te weinig slaap

Wat doet te weinig slaap met jouw lichaam en geest?

Total
0
Deelacties

Het komt vast wel eens voor dat je een nachtje te weinig slaap hebt gekregen. Een keertje kan geen kwaad, en zeker wanneer je de dag daarna kan uitrusten heb je dat zo weer ingehaald. Wanneer je echter langdurig te weinig slaap krijgt, kan dit flinke gevolgen hebben voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het is daarom belangrijk om voldoende te slapen.

In dit artikel kijken we naar de gevolgen van te weinig slaap op je lichaam en geest. Daarbij geven we ook een aantal tips om je slaap te verbeteren.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Wat doet te weinig slaap met je gezondheid?

te weinig slaap ongezond lichaam en geest Te weinig slaap kan veel gevolgen hebben voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Sowieso is weinig slapen ook geen fijne ervaring op zichzelf, zeker wanneer je erg je best doet. Toch is het erg belangrijk om goed te slapen, omdat te weinig rust niet alleen ongezond is, maar ook consequenties voor je omgeving kan hebben.

1. Verminderde concentratie

Een van de veel voorkomende tekenen van te weinig slaap is een verminderde concentratie. Je hebt meer tijd nodig voor bepaalde taken en het kan langer duren voordat er informatie bij je binnenkomt. Ook reageer je hierdoor minder snel, wat gevaarlijk kan zijn als je op de weg rijdt. Dit kan leiden tot ongelukken.

2. Zwakker immuunsysteem

Tijdens je slaap, herstelt je lichaam van de schade die je overdag hebt opgelopen. Ook je immuunsysteem sterkt zichzelf weer aan na een dag hard werken, zeker wanneer je ziek bent geweest. Als je onvoldoende slaapt, kan je immuunsysteem zichzelf niet versterken waardoor je vatbaar bent voor ziekte omdat je lichaam de bescherming mist.

3. Hoge bloeddruk door te weinig slaap

Uit onderzoek is gebleken dat te weinig rust kan leiden tot een hogere bloeddruk en hartslag. Hoewel dit op het eerste gezicht niet zo erg lijkt, kan een langdurige hoge bloeddruk leiden tot schade aan het hart en de andere organen.

4. Minder balans

Door te weinig rust kan je interne coördinatie uit balans raken waardoor je sneller je balans kwijt bent, valt, of tegen dingen aan stoot. Dit kan leiden tot schade van blauwe plekken tot ernstiger leed.

5. Wisselende gemoedstoestanden

We zijn allemaal wel eens chagrijnig na een kort nachtje, maar langdurig slaaptekort kan leiden tot ernstige veranderingen in de gemoedstoestand. Je bent sneller geïrriteerd, reageert heftiger op situaties en kan zelfs symptomen van depressie of een angststoornis gaan ontwikkelen.

6. Laag libido

Te weinig slaap heeft ook invloed op je libido. Bij mannen kan dit een gevolg zijn van een daling in hun testosteron gehaltes. Dit hormoon wordt namelijk ook beïnvloed door je nachtrust.

Tips om te weinig slaap te voorkomen

lekker slapen tips Zoals je hierboven hebt gelezen, is te weinig slaap dus geen fijne ervaring en kan het zelfs tot heftige gevolgen leiden. Er zijn verschillende redenen waarom je mogelijk slechter tot rust komt, of slechter doorslaapt. Het is handig om deze oorzaak te identificeren zodat je deze gericht kan oplossen. In de tussentijd is het handig om de volgende tips te gebruiken om te weinig slaap te voorkomen.

  • Drink geen cafeïne vlak voor het slapen
  • Doe geen dutjes tussendoor
  • Voer een aantal ontspanningsoefeningen uit voor het slapen
  • Vermijd het gebruik van elektronische apparaten in bed in verband met het blauwe licht
  • Eet geen zwaar en vet eten vlak voor het slapen
  • Beweeg meer overdag, maar vermijd sporten laat op de avond
  • Maak je slaapomgeving comfortabel
  • Drink een ontspannende thee, zoals kamille, lavendel of valeriaan
  • Gebruik slaap supplementen, zoals valeriaan of melatonine

Mochten bovenstaande tips geen effect hebben, dan is er mogelijk meer aan de hand. Het is verstandig om dan even langs de huisarts te gaan om te kijken waar de oorzaak van je slaapproblemen vandaan komt en hoe je deze kan oplossen.

Dit Vind Je Wellicht Ook Interessant