slechte nachtrust

Wat zijn de gevolgen van een slechte nachtrust?

Total
0
Deelacties

Iedereen heeft wel eens last van een slechte nachtrust, maar wanneer dit een lange tijd aan blijft houden kan het flinke gevolgen voor je gezondheid hebben. Het is daarom belangrijk om aan voldoende slaap te komen en om manieren te vinden om beter te slapen.

In dit artikel kijken we naar waarom we soms slecht slapen, wat de gevolgen kunnen zijn van een slechte nachtrust en hoe je deze kan oplossen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Waardoor ontstaat een slechte nachtrust?

slechte nachtrust vermoeidEen slechte nachtrust kan om meerdere redenen ontstaan. Soms heb je gewoon een slechte dag waardoor je maar niet in slaap lijkt te kunnen komen. Dat is heel normaal en heeft iedereen wel eens. Wanneer dit echter een lange tijd aanhoudt, wordt dit pas een probleem. Een langdurige slechte nachtrust kan meerdere oorzaken hebben:

  • Slechte voeding zoals te pittig eten, te vet eten, veel alcohol of te veel cafeïne vlak voor het slapengaan.
  • Slaapapneu
  • (chronische) pijn
  • Te weinig beweging gedurende de dag
  • Stress
  • Depressie
  • Een slecht slaapritme
  • Rusteloze benen syndroom

Deze dingen hebben allemaal invloed op ons slaapritme en de kwaliteit van het slapen. Zelfs als je snel in slaap valt, kan je toch last hebben van een slechte nachtrust doordat je lichaam niet voldoende tot rust komt.

Slechte nachtrust gevolgen

beter slapenEen nachtje niet goed slapen heeft weinig gevolgen, behalve dat je mogelijk wat moeier bent overdag. Op de lange termijn kan slecht slapen echter grotere gevolgen hebben voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid. Deze gevolgen variëren van milde symptomen tot ernstige kwalen die je vrijwel direct moet behandelen.

1. Problemen met het geheugen

Tijdens je slaap, verwerken je hersenen allerlei informatie en slaan zij herinneringen op. Wanneer je een slechte nachtrust hebt, komen je hersenen hier niet aan toe en zal je last krijgen van geheugenproblemen.

2. Stemmingswisselingen

We weten allemaal dat je van te weinig slaap wat chagrijnig kan worden, maar een langdurig slaaptekort kan leiden tot heftige stemmingswisselingen en zelfs depressie of een angststoornis.

3. Hoge bloeddruk

Een slechte nachtrust zorgt ervoor dat je lichaam meer cortisol zal produceren en je bloeddruk verhoogt. Op den duur kan dit tot andere gezondheidsklachten leiden.

4. Gewichtstoename

De signalen die normaal gesproken aangeven dat je vol zit na het eten, raken gedesoriënteerd wanneer je te weinig slaap krijgt. Als een gevolg hiervan zal je meer gaan eten en kom je aan in gewicht.

5. Slechte balans door een slechte nachtrust

Je evenwicht hormoon raakt ook in de war wanneer je een slechte nachtrust hebt waardoor je een slechtere balans hebt. Als een gevolg hiervan zal je sneller vallen, sta je minder stabiel en loop je het risico op meer ongelukken.

Wat kan je doen tegen een slechte nachtrust?

Om een slechte nachtrust tegen te gaan, is het het belangrijkst om meer rust te krijgen. Dit kan je doen door minder alcohol en cafeïne te consumeren voor het slapengaan, maar ook door verschillende ontspanningsoefeningen uit te voeren en overdag meer te bewegen. Wanneer je daarna nog steeds slaapproblemen hebt, kan het helpen om contact op te nemen met een huisarts.

Dit Vind Je Wellicht Ook Interessant