De beste brein supplementen voor je gezondheid

brein supplementen kunnen de gezondheid van je hersenen ondersteunen

Je hersenen zijn erg krachtig, maar ook erg gevoelig. Het is daarom belangrijk dat ze constant de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Wanneer je een vitaminetekort hebt, kan dit van invloed zijn op je functioneren. Om te voorkomen dat je hier last van krijgt, kan je gebruik maken van supplementen die de gezondheid van je hersenen ondersteunen.

1. Cafeïne

Cafeïne is een stimulant dat je vooral veel tegenkomt in koffie, maar ook in bepaalde theesoorten en chocolade. Het zorgt ervoor dat je hersenen meer alert zijn. Daarnaast helpt cafeïne ook bij het verbeteren van je concentratievermogen, geheugen en reactiesnelheid. Let wel op dat je slechts tussen de 200 en 400 mg cafeïne per dag nodig hebt. Wanneer je hier meer van binnenkrijgt, kan je last krijgen van bijwerkingen, zoals misselijkheid, slaapproblemen en angstklachten.

2. Brein supplementen: Ginkgo Biloba

Dit kruidje wordt al eeuwen gebruikt in de kruidengeneeskunde en schijnt goede effecten op de hersenen te hebben. Zo zou het er namelijk voor zorgen dat de doorbloeding van je lichaam verbetert, waardoor er meer zuurstof bij je hersenen terecht komt. Dit helpt om je concentratievermogen te verbeteren. Uit een onderzoek is gebleken dat Ginkgo Biloba zelfs zou kunnen helpen bij het voorkomen van leeftijds-gerelateerde hersenklachten, zoals een slechter geheugen en verminderde concentratie.

3. Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren bevatten de stoffen Docosahexaeenzuur (DHA) en Eicosapentaeenzuur (EPA). Vooral DHA is erg belangrijk omdat het je hersenen hun kracht en structuur te geven. Ook beslaat het wel 25% van de totale vetten in je hersenen. EPA is ook erg belangrijk, omdat deze stof ontstekingsremmend werkt, waardoor de hersenen beschermd blijven tegen schade en verouderingsklachten. Je kan omega-3 vetzuren uit voeding halen, zoals vette vis. Je kan het echter ook uit supplementen halen.

4. Acetyl-L-Carnitine in je brein supplementen

Acetyl-L-Carnitine is een aminozuur dat je lichaam ondersteunt bij het produceren van energie en het in stand houden van je metabolisme. Het heeft ook goede effecten op de hersenen. Zo zou het klachten gerelateerd aan de ziekte van Alzheimer en dementie kunnen verminderen. Daarnaast heeft het ook een goede invloed op je geheugen, wat bijdraagt aan gezonde hersenen.

5. Resveratrol

Resveratrol is een stof dat functioneert als antioxidant binnen je lichaam. Het zorgt er dan ook voor dat je minder snel last hebt van ontstekingen. Binnen je hersenen is dit een erg belangrijke functie, omdat je hersenen erg vatbaar zijn voor oxidatieve schade. Doordat de resveratrol deze schade tegengaat, heb je minder snel kans op geheugenproblemen of een slecht concentratievermogen.

Hoe houd je je hersenen gezond naast het gebruik van brein supplementen?

puzzelen is goed voor je hersenen

Brein supplementen zijn niet de enige manier waarop je je hersenen gezond kan houden. Je voeding en levensstijl speelt hier namelijk ook een grote rol bij. Door de volgende tips te volgen, zorg je ervoor dat je je hersenen gezond houdt, of je nu supplementen gebruikt of niet. Bovendien zijn deze tips ook goed voor de rest van je lichaam.

1. Slaap voldoende

Wanneer je slaapt, krijgen je hersenen de kans om alle informatie van de vorige dag te verwerken en een plekje te geven. Onvoldoende nachtrust staat dit proces in de weg, waardoor je sneller de kans loopt op het vergeten van informatie. Ook kan je last krijgen van je gemoedstoestand. Een volwassen persoon heeft zo tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig om goed uitgerust aan het werk te kunnen.

2. Gezonde hersenen zonder brein supplementen: beweeg meer

Door meer te bewegen, krijgen je hersenen meer zuurstof. Hierdoor kunnen ze beter functioneren en je lichaam ondersteunen. Ook zorgt beweging ervoor dat er meer goede hormonen vrijkomen, zoals dopamine. Deze hormonen laten je goed voelen, waardoor je lekkerder in je vel komt te zitten.

3. Daag je brein uit

Een van de beste manieren om je hersenen gezond te houden, is door ze uit te dagen. Je hersenen zijn leergierig en hebben er veel aan om te blijven leren. Doe dus wekelijks een lastige puzzel, of leer iets over een nieuw onderwerp. Het is net als je lichamelijke conditie trainen, door te blijven oefenen, kom je steeds beter in vorm. Dit geldt dus ook voor je hersenen.