Wat is je cognitief vermogen?

cognitief vermogen kan je trainen

Je cognitief vermogen is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei verschillende functies en kwaliteiten van je hersenen. Dit vermogen omvat namelijk je taalvaardigheid, je inschattingsvermogen, je geheugen, inzicht, leervermogen en hoe je beslissingen maakt. Dit is voor elk persoon verschillend, en het is daarom ook het ding wat ons uniek maakt.

Gedurende je leven, verandert je cognitief vermogen continu. Dit heeft te maken met ervaringen en interacties met andere mensen. Vooral als kind is je cognitief vermogen constant aan het veranderen. Naarmate je volwassen wordt, gebeurt dit veel minder, maar is het nog steeds mogelijk. IQ-testen, die je cognitief vermogen beoordelen, zijn een handige momentopname van je situatie zoals die er nu uitziet, maar het is geen indicatie van de rest van je leven.

Omdat je cognitief vermogen zo veranderbaar is, kan je deze trainen. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld erg goed in het onthouden van informatie en trainen daarmee hun hersenen om meerdere talen te spreken. Zo word je steeds beter in het uitvoeren van één of meerdere functies van je vermogen.

Wanneer het dagelijks leven veel van je mentale capaciteiten vergt, is een steuntje in de rug welkom. Bijvoorbee...
€24,95 eenmalig

Kan je je cognitief vermogen verbeteren met supplementen?

supplementen kunnen je hersenen ondersteunen

Naarmate je ouder wordt, verouderd je lichaam ook. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je hersenen minder optimaal functioneren. Dat overkomt iedereen, al gebeurt het bij sommigen sneller dan bij anderen. Letsel kan ook bijdragen aan een verminderd vermogen van je hersenen. Toch betekent dit niet dat er niks meer aan te doen is. Door bezig te blijven met je hersenen, en met behulp van supplementen zou je je cognitief vermogen op peil kunnen houden. Zelfs wanneer dat niet lukt, zouden deze supplementen ook kunnen voorkomen dat je hersenen te snel aftakelen. De volgende supplementen zijn hier mogelijk effectief bij.

1. Omega-3 vetzuren

Veel van de schade aan je hersenen op oudere leeftijd ontstaat door oxidatieve schade. Dit komt onder andere door blootstelling aan schadelijke stoffen, zoals uitlaatgassen en sigarettenrook. Ook alcoholische dranken hebben hier invloed op. Omega-3 vetzuren zijn in staat om deze oxidatieve schade tegen te gaan, waardoor je minder kans hebt op schade en verouderingsverschijnselen.

2. Vitamine B6, B11 en B12

Bij het omzetten van het aminozuur methionine ontstaat vaak homocysteïne. Dit is een stof dat van nature in kleine hoeveelheden voorkomt in je cellen. In grotere hoeveelheden kan het echter leiden tot een verhoogde kans op dementie of de ziekte van Alzheimer. De vitamines B6, B11 en B12 bevatten echter de eigenschap om dit aminozuur af te voeren. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met verhoogde homocysteïne gehalten vaak ook een vitamine B6, B11 of B12 tekort hadden.

3. Vitamine E

Vitamine E functioneert voornamelijk als antioxidant, wat het een goed supplement maakt bij het ondersteunen van je cognitief vermogen. Net als de omega-3 vetzuren, voorkomt het oxidatieve schade aan de hersenen en helpt het om de vrije radicalen (die deze schade veroorzaken) aan te pakken. Uit onderzoek is ook gebleken dat mensen die vitamine E supplementen namen, minder kans hadden op het ontwikkelen van dementie. Ook zou het kunnen helpen bij het voorkomen en verminderen van de symptomen van de ziekte van Alzheimer.

Hoe kan je je cognitief vermogen het beste verbeteren?

Uiteindelijk is het lastig om in te schatten hoeveel effect supplementen nu hebben op het verbeteren van je cognitief vermogen. De bovenstaande onderzoeken zijn veelbelovend, maar focussen vooral op het voorkomen en verminderen van ouderdomsziekten zoals dementie en Alzheimer. Wanneer je je cognitief vermogen wil verbeteren, kan je dit het beste doen door middel van oefeningen. Hieronder hebben we een aantal tips voor je opgeschreven die je kunnen helpen bij het trainen van je hersenen.

  • Doe puzzels. Begin klein en ga voor steeds meer losse stukjes
  • Probeer een nieuwe vaardigheid te leren
  • Leer iemand anders een nieuwe vaardigheid aan door deze uit te leggen
  • Mediteer
  • Breidt je vocabulaire uit of oefen een nieuwe taal
  • Probeer meer dingen uit je omgeving te observeren