementen in combinatie met je huidige medicatie.