Wat is slaapapneu?

slaapapneu verhelpen klachten

Slaapapneu is een aandoening waarbij je ademhaling abnormaal functioneert tijdens het slapen. Over het algemeen hebben mensen met slaapapneu meerdere perioden tijdens hun slaap waarbij de ademhaling kort stopt. Dit zorgt ervoor dat je minder goed slaapt en kan ook tot problemen leiden bij de zuurstoftoevoer van het lichaam. Het is daarom belangrijk om slaapapneu verhelpen.

Er zijn drie soorten slaapapneu:

  1. Obstructieve slaapapneu (OSA). Hierbij blokkeert de luchtweg achterin de keel, waardoor je tijdelijk geen adem kan halen. OSA komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
  2. Centrale slaapapneu (CSA). Hierbij zit er een malfunctie in de hersenen waardoor de spieren die je ademhaling besturen minder goed functioneren. Je haalt hierdoor langzamer en minder diep adem.
  3. Gemixte slaapapneu. Bij deze variant heb je zowel last van OSA als CSA, wat het ademhalen erg moeilijk kan maken tijdens de slaap.

Slaapapneu kan ontstaan door erfelijke eigenschappen, maar ook door overgewicht, het gebruik van alcohol, sigaretten roken, op je rug slapen, een verstopte neus en hormonale klachten. Ook kan de positie en grootte van je amandelen, nek, kaak en tong zorgen voor slaapapneu.

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond leven. Niet voor niets word je gewaarschuwd voor de gevolgen van chronisch slaaptekort: tijdens je diepe slaap herstel je fysiek en mentaal van de inspanningen van overdag. Zo voel je je uitgerust om de volgende dag weer te presteren. In het dagel...
Normaal €24.95
Nu tijdelijk €19.95
5/5

35.000+ tevreden klanten

Hoe herken je slaapapneu?

Elke variant heeft andere symptomen en andere manieren waarop je slaapapneu verhelpen kan. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar hoe je het herkent. Toch hebben ze ook symptomen die bij elke variant overeenkomen:

  • Vermoeidheid overdag
  • Verstoorde ademhaling/zware ademhaling
  • Hoofdpijn na het opstaan
  • Prikkelbaarheid
  • Een korte aandachtsspanne

OCS heeft daarbij nog de volgende symptomen die veel voorkomen:

Slaapapneu verhelpen met supplementen

medische ingreep apneu

Om slaapapneu verhelpen kan je gebruiken van medicatie of medische ingrepen, zoals het laten verwijderen van je amandelen wanneer dat nodig is. Als je echter last hebt van slaapapneu vanwege erfelijke aandoeningen of overgewicht, zijn er ook andere manieren zoals slaapapneu supplementen. Deze kunnen je helpen de klachten te verminderen.

1. Vitamine D

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met slaapapneu over het algemeen een erg laag vitamine D gehalte hebben. Door meer vitamine D supplementen te nemen, zouden zij hun slaap kwaliteit kunnen verbeteren en de slaapapneu klachten verminderen.

2. Antioxidanten

Slaapapneu staat dicht in verbinding met oxidatieve schade die veroorzaakt wordt door vrije radicalen. Om deze op een natuurlijke manier te bestrijden, kun je het beste voldoende antioxidanten binnenkrijgen. Vitamine C en E zijn goede antioxidanten die hierbij slaapapneu verhelpen.

3. Slaapapneu verhelpen met DHA

DHA (Docosahexaeenzuur) is een onderdeel van de omega-3 vetzuren die goed zijn voor je hersenen. Een tekort aan deze zuren kan zorgen voor slaapproblemen, waaronder slaapapneu. Omega-3 vetzuren supplementen bieden hier een goede oplossing voor.