Wat zijn omega 3 vetzuren?

omega 3 vetzuren bestaan uit drie verschillende categorieën

Omega vetzuren zijn meervoudig verzadigde vetzuren die essentieel zijn om via je voeding binnen te krijgen. Je lichaam kan ze namelijk niet zelf aanmaken. Van alle omega vetzuren die er bestaan, zijn omega 3, 6 en 9 het belangrijkste voor je gezondheid. Deze zal je ook het meeste voorbij zien komen op de verpakking van voedingsmiddelen of supplementen. Omega 3 vetzuren zijn hiervan het belangrijkst en komen ook het meeste voor. Omega 3 bestaat uit drie verschillende hoofdcategorieën:

Eicosapentaeenzuur (EPA)

Eicosapentaeenzuur is een moleculaire verbinding met wel 20 koolstofverbindingen. Dit zuur wordt gebruikt om bepaalde signaalstoffen te maken die we eicosanoïden noemen. Deze signaalstoffen zijn erg belangrijk voor je lichaam omdat ze een ontstekingsremmende werking hebben. Ook is EPA in staat om klachten van depressie te voorkomen en bestrijden, waardoor het een behulpzame stof is wanneer je vatbaar bent voor depressieve gevoelens.

Docosahexaeenzuur (DHA)

Docosahexaeenzuur is ook een lange moleculaire verbinding, maar deze bevat zelfs 22 koolstofverbindingen. DHA speelt een grote rol in het behoud en onderhoud van de celstructuren in je lichaam, met name in je ogen en hersenen. Ongeveer 40% van alle meervoudig verzadigde vetten in je hersenen zijn DHA-verbindingen. DHA is ook erg belangrijk tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoeding. Dit zuur zorgt er namelijk voor dat het zenuwstelsel van het kind goed kan ontwikkelen.

Alfa-linoleenzuur (ALA)

Alfa-linoleenzuur bevat 18 koolstofverbindingen en komt het meeste voor in plantaardige bronnen zoals zaden, pitten en noten. Behalve dat dit zuur wordt gebruikt als energiebron, heeft het weinige andere functies. Toch is het erg goed voor het lichaam, omdat je lichaam ALA kan omzetten naar EPA of DHA wanneer dat nodig is. Dit gebeurt slechts in kleine hoeveelheden, waardoor het ook handig blijft om voldoende DHA en EPA binnen te krijgen.

Wat zijn de voordelen van omega 3 vetzuren?

Naast dat EPA en DHA goed zijn voor je lichaam, hebben omega 3 vetzuren nog meer voordelen voor je gezondheid. Juist hierom worden omega 3 vetzuren ook veel bestudeerd door onderzoekers en is er veel informatie te vinden over de gezondheidsvoordelen van deze stof. Hieronder hebben we een aantal voordelen voor je neergezet.

1. Ze zijn goed voor je ogen

Naarmate je ouder wordt, krijgen je ogen steeds meer te verduren. Veel mensen krijgen ook last van maculaire degeneratie. Dit is een aandoening dat veroorzaakt wordt door schade aan je retina of macula. Uit onderzoek is gebleken dat voldoende omega 3 vetzuren binnenkrijgen kan helpen bij het verkleinen van de kans op maculaire degeneratie.

2. Omega 3 vetzuren zijn goed voor je hart

Beroertes en hartaanvallen zijn de meest voorkomende doodsoorzaken ter wereld, maar uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig vette vis eten hier minder snel last van hebben. Dit komt omdat vette vis veel omega vetzuren bevat, die goed zijn voor de gezondheid van je hart. Zo zorgen ze ervoor dat de schadelijke triglyceriden verminderen en dat je HDL-cholesterol niveau wordt verhoogd. Ook gaan ze bloedpropjes tegen.

3. Ze kunnen ontstekingen tegengaan

Iedereen heeft wel eens last van een kleine ontsteking, zowel intern als extern. Langdurige of onbehandelde ontstekingen kunnen echter leiden tot gezondheidsklachten of zelfs chronische ziekten. Omega 3 vetzuren zijn echter in staat om de ontsteking veroorzakende stoffen te beperken, waardoor je minder snel last hebt van ernstige ontstekingen.

Hoe komt ik aan voldoende omega 3 vetzuren?

je kan voldoende omegas halen uit vette vis of supplementen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het dus essentieel om voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen. Dit kan je echter op verschillende manieren doen. De meest voorkomende en makkelijkste manier is door voeding te eten waar deze zuren in voorkomen. Denk hierbij aan vette vis, andere zeedieren en zeewier. ALA kan je ook uit zaden en pitten halen.

Toch zijn er ook andere manieren waarop je aan voldoende vetzuren kan komen, zoals door middel van supplementen. Ook hierbij zijn de meeste supplementen op basis van visolie gemaakt. Gelukkig bestaan er ook opties voor vegetarische en veganistische mensen. Zij kunnen gebruik maken van plankton supplementen. Plankton is namelijk een plantaardige bron van vetzuren.