Wat is appelazijn?

appelazijn drinken gezond

Appelazijn wordt gemaakt van gefermenteerde appelsap. Tijdens het maken worden de appels uitgeperst waarna er gist en verschillende bacteriën aan worden toegevoegd. Dit start een gistingproces waarbij suikers worden omgezet in alcohol. Daarna komen er andere bacteriën bij die de drank verzuren, zodat er een azijn ontstaat.

Appelazijn komt veel voor in voedingsmiddelen, zoals dressings, chutneys, conserveringsmiddelen en marinades. Ook wordt het al eeuwen gebruikt als wondermiddel. De werkingen hiervan zijn echter nog niet bekend.

Waarom appelazijn drinken?

appels zijn veelzijdig

Wanneer je een gezondheidsmagazine of website opent, kom je vast wel een artikel tegen waarin de gezondheidseffecten van appelazijn worden aangeraden. Zo zou appelazijn drinken voor het slapengaan en na het opstaan kunnen helpen bij het verbranden van vet. Het is daarom erg populair geworden. We kijken hier naar een aantal bewezen redenen waarom appelazijn drinken zo goed voor je kan zijn.

1. Het kan schadelijke bacteriën doden

Appelazijn wordt al jaren gebruikt als conserveringsmiddel en niet zonder reden. De drank is namelijk zo zuur dat deze veel schadelijke bacteriën kan doden. Vroeger werd het dan ook gebruikt om wonden schoon te maken en om infecties te verzwakken. Onderzoek heeft uitgewezen dat appelazijn zelfs kan voorkomen dat de E.Coli bacterie in voedsel gaat groeien.

2. Het zit boordevol gezonde stoffen

Net als veel andere gefermenteerde voedingsmiddelen, bevat appelazijn veel goede bacteriën en probiotica die je darmflora gezond houden. Appelazijn drinken kan dus het voordeel hebben dat je darmen hier gezonder van worden.

3. Appelazijn drinken kan je huid gezondheid verbeteren

Wanneer je last hebt van eczeem of andere irritaties, kan appelazijn helpen bij het verminderen van deze klachten. Je huid is van nature namelijk zurig, waardoor neutrale zepen en wasmiddelen de balans van je huid kunnen verstoren. Door appelazijn drinken of op je huid te smeren, herstel je de natuurlijke zuurtegraad van je huid.

4. Het kan je bloedsuikerspiegel verlagen

Een aantal kleine onderzoeken laten zien dat appelazijn drinken helpt bij het verlagen van je bloedsuikerspiegel. Omdat dit slechts een paar kleine onderzoeken zijn, is het van belang om hier verder onderzoek naar te doen.

Is appelazijn drinken echt gezonder?

Omdat veel magazines aangeven dat appelazijn een wondermiddel is, vraag je je misschien af of deze drank daadwerkelijk gezonder is dan veel andere voedingsmiddelen. Hoewel appelazijn zo zijn eigen voordelen heeft, zoals het doden van schadelijke bacteriën en het verbeteren van je huid gezondheid, is het niet per sé gezonder voor je lichaam.

Zo is er te weinig bewijs dat het daadwerkelijk helpt bij het verliezen van vet. Ook is meer onderzoek naar het verband tussen appelazijn en diabetes type-2 nodig.  Het kan geen kwaad om zo nu en dan appelazijn te drinken, maar overleg dit altijd eerst met een arts.