Wat is biologisch eten

biologisch eten

Bij biologisch eten wordt er gestreefd naar een zo laag mogelijke milieu impact en een goed dierenwelzijn. Er zijn strenge wettelijke voorschriften waaraan een product moet voldoen voordat het ‘biologisch’ mag worden genoemd.

Zo mag er geen gebruik worden gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, genetische gemodificeerde organismen en kunstmest. De handelaren, importeurs en opslagbedrijven moeten zich ook houden aan strikte voorschriften.

E-nummers van natuurlijke oorsprong zijn wel toegestaan. Het dierenwelzijn waarborgen is ook een criterium.

Er is daarnaast biologisch-dynamische voeding. Deze boeren en tuinders houden zich naast de criteria voor biologische voeding aan nog meer eisen. De eisen hebben betrekking op het dierenwelzijn, de bodemkwaliteit, de natuur en het landschap. Hierbij is het streven om een samenhang te hebben tussen planten, de kosmos en dieren.

Voordelen van biologisch eten

Niet-biologische voedingsmiddelen en biologische voedingsmiddelen zijn doorgaans even veilig. Desalniettemin zijn er een aantal factoren waardoor biologische producten soms gezonder zijn. Meer daarover lees je onderstaand.

Daily Women Formula is ontwikkeld voor de actieve vrouw. De vrouw die bewust en gezond leven belangrijk vindt - juist wanneer het leven veel van haar vraagt. Onze doordachte formule van hoogwaardige nutriënten ondersteunen je bij iedere levensstijl, ieder moment van je cyclus en iedere leeftijd.
Normaal €29.95
Nu tijdelijk €24.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Nitraat in biologische producten

Sommige biologische groenten bevatten minder nitraat. Dit komt doordat bij het oogsten van biologische groenten zo min mogelijk mest wordt gebruikt.

Nitraat zit van nature in groenten, fruit en drinkwater. Nitraat vormt nitriet. Nitriet is bij bepaalde hoeveelheden schadelijk voor de gezondheid. Sommige groenten zijn ook nitraatrijk, zoals sla, spitskool en spinazie. De risico’s voor de gezondheid door het eten van deze groenten is erg laag.

Het nitraatgehalte in groenten kan stijgen door het gebruik van (kunst)mest.

Biologische zuivel en vlees

Biologische boeren gebruiken doorgaans minder vaak diergeneesmiddelen. Dit zijn geneesmiddelen die gebruikt worden voor de behandeling van dieren. Hierdoor kan het zijn dat er minder resten van deze diergeneesmiddelen in biologisch eten (zoals zuivel en vlees) zit.

De diergeneesmiddelen die gebruikt mogen worden, zijn eerst goedgekeurd door de Europese Unie. Er is onderzocht bij welke concentraties in voedsel het een negatief effect op de gezondheid kan hebben van mensen. Er moet daarom een vastgestelde periode zijn tussen het moment dat het geneesmiddel is gebruikt en dat de levensmiddelen (bijvoorbeeld vlees en eieren) wordt verkregen.

Betere weerstand dieren biologische landbouw

Meestal hebben dieren meer vrijheid in de biologische landbouw. Dit kan zorgen voor minder stress en een beter immuunsysteem.

Biologische dieren groeien vaak ook trager, doordat ze een normale hoeveelheid eten krijgen. Ze leven vaak ook langer door het beter kunnen herstellen van ziekten. Daardoor kunnen ze over bepaalde infecties heen groeien, zoals salmonella.

Nadelen biologisch eten

Er zijn naast de voordelen ook een aantal nadelen van biologisch eten. Lees snel verder om erachter te komen wat de mogelijke nadelen van biologisch eten zijn. Ik vertel jou er graag meer over.

Sneller oplopen van infecties

Doordat de dieren meer vrijheid hebben, komen ze sneller in contact met andere dieren. Hierdoor is de kans op het oplopen van een besmetting horen.

Dioxine in eieren

biologisch eten

De hoeveelheid dioxine is hoger in biologische eieren dan in niet-biologische eieren. Vermoedelijk komt dit doordat biologische kippen dioxine via de grond binnenkrijgen.

Dit is niet het geval bij vleeskuikens, omdat dit dier erg kort leeft.

Kan jij afvallen van biologische voeding?

Sommige mensen denken dat je van biologische supplementen en voeding sneller afvalt. Dit is niet het geval. Het aantal calorieën in biologische en niet-biologische voeding is in principe hetzelfde.

Wel kan jij afvallen door bewust voor gezonde voeding te kiezen. Sommige biologische voeding is minder bewerkt, waardoor het wel minder calorieën bevat. Een biologische appel en een niet-biologische appel bevat echter evenveel calorieën.