Voeding voor baby’s

Voeding baby's

Gedurende de eerste 6 maanden krijgt jouw baby alleen borstvoeding of flesvoeding. Borstvoeding heeft meer gezondheidsvoordelen dan flesvoeding door onder meer de stoffen die de kans op infecties en bepaalde ziektes verlagen.

Daarbij heeft het ook vele voordelen voor de moeder. Zo helpt het bij het afvallen na de zwangerschap en verlaagt het eveneens de kans op bepaalde ziektes bij de moeder.

In sommige situaties is het niet mogelijk om (voldoende) borstvoeding te geven. Dan is flesvoeding een optie.

Oefenhapjes

Vanaf 4 maanden mag jouw baby naast de fles- of borstvoeding beginnen met oefenhapjes.

Door oefenhapjes kan jouw pasgeboren kindje oefenen met het happen van een lepel en wennen aan verschillende smaken.

Je kunt beginnen met 1 of 2 keer per dag jouw baby 3 tot 4 lepeltjes te geven. Hierbij vervang jij geleidelijk de vloeibare voeding door vaste voeding.

Eerste hapjes

Tijdens het toewerken naar het eten van vaste voeding, vervang je langzamerhand de borst- of flesvoeding door vaste voeding.

Dit betekent niet dat jij hoeft te stoppen met borstvoeding als jouw kind vaste voeding gaat eten.

De WHO adviseert zelfs om naast de vaste voeding tot de leeftijd van 2 jaar borstvoeding te blijven geven, vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Het beste is om alleen borstvoeding te geven als jouw kind erom vraagt.

Er zijn verschillende schema’s en methoden om te starten met de vaste voeding. Zo kan jij beginnen met hapjes prakken of de zogeheten “Rapley-methode”. Bij de Rapley-methode laat je jouw baby zelf stukjes eten in de mond stoppen.

Baby supplementen

Er zijn twee vitaminesupplementen die aanbevolen worden voor baby’s. Het gaat om supplementen met vitamine D en vitamine K. Onderstaand ga ik in op het belang van deze vitamines voor jouw pasgeboren kindje.

Vitamine D

Vitamine D supplement baby

Een kind heeft tot de leeftijd van 4 vitamine D nodig. Baby’s kunnen namelijk nog niet voldoende vitamine D halen uit zonlicht en voeding.

De huid van jouw kindje is nog erg gevoelig en daardoor extra kwetsbaar voor de schadelijke effecten van uv-straling van de zon. Dit komt doordat de huid van jouw baby snel groeit. Hierdoor is er weinig tijd om de huidcellen te herstellen.

Is jouw kind (licht) getint of komt het weinig buiten? Dan is ook na deze leeftijd vitamine D suppletie nodig.

Door voldoende inname van vitamine D kan calcium goed worden opgenomen in de botten. Daarnaast zorgt het onder meer voor sterke tanden en een verhoogde weerstand.

De aanbeveling voor vitamine D is 10 microgram per dag. Dit geldt voor zowel baby’s die borstvoeding krijgen als baby’s die flesvoeding krijgen.

Vitamine K

Een voedingssupplement met vitamine K heeft jouw baby de eerste 12 weken bij borstvoeding nodig. De benodigde hoeveelheid is 150 microgram.

Jouw kind heeft dit nodig, omdat pasgeboren baby’s nog niet zelf vitamine K kunnen aanmaken. Normaal maken onze darmbacteriën dit aan, maar baby’s hebben nog niet voldoende darmbacteriën om vitamine K aan te maken.

Daarnaast ontvangt jouw kind tijdens de zwangerschap geen vitamine K via jouw voeding. Dit komt doordat jouw baby de vitamine K niet kan bereiken via de placenta.

In principe, als jouw baby flesvoeding krijgt, zal hij of zij voldoende vitamine K binnenkrijgen. Het wordt namelijk toegevoegd aan de flesvoeding. Dit is niet het geval als jouw baby minder dan 500 ml flesvoeding krijgt.

Deze hoeveelheid bevat onvoldoende vitamine K. In dat geval moet jouw baby ook een vitamine K supplement krijgen.

Vitamine K is onder meer goed voor een goede bloedstolling. Mogelijk is het ook belangrijk voor de aanmaak van botten.