Wat is chroom?

chroom supplement of voeding is goed voor je

Chroom is een spoorelement dat een grote rol speelt in je metabolisme. Het is een van de weinige niet-essentiële voedingsmiddelen, waardoor er weinig nadelen zijn wanneer je een tekort ervan hebt. Wanneer je echter voldoende chroom inneemt, kan het juist weer meerdere voordelen voor je gezondheid hebben.

Normaal gesproken is chroom een gevaarlijke stof, maar in onze voeding is het veilig voor consumptie en heeft het juist meerdere voordelen. Veel supplementen bevatten de stof chroom picolinaat. Dit is een vorm van chroom dat ons lichaam beter kan opnemen. In deze vorm wordt een chroom molecuul gekoppeld aan picolinaatzuur.

Van nature komt chroom voor in granen en verschillende fruitsoorten. Omdat het geen essentieel mineraal is, is er weinig onderzoek gedaan naar andere mogelijke bronnen van chroom. Zoals we hierboven al noemden, komt een tekort aan chroom vrijwel niet voor. Toch wordt het aangeraden om tussen de 25 en 35 microgram chroom per dag binnen te krijgen. Dat lukt makkelijk met een gevarieerd dieet of met behulp van supplementen.

Welke voordelen heeft een chroom supplement?

chroom is goed voor je bloedsuikerspiegel

Wanneer je ervoor kiest om een chroom supplement te nemen, kan dit vanwege verschillende redenen. Misschien krijg je onvoldoende binnen uit je dagelijkse dieet, of misschien wil je je lichaam een boost geven. Het nemen van chroom supplementen heeft meerdere voordelen waar je baat bij kan hebben. Deze hebben we hieronder beschreven.

1. Het kan je bloedsuikerspiegel verbeteren

Normaal gesproken signaleert je insuline naar de rest van je lichaam dat je cellen meer of minder bloedsuiker nodig hebben. Wanneer je echter diabetes hebt, gebeurt dit niet altijd op de juiste manier. Uit onderzoek is gebleken dat chroom het lichaam helpt om de bloedsuikerspiegel te verbeteren. Ook kan het nemen van chroom supplementen de kans op diabetes verkleinen. Hier is echter meer onderzoek naar nodig.

2. Een chroom supplement kan je hongergevoel verminderen

Wanneer je bloedsuikerspiegel opeens daalt, kan je last krijgen van trek in snacks of krijg je een hongergevoel. Chroom supplementen helpen om dit gevoel te verminderen wanneer je geen daadwerkelijke honger hebt, maar gewoon trek. Het supplement helpt je hersenen om de hongersignalen te verminderen, waardoor de kans kleiner is dat je gaat snacken.

Heb je baat bij het nemen van een chroom supplement?

Er wordt veel gezegd over het gebruik van chroom supplementen en dat het zelfs zou kunnen helpen bij het afvallen. Hier is echter nog weinig onderzoek naar gedaan en met onduidelijke resultaten. Chroom is momenteel nog erg onbekend, waardoor veel van de effecten ook nog niet helemaal duidelijk zijn.

De hierboven genoemde voordelen van een chroom supplementen zijn echter wel al bewezen en kunnen dus veel goeds doen voor mensen die last hebben van diabetes type 2 of mensen die vaak trek en honger ervaren wanneer hun bloedsuikerspiegel laag is.

Of chroom geschikt voor je is, kan je zelf het beste uitvinden. Wel raden we je aan om contact op te nemen met je huisarts voordat je gebruik maakt van de supplementen. Je huisarts weet namelijk of het supplement past bij je huidige medicatie en klachten.