Oorzaken van niet in slaap kunnen komen

niet in slaap kunnen komen is ongezond

Iedereen heeft wel eens een avond waarbij ze de uren op hun klok voorbij zien gaan. Een slechte nachtrust is niet fijn, zeker wanneer je de dag daarna veel dingen moet doen waar je je concentratie voor nodig hebt. Er zijn verschillende redenen waarom mensen soms niet in slaap kunnen komen. Bij de een is het makkelijker op te lossen dan bij de ander, maar het kan nooit kwaad om bij de volgende oorzaken te kijken.

Voeding

Veel vette voedingsmiddelen, alcohol en cafeïne kunnen er voor zorgen dat je minder goed in slaap valt. Van vet eten kan je namelijk misselijk worden en cafeïne blokkeert je slaap receptoren.

Mentale gesteldheid

Wanneer je veel last hebt van stress, depressie of angst, kan het een stuk lastiger zijn om in slaap te vallen. Je hoofd blijft malen en je kan je gedachten niet goed stil krijgen.

Lichamelijke gesteldheid

Als je weinig beweegt, heb je de kans dat je lichaam minder snel doorheeft wanneer het tijd is om te gaan slapen. Je valt daardoor een stuk lastiger in slaap. Een goede lichamelijke gesteldheid is dus essentieel voor een betere slaap.

Ziekte en medicatie

Soms kun je door ziekte, zoals insomnia, of medicatie voor andere ziekten minder goed in slaap vallen.

Niet in slaap kunnen komen door andere factoren

Blauw licht van je telefoon, harde geluiden van buiten, een oncomfortabel matras en een te warme of te koude slaapkamertemperatuur kunnen ook allemaal bijdragen aan een slechte nachtrust.

Tips om niet in slaap kunnen komen te verhelpen

ademhalings oefeningen ontspannen

Hoewel het niet fijn is om een dag slecht geslapen te hebben, heeft dit weinig serieuze gevolgen. Pas wanneer je meerdere nachten slecht slaapt, kan dit flinke gevolgen hebben voor je gezondheid. Het is daarom belangrijk om snel oplossingen te vinden tegen een verminderde nachtrust zodat je goed kan uitrusten. Mocht dit niet lukken, dan is het handig om contact op te nemen met je huisarts voor verder onderzoek.

1. Gebruik de 4-7-8 methode

De 4-7-8 methode is een ademhalingsoefening die ervoor zorgt dat je sneller ontspant en minder last van stress hebt. Hij gaat als volgt:

  • Plaats je tong achter je voortanden
  • Adem uit door je mond en maak een zuchtend geluid
  • Doe je mond dicht en adem in via je neus terwijl je tot 4 telt in je hoofd.
  • Vervolgens houd je 7 tellen je adem in.
  • Open je mond en adem uit voor 8 tellen.
  • Herhaal dit minimaal 3 keer.

2. Volg een routine

We zijn gewoontedieren, dus het is belangrijk voor ons lichaam om een routine te hebben. Sta doordeweeks altijd rond een bepaalde tijd op, zoals 8 uur, en ga dan ook steeds op een vaste tijd naar bed. Het is dan makkelijker voor je lichaam om zich klaar te maken voor je slaap.

3. Doe aan aromatherapie

Sommige geuren hebben een kalmerend effect en kunnen je lichaam daardoor genoeg ontspannen om in slaap te komen. Zelfs wanneer je normaalgesproken problemen hebt met niet in slaap kunnen komen. Denk hierbij aan kamille en lavendel olie voor een betere nachtrust.