Wat is interval training?

interval training is erg intensief

Wanneer we het over interval training hebben, hebben we het veel over HIIT. Dit staat voor High Intensity Interval Training. Het is een methode van sporten waarbij je tijdens een korte workout van 10 tot 30 minuten verschillende intensive oefeningen uitvoert. Tussen de oefeningen door heb je korte pauzes om even tot rust te komen.

Ondanks dat het om erg korte workouts gaat, schijnt interval training erg effectief te zijn voor je gezondheid. Het zou zelfs twee keer effectiever zijn dan gewone training, blijkt uit onderzoek. Interval training kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, maar de meest voorkomende oefeningen zijn sprinten, fietsen, touwtjespringen of andere oefeningen waarbij je je volledige gewicht gebruikt.

De meeste HIIT-oefeningen bestaan uit twee delen: een korte periode waarbij je zo intensief mogelijk beweegt, waarna je een aantal minuten rustig aan doet terwijl je dezelfde oefening uitvoert. Wanneer je aan het hardlopen bent, kan je bijvoorbeeld 30 seconden zo hard mogelijk sprinten, waarna je 3 tot 5 minuten lang rustig door blijft lopen. Dit herhaal je een aantal keer achter elkaar. De meeste workouts hebben 4 tot 6 herhalingen, maar dat is afhankelijk van de soort sport dat je doet.

De gezondheidsvoordelen van interval training

Het is niet voor niets dat interval training zo populair is. Het heeft namelijk verschillende voordelen voor je gezondheid. Daarnaast is het ook een korte training, waardoor vrijwel iedereen tijd heeft om het uit te voeren. Sommige oefeningen kan je zelfs makkelijk vanuit huis doen. Hieronder hebben we een paar voordelen voor je opgeschreven.

1. Het verbrandt veel calorieën

Doordat je tijdens interval training erg intensief bezig bent, verbrand je tot wel 30% meer calorieën dan wanneer je in diezelfde tijd een normale workout zou volgen. Omdat HIIT-oefeningen vaak echter korter van duur zijn, verbrand je in deze kortere periode evenveel calorieën als tijdens een langere, normale workout.

2. Interval training helpt je metabolisme

Je metabolisme is het omzetten van stoffen en wordt vaak gebruikt om aan te geven hoeveel calorieën je dagelijks in rust verbrand. Wanneer je sport, kan je basis metabolisme verhogen waardoor je in rust meer calorieën verbrandt dan dat je normaal zou doen. Interval training blijkt hier erg effectief in te zijn. Doordat je gedurende korte tijd erg intens bezig bent, blijft je metabolisme nog lang na het sporten doorwerken.

3. Het kan je bloedsuikerspiegel verlagen

Mensen die een verhoogde kans hebben op het oplopen van diabetes type 2 hebben baat bij het uitvoeren van interval training omdat het kan helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen. Hoewel normale training hierbij ook effectief zijn, heeft HIIT als bijkomend voordeel dat je lichaam een verbeterde insuline resistentie heeft, waardoor je lichaam minder insuline nodig heeft om suikers te verwerken.

4. Interval training helpt bij het afvallen

Doordat interval training minder tijd kost en veel calorieën verbrandt, is het een perfecte manier om af te vallen. Slechts 3x 20 minuten trainen per week blijkt al erg effectief te zijn bij het verbranden van vet zonder anders te gaan eten. Wat echter ook bleek uit onderzoek, is dat HIIT erg effectief is bij het verbranden van vet rondom de organen, wat erg goed is voor de gezondheid.

5. Het helpt bij het verlagen van je bloeddruk

Mensen die last van overgewicht hebben, hebben baat bij het volgen van een interval training. Deze training is namelijk erg effectief bij het verlagen van de bloeddruk bij mensen met overgewicht. Daarnaast lopen zij ook minder kans op hart- en vaatziekten wanneer ze regelmatig sporten. HIIT is minder goed in het verlagen van de bloeddruk bij mensen zonder overgewicht.

Is interval training geschikt voor jou?

je kan hiit op verschillende manieren uitvoeren

In principe is interval training geschikt voor iedereen. Het kost namelijk weinig tijd, je hebt er weinig tot geen apparatuur voor nodig en het is al goed te volgen in je eigen huis of in de sportschool. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat interval training erg belastend kan zijn voor je gewrichten, zeker wanneer je hier al vaker last van hebt.

We raden je daarom aan om eerst met je huisarts te overleggen of interval training geschikt voor je is. Zo ja, dan kan je makkelijk beginnen met het opbouwen van de training. Let er hierbij wel op dat je ook voldoende en gezond blijft eten, zodat je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt.