Wat is je stofwisseling?

stofwisseling versnellen met supplementen groene thee

Je stofwisseling bestaat uit meerdere processen die op celniveau plaatsvinden. Zo halen je cellen voedingsstoffen en bouwstoffen uit de voedingsstoffen die in je lichaam terecht komen, gebruiken ze deze bouwstoffen voor verschillende essentiële processen in lichaam, verwerken ze afvalstoffen en maken ze reserves aan die je later weer kan gebruiken. Het is dus een belangrijk en veelzijdig proces.

Stofwisseling wordt ook wel metabolisme genoemd, wat afkomstig is van het Griekse woord ‘metabolismos’ wat ‘omzetting’ betekent. Enzymen spelen hierbij een belangrijke rol omdat zij helpen bij het afbreken van voedingsstoffen.

Een traag metabolisme kan om verschillende redenen ontstaan. Vaak gebeurt dit door ouderdom, maar kan het ook erfelijk worden overgegeven. Andere redenen zijn:

  • Hormonale schommelingen en/of ziektes
  • Te weinig slaap
  • Een streng dieet
  • Te weinig jodium in je voeding
  • Een vochttekort
  • Medicatie
  • Te weinig koolhydraten

Wanneer je last hebt van een trage stofwisseling als gevolg van erfelijkheid, ziekte of medicatie, is het vaak wat lastiger om deze te veranderen. Toch kunnen supplementen en veranderingen aan je levenswijze hierbij wel helpen om je stofwisseling toch net iets te versnellen, al is het maar een klein beetje.

Als je door je medicatie een trage stofwisseling hebt, kan je er ook baat bij hebben door dit aan te geven bij je huisarts. Die kan je mogelijk helpen met overstappen op een ander medicijn zonder deze bijwerkingen.

Heb je een gewicht dat bij je past, dan voel je je gezonder. Een passend gewicht voorkomt tenslotte veel gezondheidsproblemen op de lange termijn. Een goed voedingspatroon en veel beweging zijn hiervoor de basis. Wanneer die basis tekort schiet of niet haalbaar voor jou is om je ideale gewicht te...
Normaal €49.95
Nu tijdelijk €29.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Hoe kan je je stofwisseling versnellen met supplementen?

hoge intensiteit sporten calorieën verbranden

Wanneer je last hebt van een trage stofwisseling, kan je er baat bij hebben om deze te versnellen. Verschillende instanties en bedrijven geven aan dat je je stofwisseling versnellen met supplementen kan, en hier zit ook zeker een kern van waarheid in. Toch worden er ook nog wel eens niet-werkende supplementen aangeboden. Daarom focussen wij ons op de supplementen die wél functioneren om je stofwisseling te versnellen.

1. Capsaïcine

Dit stofje komt veel voor in pittig eten, zoals pepers. Daarnaast helpt het ook om je stofwisseling te versnellen, dat blijkt uit zo’n 20 onderzoeken. Het stofje zorgt er namelijk voor dat je tot wel 50 calorieën extra per dag verbrandt. Hoewel het een kleine hoeveelheid lijkt, zijn dat toch al 350 calorieën per week!

2. Groene thee

Groene thee bevat zowel catechine als cafeïne, beiden zijn stoffen die invloed hebben op de verbrandingssnelheid van je lichaam. Omdat groene thee een vrij pure substantie is, is dit een veilige stof om als supplement te nemen voor het versnellen van je metabolisme.

3. L-carnitine

Dit stofje helpt je lichaam om vet om te zetten in energie. Het is een lichaamseigen stof die in je lever en nieren wordt geproduceerd, maar je kan ook je stofwisseling versnellen met supplementen van L-carnitine. Naast dat het kan helpen bij het versnellen van je metabolisme, kan het ook helpen bij het behandelen van hart- en vaatziekten. Er moet echter meer onderzoek gedaan worden naar de juiste dosis.

4. Stofwisseling versnellen met supplementen: Cafeïne

Wellicht is dit één van de meest voorkomende supplementen die stofwisseling kunnen versnellen. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat je stofwisseling sneller werkt en je dagelijks meer calorieën verbrandt. Dit gebeurt al vanaf een dagelijkse dosis van 270 mg. Een kop koffie bevat ongeveer 95 mg. Let er echter op dat wanneer je regelmatig veel koffie drinkt, het effect kan afnemen door gewenning van je lichaam.

5. Verschillende B-vitamines

Er bestaan verschillende B-vitamines, maar één ding hebben ze gemeen met elkaar: ze helpen je lichaam om voedingsstoffen om te zetten in energie. Dit proces speelt een grote rol in je metabolisme en bepaald hoe goed je de voedingsstoffen als energie gebruikt of juist omzet naar vet. Het helpt dus om veel producten die B-vitamines bevatten te eten, of om een supplement met B-vitamines te slikken.

6. Je stofwisseling versnellen met ijzer

IJzer is een belangrijk mineraal dat helpt om zuurstof door je rode bloedcellen te vervoeren. Hierdoor krijgen al je ledematen, spieren, organen en weefsels voldoende zuurstof om goed te kunnen functioneren. Wanneer je echter te weinig ijzer in je lichaam hebt, functioneren deze lichaamsdelen minder goed, waardoor er ook minder ruimte is voor je stofwisseling om goed aan de slag te gaan.

7. Magnesium

Magnesium speelt een rol bij wel meer dan 300 verschillende functies in je lichaam, waaronder het verwerken en aanmaken van enzymen. Wanneer je onvoldoende enzymen hebt, kunnen zij je voeding minder goed afbreken, waardoor er te weinig energie vrijkomt voor je stofwisseling om te functioneren. Het is daarom belangrijk om voldoende magnesium in je lichaam te hebben via een supplement of uit je voeding.

Kan je alleen je stofwisseling versnellen met supplementen?

meer eiwitten in je voeding is goed voor je stofwisseling

Naast dat je supplementen kan gebruiken om je stofwisseling te versnellen, zijn er ook nog andere manieren om dat te doen. Zo kan je kleine veranderingen maken in je dagelijks leven om je stofwisseling op natuurlijke wijze te versnellen. Probeer bijvoorbeeld eens een van de onderstaande tips:

1. Drink koud water

Sowieso is het drinken van water goed voor je stofwisseling, omdat het geen suikers en calorieën bevat. Koud water werkt echter het beste, omdat je lichaam hierbij hard moet werken om het drankje te verwarmen tot je lichaamstemperatuur. Hierbij gebruik je meer energie en blijft je stofwisseling in stand. Lust je geen water? Dan kan het ook helpen om een ice tea te maken zonder toegevoegde suikers, maar met alleen een thee naar keuze.

2. Je stofwisseling versnellen met een high-intensity workout (HIIT)

HIIT staat voor “High Intensity Interval Training. Dit houdt in dat je gedurende een korte tijd, een oefening van ontzettend hoge intensiteit uitvoert. Je hebt daarna een korte pauze, waarna je weer deze oefening uitvoert. Deze intensiteit helpt om meer vet te verbranden en zorgt ervoor dat je metabolisme in rust ook hoger blijft.

3. Beweeg meer

Als een HIIT-oefening niets voor jou is, kan je ook ervoor kiezen om meer te bewegen op een rustigere manier. Stilzitten is niet goed voor onze gezondheid, en wanneer je in een kantoor werkt, is dat al snel de standaardmethode van werken. Het is daarom belangrijk om regelmatig een blokje om te lopen, de fiets gebruiken om naar een andere locatie te gaan, of om de trap te gebruiken in plaats van een lift. Deze kleine veranderingen in je dagelijks leven kunnen al een flink verschil maken voor je gezondheid.

4. Je stofwisseling versnellen met meer eiwitten in je voeding

In je lichaam heb je een proces dat ook wel TEF wordt genoemd. Dit staat voor “Thermic Effect of Food”. Dit vindt plaats wanneer je lichaam meer energie nodig heeft om bepaalde voedingsstoffen te verbranden. Onder deze voedingsstoffen vallen ook eiwitten. Je lichaam moet hier meer moeite voor doen, waardoor je meer calorieën verbrandt terwijl je je eten aan het verwerken bent. Het is daarom goed om regelmatig een maaltijd te eten met wat meer eiwitten. Zorg wel voor een goede balans tussen dierlijke en plantaardige eiwitten voor een gevarieerd dieet.

5. Voldoende slapen

Slapen speelt een grote rol bij verschillende processen in ons lichaam. Zo heb je voldoende slaap nodig om je herinneringen en gedachten goed te kunnen verwerken, maar is het ook van belang voor je fysieke gezondheid. Te weinig slaap zorgt er namelijk voor dat je lichaam meer ghreline aanmaakt, een hongerhormoon. Hierdoor is de kans groot dat je te veel gaat eten en meer aankomt. Ook raakt onze stofwisseling van slag wanneer je te weinig rust hebt. Deze functioneert daardoor minder goed.

De beste manier om je stofwisseling te versnellen is door voeding/supplementen te combineren met bovenstaande tips, zoals meer beweging. Je lichaam krijgt hierdoor een goede boost, en zal goed aan de slag kunnen gaan. Let op dat een snellere stofwisseling niet gelijk staat aan veel afvallen. Met de juiste voeding, kan dat wel.