Waarom supplementen voor zwanger worden gebruiken?

Gedurende het leven van een volwassen vrouw, zijn er een aantal momenten waarop zij meer voedingsstoffen nodig heeft dan anders. Dit gebeurt al in kleine maten wanneer zij menstrueert. Wanneer je echter zwanger bent of wil worden, dan heeft je lichaam aanzienlijk meer voedingsstoffen nodig vanwege één duidelijke verklaring: je lichaam maakt zich klaar voor een extra leven.

Dit verschil is al merkbaar op de schaal van de verschillende macro voedingsstoffen. Een niet-zwangere vrouw heeft over het algemeen “slechts” 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Daarentegen heeft een zwangere vrouw juist 1,1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig om de gezondheid van haar kleine te kunnen ondersteunen.

Micro-voedingsstoffen – zoals mineralen en vitaminen – zijn daarbij cruciaal. Denk hierbij aan foliumzuur en ijzer. Voor sommige mensen is het makkelijk om zich aan te passen naar de nieuwe behoeften van het lichaam, maar anderen hebben daar meer moeite mee. Daarom kan het voor sommige stellen met een kinderwens interessant zijn om bepaalde supplementen te nemen. Deze ondersteunen hun lichaam en zorgen ervoor dat zij (én het toekomstige kindje) genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen.

Daily Women Formula is ontwikkeld voor de actieve vrouw. De vrouw die bewust en gezond leven belangrijk vindt - juist wanneer het leven veel van haar vraagt. Onze doordachte formule van hoogwaardige nutriënten ondersteunen je bij iedere levensstijl, ieder moment van je cyclus en iedere leeftijd.
Normaal €29.95
Nu tijdelijk €24.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Goede supplementen voor zwanger worden voor vrouwen

Supplementen voor zwanger worden

Nu ben je waarschijnlijk benieuwd naar veelgebruikte zwangerschapssupplementen. Laten we daar in dit deel van het artikel eens nader op ingaan.

Hieronder vind je een lijst met supplementen en voedingsstoffen die vrouwen goed helpen om sneller zwanger te worden en om hun gezondheid te stimuleren.

Alvorens je supplementen met deze voedingsstoffen aan jouw dieet toevoegt, is het verstandig om eerst contact op te nemen met een medisch specialist.

1. IJzer

Het bloedvolume van een vrouw wordt tijdens de zwangerschap aanzienlijk verhoogd en kan wel oplopen tot 45% meer dan gewoonlijk. IJzer zorgt voor het transport van zuurstof door de bloedbaan en stimuleert daarbij de groei van de baby en de placenta waarin het kind opgroeit. Een supplement met 27mg ijzer per dag is voor veel vrouwen al voldoende om sneller zwanger worden te bevorderen. Dit type supplement kan je gemakkelijk verkrijgen bij een drogist of in de apotheek. Let op dat, wanneer je last hebt van een ijzertekort of bloedarmoede, dien je eerst contact op te nemen met jouw huisarts.

2. Sneller zwanger worden met prenatale vitaminen

Deze vitaminen zijn ideaal voor vrouwen die de kans op zwanger worden willen vergroten. Prenatale vitaminen bevatten namelijk alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt voor een snelle conceptie, tijdens de zwangerschap en wanneer je borstvoeding geeft. Veel prenatale vitaminen bevatten tevens alle stoffen in de juiste hoeveelheden, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je te veel of te weinig van een bepaalde stof binnenkrijgt.

3. Foliumzuur

Foliumzuur is een onderdeel van vitamine B (vitamine B9) wat helpt bij de ontwikkeling van de foetus en zijn of haar groei. Alsmede helpt het bij de ontwikkeling van het DNA en het aanmaken van rode bloedcellen. Foliumzuur staat er eveneens om bekend dat het helpt bij het tegengaan van een mogelijk neurale-buisdefect bij foetussen.

Supplementen voor mannen en vrouwen met een kinderwens

Tips om zwanger te worden met supplementen

Er zijn een aantal voedingsstoffen die voor zowel mannen als vrouwen een positieve invloed hebben op hun vruchtbaarheid en het proces omtrent zwanger worden. Het is daarom zaak dat beide partijen ervoor zorgen dat zij voldoende van deze voedingsstoffen comsumeren wanneer zij een kindje proberen te krijgen.

Het beste is om de onderstaande voedingsstoffen binnen te krijgen middels een gezond dieet. Dit lukt echter niet iedereen. In dat geval kun je ervoor kiezen om zogeheten zwangerschapssupplementen toe te voegen aan jouw dieet.

1. Acetyl L-carnitine

Acetyl L-carnitine (ALC) is een stofje dat het lichaam in kleine hoeveelheden zelf aanmaakt, maar wat men ook regelmatig uit andere voedingsbronnen kan halen. Het is een type aminozuur dat helpt om vet om te zetten in energie. ALC heeft echter ook een andere werking: het stimuleert de beweging van de spermacellen van de man. Daarnaast bevat deze stof veel antioxidanten, wat een positieve invloed heeft op de reproductieve organen van de vrouw.

2. Omega-3 vetten

Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor de ontwikkeling en de gezondheid van de hersenen, dus ook bij foetussen. Twee van deze meest belangrijke stoffen zijn DHA en EPA. Je kan ze vinden in visolie pillen, maar ook in fytoplankton capsules; een plantaardig alternatief voor visolie. Deze vetzuren dragen bij aan het bevorderen van de beweeglijkheid van de spermacellen en helpen alsmede om de vruchtbaarheid van vrouwen boven de 35 te stimuleren.

3. Relatie tussen zwanger worden en vitamine D

Hoewel men veel vitamine D uit zonlicht en zuivelproducten haalt, zijn er nog steeds veel mensen die maar net aan hun dagelijkse benodigde hoeveelheid vitamine D komen. Het is daarom noodzakelijk om voorafgaand aan en tijdens de zwangerschap voldoende vitamine D supplementen te nemen om vitamine D tekort symptomen – met de daarbij behorende complicaties – te voorkomen. Vitamine D bevordert namelijk de kwaliteit van de spermacellen van de man en helpt om de eierstokken te stimuleren om een eitje te produceren.

4. Vitamine B

Naast foliumzuur voor vrouwen, heeft vitamine B ook voordelen voor zowel mannen als vrouwen wanneer zij proberen zwanger worden. Een onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen, die veel vitamine B binnenkregen, een lagere kans hadden op onvruchtbaarheid. Daarnaast schijnt vitamine B te helpen om de kwaliteit van de spermacellen te verbeteren bij mannen.

5. Co-enzym Q10

Hoewel hier nog dieper onderzoek naar nodig is, schijnt Q10 een positieve invloed te hebben op de hoeveelheid sperma van de man. Daarnaast is het een stof die de respons van de eierstokken bij een vrouw verbetert wanneer zij via IVF (kunstmatige verwekking) een kind probeert te verwekken. Het lichaam maakt zelf ook Q10 aan in kleine hoeveelheden, maar een kleine boost middels supplementen kan hierbij geen kwaad wanneer zwanger worden een prioriteit is.

6. Zwanger worden met selenium

Hoewel selenium niet vaak wordt benoemd als belangrijk mineraal, heeft het een grote impact op het zwanger worden van een vrouw. Zo kan selenium ervoor zorgen dat de vloeistof rondom de eitjes van een vrouw gezond blijft en voorkomt het de kans op een miskraam. Tevens heeft selenium een positieve invloed op de beweeglijkheid van de spermacellen van de man, die hierdoor verder kunnen zwemmen.

7. Zink

Zink is een belangrijk mineraal dat de ontwikkeling van sperma ondersteunt. Daarnaast helpt het bij de ontwikkeling van de eitjes van een vrouw. Het wordt vrouwen aanbevolen om in ieder geval elke dag 8mg zink te consumeren ter bevordering van de kans op zwanger worden. Voor mannen is deze aanbevolen hoeveelheid 11mg.

De vruchtbaarheid van mannen met supplementen bevorderen

In het proces van zwanger worden, spelen mannen ook een belangrijke rol. Dit heb je reeds kunnen lezen in het eerste deel van dit artikel. Wanneer je een man bent en jouw spermacellen in topconditie zijn, is de kans op bevruchting groter dan wanneer je er weinig aan doet. Onderstaand vind je een lijst met vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor de bevordering van de vruchtbaarheid van mannen.

1. Vitamine C draagt bij aan het zwanger worden van je partner

Vitamine C is één van de beste antioxidanten die het lichaam kan krijgen. Het voorkomt celschade door het gehele lichaam, inclusief de testikels van de man. Een onderzoek uit 2016 heeft aangetoond dat, wanneer mannen vitamine C supplementen nemen (in combinatie met vitamine E), de hoeveelheid spermacellen werd vergroot. Daarnaast had het een positieve invloed op de beweeglijkheid van de spermacellen.

2. Calcium

Als er zaadcellen worden geproduceerd, dan speelt calcium daar een grote rol bij. Een tekort aan calcium kan daarom al snel zorgen voor een verminderde hoeveelheid spermacellen, en dat wil je natuurlijk voorkomen wanneer zwanger worden hoog op je prioriteitenlijst staat.

Dingen om te vermijden tijdens het zwanger worden

Supplementen om je zwangerschap te bevorderen

Naast voedingsstoffen en supplementen om je zwangerschap te bevorderen, zijn er eveens dingen die je beter kunt vermijden.

Vrouwen krijgen niet alleen tijdens de zwangerschap een hele waslijst met dingen mee die zij moeten vermijden, maar ook voorafgaand aan de zwangerschap is het belangrijk dat er gekeken wordt naar zaken die hier een negatieve invloed op kunnen hebben.

Wil je sneller zwanger worden op een gezonde wijze? Verban dan de onderstaande zaken uit jouw leefstijl. Dit draagt tevens bij aan een gezonder en vitaler leven – ook nadat je zwanger bent geworden en bevallen bent van een kindje. Een echte win-win situatie dus!

1. Ongezond gewicht

Hoe regelmatig je ovuleert is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder je gewicht. Wanneer je aan ernstig ondergewicht lijdt, kan dit een negatieve invloed op je ovulatie hebben. Je lichaam moet immers meer moeite doen om andere lichaamsprocessen in stand te houden, waardoor je baarmoeder als het ware op “pauze” wordt gezet.

Hetzelfde geldt voor mensen met veel overgewicht. Het kost het lichaam meer moeite om alles in een optimale staat te houden, waardoor het functioneren van de baarmoeder lastiger wordt gemaakt.

Het is in beide van deze gevallen verstandig om met een huisarts of diëtist te bespreken wat een veilige manier van afvallen / aankomen is, zodat sneller zwanger worden iets is waar je de kans van vergroot. Zo kun je jezelf gelukkig eten binnen een handomdraai en een ongezond gewicht tegengaan.

2. Roken

Roken heeft niet alleen een negatief effect op je longen, het kan daarnaast (als je een vrouw bent) je baarmoeder en eileiders beschadigen. Als je graag zwanger wilt worden, is het cruciaal om te stoppen met roken. Dat is niet alleen gezonder voor je ongeboren kind, maar alsmede voor jezelf. Als man zijnde is het eveneens raadzaam om te stoppen met roken: zowel voor jouw algehele gezondheid, evenals voor de gezondheid van jouw spermacellen.

3. Alcohol schaadt gezond zwanger worden

Vrijwel iedereen drinkt graag een wijntje of biertje zo nu en dan, en op zijn tijd kan een beetje alcohol geen kwaad wanneer je nog niet zwanger bent. Let er echter op dat je niet te veel drinkt, omdat dit een negatieve invloed kan hebben op je ovulatie en de snelheid waarmee je zwanger wordt.

4. Hoge stress

Dat stress niet goed is voor je lichamelijke en mentale gezondheid, weten veel mensen al. Maar wat veel mensen nog niet weten, is dat een hoog stressniveau alsmede een negatieve invloed kan hebben op je vruchtbaarheid. Als zwanger worden iets is wat je nastreeft, dan is het raadzaam om zoveel mogelijk stress in je leven te vermijden. Zoek naar manieren die jou helpen om te ontspannen, zoals yoga of meditatie.

Andere factoren omtrent zwangerschap die meespelen

Sneller zwanger worden met zwangerschapssupplementen

Naast voeding, zwangerschapssupplementen en het vermijden van slechte leefgewoontes, zijn er nog andere factoren die meespelen in het vergroten van de kans op zwanger worden.

Deze factoren zijn eveneens belangrijk om in de gaten te houden voor het kunnen behalen van optimale resultaten met betrekking tot de zwangerschap.

Lees verder om erachter te komen welke factoren er nog meer invloed uitoefenen op de zwangerschap en de vruchtbaarheid. Idealiter houd je daar alsmede rekening mee, zodat je de kans op het binnenkort krijgen van een baby’tje vergroot.

1. Ovulatie

Dit is wellicht het meest belangrijke punt in dit artikel. Om zwanger te worden, is het van belang dat jouw eicel zich op hetzelfde moment in de baarmoeder bevindt als de spermacellen van je partner. Voor vrouwen met een regelmatige menstruatie, komt de ovulatie vaak twee weken na de eerste menstruatiedag voor. Dit is dus een ideale tijd om jezelf extra te focussen op zwanger worden. Als je helemaal zeker van je zaak wilt zijn, kan je gebruikmaken van een tracking-app om je menstruatie te controleren, maar bestaan er ook tests om te zien of je op dit moment aan het ovuleren bent.

2. Anticonceptie

Er zijn verschillende vormen van anticonceptie. De meest voorkomende, zoals de pil en het condoom, hebben geen invloed op de vruchtbaarheid van de vrouw wanneer zij stopt met het gebruik. Andere vormen van anticonceptie, zoals een implantaat, een hormonale spiraal, of een prikpil, kunnen ertoe leiden dat de vrouw nog een tijd onvruchtbaar is – zelfs nadat zij is gestopt met deze vormen van anticonceptie. Dit heeft een negatieve invloed op de snelheid van het zwanger worden.

3. Baarmoederhalsslijm

Wanneer de eicel binnend de baarmoeder begint te rijpen, reageert je lichaam door meer slijm aan te maken, zodat het rijpe eitje in een fijne omgeving terechtkomt. Dit herken je vaak doordat je meer afscheiding hebt in je ondergoed. Wanneer je dit bemerkt, is het een goed moment om jezelf extra op zwanger worden te richten, aangezien de kans op zwangerschap in deze periode groter is.

4. Glijmiddel

Wellicht is dit een punt waar je nog niet aan hebt gedacht, maar glijmiddel kan ook van invloed zijn op de beweeglijkheid van de spermacellen. Het is daarom belangrijk om tijdens de seks gebruik te maken van het natuurlijke glijmiddel van het vrouwelijk lichaam, of om oliën (zoals koolzaadolie of minerale olie) te gebruiken.

Zwanger worden: zwangerschapssupplementen en algehele leefstijl

Het is voor zowel mannen als vrouwen belangrijk om een gebalanceerd en gezond dieet te volgen, bestaande uit voedingsmiddelen met voldoende vitaminen en mineralen. Op die manier kan de kans op zwanger worden vergroot worden.

Wanneer een gevarieerd en gezond dieet niet jouw lichaam voorziet van de juiste voedingsstoffen, dan kan het raadzaam zijn om je te wenden tot de eerder beschreven zwangerschapssupplementen. Dit zijn supplementen die erom bekend staan dat ze mogelijkerwijs de vruchtbaarheid in positieve zin kunnen beïnvloeden.

Tot slot zijn er andere factoren die de zwangerschap kunnen beïnvloeden waar je ook rekening mee moet houden. Denk daarbij aan bepaalde slechte leefstijlgewoontes, zoals roken, alcohol drinken en veel ongezond voedsel eten. Waar het uiteindelijk op neerkomt is dat een gezonde leefstijl en een goed voedingspatroon de belangrijkste factoren zijn om zwanger worden gemakkelijk te laten verlopen.