Wat is krachttraining?
Krachttraining is het trainen van je spieren met behulp van gewichten of objecten die de weerstand verhogen. Hierdoor bouw je langzaamaan meer spierkracht op, waardoor je in het dagelijks leven makkelijker kracht kan uitoefenen in bepaalde situaties (zoals de boodschappen naar binnen tillen, of een IKEA kast versjouwen). Je kan het op verschillende manieren uitoefenen, zoals in de sportschool, thuis of door cardio erbij te combineren zoals bij interval training. Bij krachttraining heb je nog twee hoofdcategorieën waarin je je workout kan verdelen, namelijk algemene krachttraining en gerichte/specifieke krachttraining.
Algemene krachttraining focust zich niet op één bepaalde spiergroep of onderdeel van het lichaam. Wanneer je aan algemene training doet, behandel je alle spiergroepen in je lichaam.
Specifieke krachttraining heeft vaak een specifiek doel. Misschien wil je de kracht in je armen of rug verbeteren, of wil je juist mobieler zijn. Wanneer je deze specifieke oefeningen uitvoert, zal je ook meer aandacht richten op één bepaalde spiergroep.
Krachttraining is niet hetzelfde als bodybuilding. Wanneer je aan bodybuilding doet, focus je op het ontwikkelen van een zichtbaar gespierd lichaam, terwijl dat bij krachttraining niet het doel is. Je kan namelijk ook veel sterke spieren hebben zonder dat deze allemaal zichtbaar zijn.
Wat zijn de voordelen van krachttraining?
Wat je doel nu ook mag zijn, krachttraining kan erg leuk zijn. Daarnaast zijn er ook nog een aantal voordelen van krachttraining die goed van pas komen tijdens het sporten. Deze voordelen hebben zowel met je mentale als fysieke gezondheid te maken. De Nederlandse Gezondheidsraad geeft als advies voor volwassenen om minstens twee keer per week aan spierversterkende oefeningen te doen[1]Gezondheidsraad. Beweegrichtlijnen 2017. Den Haag: Gezondheidsraad, 2017; publicatienr. 2017/08, dus dat komt goed van pas!
1. Het ondersteunt spierbehoud tijdens het afvallen
Wanneer je graag wil afvallen, moet je erop letten dat je naast vet niet ook teveel spiermassa verliest. Door minder calorieën te consumeren breken je spieren langzaam ook af. Uit onderzoek onder ouderen met obesitas is echter gebleken dat het uitvoeren dat krachttraining het spierbehoud ondersteunt[2]Verreijen, Amely & Engberink, Mariëlle & Verlaan, Sjors & De Vogel, Johan & Weijs, Peter. (2015). Spierbehoud bij ouderen met obesitas tijdens afvallen. Nederlands Tijdschrift voor … Continue reading. Wanneer je, samen met voldoende eiwitten, aan krachttraining doet, is de kans op spierafbraak kleiner dan wanneer je dit overslaat.
2. Voordelen van krachttraining: Het is goed voor je mentale gezondheid
Naast dat je spieren trainen goed is voor je fysieke gezondheid, heeft het ook een voordeel voor je mentale gezondheid. Het kan namelijk gevoelens van angst en depressie verminderen, blijkt uit onderzoek[3]Redactie. (2019, 6 juli). Krachttraining bij depressie is een goede aanvulling op de behandeling. ggznieuws.nl. Geraadpleegd op 10 mei 2022, van … Continue reading. Zo helpt het bij een beter zelfbeeld en kan je lichaam meer neurotransmitters aanmaken die je een goed gevoel bezorgen (zoals serotonine en dopamine).
3. Het is gunstig voor je immuunsysteem
Krachttraining is ook goed voor je gezondheid. Wanneer je je spieren namelijk flink bezig houdt, stimuleert dit je lichaam om immuun cellen te creëren. Daarnaast maakt je lichaam gedurende een korte periode meer witte bloedcellen aan die een ontstekingsremmend effect hebben, wat ook heel handig is om spierscheurtjes te herstellen[4]Streur, M. (2020, 15 april). Sterker immuunsysteem door te sporten, ook intensief. Nieuws voor diëtisten. Geraadpleegd op 11 mei 2022, van … Continue reading.
Voordelen van krachttraining en dingen om rekening mee te houden
Natuurlijk is het fijn dat er veel voordelen van krachttraining zijn. Toch is het ook goed om rekening te houden met een aantal andere punten. Je kan namelijk niet van de ene op de andere dag perfecte voortgang boeken. Er zijn ook andere factoren die hierbij meespelen. Welke dat zijn, hebben we hieronder voor je op een rij gezet:
- Slaap voldoende
- Voer ook voldoende cardio oefeningen uit voor een mooie balans
- Eet dagelijks de juiste voedingsmiddelen
- Verminder je alcoholinname en/of rookgedrag
- Doe ontspanningsoefeningen om je stress te verlagen
- Drink voldoende water
- Optioneel: gebruik eventueel eiwitshakes of eiwit supplementen om je eiwitinname hoog te houden. Dit is echter vooral van belang wanneer je erg veel aan training doet.
Referenties
↑1 | Gezondheidsraad. Beweegrichtlijnen 2017. Den Haag: Gezondheidsraad, 2017; publicatienr. 2017/08 |
---|---|
↑2 | Verreijen, Amely & Engberink, Mariëlle & Verlaan, Sjors & De Vogel, Johan & Weijs, Peter. (2015). Spierbehoud bij ouderen met obesitas tijdens afvallen. Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek. 70. S1-8. |
↑3 | Redactie. (2019, 6 juli). Krachttraining bij depressie is een goede aanvulling op de behandeling. ggznieuws.nl. Geraadpleegd op 10 mei 2022, van https://www.ggznieuws.nl/krachttraining-bij-depressie-is-een-goede-aanvulling-op-de-behandeling/ |
↑4 | Streur, M. (2020, 15 april). Sterker immuunsysteem door te sporten, ook intensief. Nieuws voor diëtisten. Geraadpleegd op 11 mei 2022, van https://www.nieuwsvoordietisten.nl/sterker-immuunsysteem-door-te-sporten-ook-intensief/ |