Wat zijn biologische voedingssupplementen?

biologische voedingssupplementen gezonder

Voordat we gaan kijken naar de biologische voedingssupplementen, is het handig om te weten wat biologische producten nu eigenlijk zijn. Bij de meeste biologische producten gaat het om voedingsmiddelen die zijn geproduceerd op een manier waarbij er zo veel mogelijk rekening wordt gehouden met het milieu, de natuur en het dierenwelzijn.

Veehouders mogen bijvoorbeeld hun dieren alleen biologische voeding geven. Ook mogen zij geen preventieve antibioticakuren toedienen. Boeren mogen hun gewassen niet genetisch modificeren en mogen ook geen pesticiden gebruiken, maar juist natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals helpende insecten. Op deze manier behoud je de natuurlijke kringloop van de productie van voeding. Daarnaast komt er veel minder vervuiling in de natuur terecht.

Bij de productie van biologische producten, zoals biologische voedingssupplementen, mogen er alleen natuurlijke geur-, kleur-, en smaakstoffen aan toegevoegd worden. Ook mag je alleen zo min mogelijk proceshulpstoffen gebruiken. Alleen technisch onmisbare ingrediënten mogen erbij. Je kan biologische producten herkennen aan een keurmerk.

Men maakt vaak de verwarring dat biologische producten ook helemaal natuurlijk zijn. Dit is echter niet altijd het geval. Er bestaan namelijk ook biologische synthetische producten. Wanneer je alleen producten wil die een natuurlijke afkomst hebben, dan moet je kijken naar organische producten. In het Engels betekent organisch hetzelfde als biologisch, daarom zal je vaak veel “organic” producten voorbij zien komen. Wanneer het echter om biologische voedingssupplementen gaat, is de oorsprong hiervan vrijwel altijd natuurlijk.

Zijn biologische supplementen gezonder?

voeding biologisch zonder chemische middelen

Biologische voedingssupplementen zijn vaak duurder dan reguliere supplementen omdat zij aan strengere eisen moeten voldoen. Daarnaast bevatten ze alleen natuurlijke producten die soms duurder zijn dan de synthetische variant. Veel mensen kiezen uit principe voor de biologische supplementen. Dat hoeft echter niet te betekenen dat ze ook daadwerkelijk beter zijn dan niet-biologische voedingssupplementen.

Alle voedingssupplementen die in Nederland verkocht worden moeten namelijk voldoen aan de strenge eisen van de NVWA. Dit houdt in dat gevaarlijke of dubieuze stoffen niet in de supplementen voorkomen, ongeacht de methode van productie. Ook is het label vrijwel altijd accuraat en weet je dus precies wat je inneemt.

Uiteindelijk gaat het erom dat je voldoende van een bepaalde stof binnenkrijgt, zoals vitamine C. Je lichaam weet echter niet wanneer een voedingssupplement biologisch is en wanneer niet. Je lichaam wil alleen de stof opnemen, meer niet.

Wanneer het erop aankomt, zijn biologische voedingssupplementen dus niet per sé gezonder of meer verantwoordelijk dan synthetische voedingssupplementen. Wel worden ze vaak op een milieuvriendelijke manier geproduceerd, waardoor je keuze meer verantwoord is voor het milieu. Uiteindelijk gaat het erom welke producten je zelf het liefste gebruikt.