Hoe ontstaan pijnlijke spieren en gewrichten?

middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten kan helpen bij tijdelijke en chronische klachten

Pijnlijke spieren en gewrichten kunnen om verschillende redenen ontstaan. Soms loop je een blessure op waar deze pijn een gevolg van is, andere keren gaat het om een chronische ziekte of ontsteking. Het is hoe dan ook een erg vervelend fenomeen. Voordat je echter de pijn kan oplossen, is het wel van belang om te weten hoe het is ontstaan. Dan kan je op de juiste manier de pijn aanpakken. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt van de meest voorkomende oorzaken van pijn aan de spieren en gewrichten.

vitality 300dpi
Gezond en vitaal ouder worden: een thema dat vurig nagestreefd wordt door mens en wetenschap. Vitaliteit ervaar je wanneer je je gezond, fit en scherp voelt. Daarvoor is een gezonde levensstijl de sleutel. Ter ondersteuning zijn er voedingsstoffen waarvan bewezen is dat ze je lichaam support bied...
Normaal €29.95
Nu tijdelijk €24.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

 • Artrose
 • Slijmbeursontsteking
 • Jicht
 • Osteoporose
 • Fibromyalgie
 • Overmatig gebruik
 • Een vitaminetekort
 • Lupus
 • Hypothyreoïdie
 • De ziekte van Lyme
 • Een verstuiking
 • Een infectie
 • Kanker

Zoals je hierboven ziet, zijn er dus ontzettend veel verschillende oorzaken. Sommigen zijn slechts tijdelijk, terwijl anderen chronisch kunnen aanhouden. Een middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten kan effect hebben op sommige oorzaken, maar niet allemaal. Daarom is het juist zo belangrijk om de oorzaak te weten te komen.

Symptomen van pijnlijke spieren en gewrichten

Een mogelijke oorzaak kan je soms al achterhalen door te kijken naar de verschillende symptomen waar je last van hebt. Wanneer je slechts last hebt van je gewricht of spier, is de kans groot dat het om een verstuiking, overmatig gebruik of een infectie gaat. Dit is redelijk makkelijk op te lossen.

Wanneer je echter last hebt van andere symptomen, zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, verlies van eetlust, toename van het gewicht, vermoeidheid, prikkelbaarheid en pijn op andere plekken in het lichaam, kan er meer aan de hand zijn. Het is daarom altijd verstandig om een bezoek aan de huisarts te plegen.

Een middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten

omega vetzuren zijn effectief tegen ontstekingen

Om de pijn in je spieren en gewrichten op te lossen, kan je op zoek gaan naar een middel dat hiertegen helpt. Afhankelijk van de oorzaak, kunnen er verschillende oplossingen zijn. We kijken hieronder naar zowel voedingsmiddelen als veranderingen aan de levenswijze die het herstel ondersteunen. Ook geven we van elk middel aan bij welke soorten pijn dit het beste helpt.

1. Ontstekingsremmers

Wanneer je last hebt van ontstekingen in de gewrichten en spieren, kan dit tot veel pijn en zwellingen leiden. Je hebt hierbij vooral last van de plek zelf, en niet de rest van je lichaam. Soms krijg je echter koorts als gevolg van deze ontstekingen. Het is dan verstandig om ontstekingsremmers te nemen, zoals ibuprofen of paracetamol. Deze verminderen de ontstekingen en helpen daarbij ook gelijk om de koorts te verminderen.

2. Middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten: warmte

Voornamelijk wanneer je last hebt van spierpijn of een knoop in je spieren, is warmte een goede manier om de pijn te verlichten. De warmte helpt namelijk om de spieren soepeler te krijgen, waardoor je ze makkelijker loskrijgt. Zo neemt de pijn af en kan je weer makkelijk doorgaan zonder knoop in je spieren.

3. Een ice-pack

Soms is het echter beter om een ice-pack te gebruiken, zeker wanneer je last van ontstekingen hebt. Veel kou helpt namelijk om pijn te verlichten en zorgt er juist voor dat de aanwezige ontstekingen niet in staat zijn om zich verder te ontwikkelen. Dit is juist handig wanneer je last van gewrichtspijn hebt.

4. Omega-3 vetzuren als middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten

Of je nu last hebt van een tijdelijke of chronische ontsteking, het eten van omega-3 vetzuren kan flink helpen tegen de pijn en klachten. Omega-3 vetzuren staan er namelijk om bekend dat zij ontstekingsremmend werken en daarbij ook je klachten kunnen verminderen.

5. Gember

Net als omega-3 vetzuren, helpt gember bij het verminderen van ontstekingen. Wat gember echter als voordeel heeft, is dat het zelfs de productie van bepaalde prikkelende stoffen in het lichaam tegengaat, waardoor er minder ontstekingen ontstaan. Dat helpt dus niet alleen bij het verminderen van ontstekingen, maar ook het tegengaan hiervan.

6. Veel rust nemen als middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten

Ten slotte is het beste middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten rust. Of je nu last hebt van een chronische aandoening of een kleine blessure, rust zorgt ervoor dat je lichaam te tijd heeft om de plekken te herstellen zodat je minder last van pijn en kramp hebt.

Blijft de pijn aanhouden en krijg je ook last van andere symptomen? Ga dan langs de huisarts, er is dan mogelijk meer aan de hand dan slechts een ontsteking of blessure.