Wat zijn vitamines?

natuurlijke vitamines en synthetische vitamines verschillen

Vitamines zijn kleine voedingsstoffen die vallen onder de categorie “micronutriënten”. Dit houdt in dat het stoffen zijn waarvan je per dag minder dan één gram binnenkrijgt. Ze zijn nodig voor de gezonde ontwikkeling van je lichaam en geest, maar leveren geen energie.

Je lichaam is zelf niet in staat om vitamines aan te maken. Het is daarom belangrijk dat je voldoende vitamines via je voeding binnenkrijgt. Je kan dit doen door gebruik te maken van natuurlijke vitamines, maar ook door synthetische vitamines.

Synthetische vitamines zijn vitamines die kunstmatig zijn gemaakt. Meestal gebeurt dit in een lab. Deze vitamines zijn erg geconcentreerd en komen vaak in de vorm van supplementen, zoals multivitaminen.

Natuurlijke vitamines komen van nature voor in natuurproducten zoals groenten, fruit, vlees en graan. Deze vitamines op natuurlijke basis worden dus niet in een lab gemaakt, maar juist buiten, tijdens het groeiproces van de plant.

Het verschil tussen natuurlijke en synthetische vitamines

groente en fruit is gezond

Synthetische en natuurlijke vitamines verschillen nauwelijks van structuur waardoor het lichaam weinig moeite zou moeten hebben met het opnemen van de vitamine. Het lijkt ten slotte erg op de natuurlijke variant. Toch is het productieproces heel anders dan die van een natuurlijke vitamine, waardoor je lichaam er wel anders op kan reageren.

Tot op heden is het nog onduidelijk wat nu precies de eisen zijn voor de vitamines om beter door het lichaam opgenomen te kunnen worden. Wat wel duidelijk is, is dat het verschil in opnamen onder andere wordt veroorzaakt door de omliggende omstandigheden. Wanneer je een vrucht eet, krijg je ook allemaal koolhydraten, suikers, eiwitten en vetten binnen. Gepaard met de natuurlijke vitamines, zal je lichaam elke stof een plekje geven. Synthetische vitamines bestaan alleen uit de vitamine zelf, waardoor je lichaam minder actief zal zijn in het opnemen van de stof.

Een groot voorbeeld hiervan is vitamine E. Je lichaam neemt namelijk wel twee keer zoveel vitamine E op uit natuurlijke voeding dan uit supplementen.

Zijn er dan ook nog overeenkomsten?

Toch zijn natuurlijke vitamines en synthetische vitamines helemaal niet zo verschillend van elkaar. Uiteindelijk helpen ze beiden namelijk om je lichaam gezond te houden en krijg je er last van wanneer je een tekort aan deze vitamine hebt.

In Nederland komen er bijna geen vitaminetekorten meer voor, mede dankzij de vitamine supplementen. In overleg met je huisarts kan je gebruik maken van synthetische vitamines wanneer je uit je voeding te weinig stoffen haalt.

Ten slotte is er ook geen verschil in veiligheid van de vitamines. Synthetische vitamines zijn namelijk net zo veilig om in te nemen als natuurlijke vitamines. Waar je echter wel altijd op moet letten is dat je niet te veel neemt, omdat dit tot vervelende bijwerkingen kan leiden zoals buikkramp, hoofdpijn of diarree.