Je kent ze vast wel: mensen die altijd mooie nagels hebben. Zelfs wanneer zij met hun hadden een uur lang in de aarde hebben staan wroeten, lijken deze nagels nog steeds te schitteren. Dat is natuurlijk best bijzonder, maar toch is het helemaal niet zo lastig om zelf ook gezonde en mooie nagels te krijgen.

In dit artikel bespreken we de definitie van mooie nagels, wat je kan doen om ze zelf te verkrijgen en hoe jouw dieet hierin een rol speelt. Ten slotte kijken we nog naar de mogelijke risico’s die gezonde nagels krijgen kunnen belemmeren.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Wat verstaan we onder “mooie nagels”?

Mooie nagelsGezonde nagels zijn nagels die van nature een glans hebben, geen breuken of scheuren bevatten en ook geen verkleuringen hebben. Ook je nagelriem is onderdeel van je nagel en hoort goed schoon te zijn.

Je nagels vertellen je eigenlijk heel erg veel over je lichamelijke gezondheid. Net als je haar zijn ze namelijk van keratine gemaakt; een belangrijk eiwit in je lichaam. Gezonde nagels helpen om de zenuwen van je vingertoppen te beschermen, zodat je voldoende gevoel in je vingers blijft houden.

Mooie nagels met een gezond dieet verkrijgen

Je vraagt je misschien af “hoe krijg je mooie nagels?” en het antwoord is redelijk simpel. Met de juiste voeding! Voeding speelt een grote rol bij onze gezondheid en het is daarom van belang om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Hieronder vind je een lijstje met de voedingsmiddelen die de gezondheid van je nagels kunnen bevorderen.

1. Noten en pinda’s

In noten en pinda’s zit vitamine B8, wat ook wel “biotine” wordt genoemd. Deze vitamine zorgt ervoor dat je huid en haar gezond blijven en draagt bij aan een goede werking van je zenuwstelsel. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot broze nagels.

2. Groenten en fruit

Vitamine C is erg belangrijk voor de aanmaak van collageen. Dit is een andere stof waar je nagels uit bestaan. Je kan deze vitamine in vrijwel alle groente- en fruitsoorten vinden, waardoor het makkelijk is om hier voldoende van binnen te krijgen.

Te weinig vitamine C maakt je nagels vatbaarder voor infecties en scheuren. Kortom, wil je mooie nagels verkrijgen? Dan is het zaak om voldoende groenten en fruit te eten.

3. Vlees

Het mineraal ijzer komt veel voor in dierlijke producten, maar ook in spinazie en andere groene bladgroenten. Dit mineraal helpt jouw lichaam bij het transporteren van zuurstof. Wanneer je nagels te weinig zuurstof krijgen als gevolg van een ijzertekort, worden ze broos.

4. Graanproducten

In veel graanproducten komt zink voor. Dit spoorelement draagt bij aan de opbouw van eiwitten en houdt je immuunsysteem gezond. Doordat je mooie nagels voor een groot deel uit eiwitten bestaan, is het belangrijk om voldoende zink binnen te krijgen om ze sterk en gezond te houden.

Waar op letten bij mooie nagels?

Een manicure kan helpen om je nagels gezond te houdenNaast het gegeven dat voeding invloed uitoefent op de gezondheid van je mooie nagels, zijn er ook nog andere dingen die je kan ondernemen om de gezondheid van je nagels te bevorderen.

Het is verstandig om je eveneens op de onderstaande punten te richten, wanneer je de kwaliteit van jouw nagels wilt verbeteren. Zo treedt er een echte win-winsituatie op!

De volgende tips kun je dus ook aanhouden in jouw dagelijkse leven:

  • Regelmatig je nagels schoonmaken
  • Niet te vaak je mooie nagels lakken
  • Nagelbijten vermijden
  • Vuil onder je nagels vandaan halen met een nagelschaar
  • Gebruik supplementen met vitamines als je een tekort hebt

Wanneer je nagels verkleuren of ontsteken, kan je het beste contact opnemen met een huisarts om een passende behandeling te vinden. Behandel dit niet zelf.