Lavendel olie wordt voor veel doeleinden gebruikt. Zo heb je heerlijke massage olie, lekkere luchtverfrissers, body lotion, noem maar op. Sommigen vinden het gewoon lekker ruiken terwijl anderen zweren bij de geneeskrachtige werkingen van lavendel. Zo schijnt deze olie te kunnen helpen om beter te slapen, maar is dit wel zo?

Vandaag kijken we naar hetgeen lavendel olie eigenlijk is, hoe het werkt en hoe het je kan helpen om ‘s nachts beter te slapen.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Wat is lavendel olie?

lavendel olie plantLavendel olie is een essentiële olie afkomstig van lavendelbloesem. Het heeft een sterke, bloemige geur en wordt tegenwoordig in veel producten verwerkt. De olie ontstaat als een eindproduct van het destilleren van de bloemen.

Lavendel wordt al eeuwen gebruikt. Zo gebruikten de oude Grieken en Romeinen het voor het verlichten van pijn, ontwikkelde de Franse Marguerite Maury een massage olie met deze geur en gebruikte Cleopatra het in de liefdesbrieven naar haar geliefden.

Er zijn meer dan 400 verschillende soorten lavendel, waarvan elk een aparte geur heeft. Toch komt de Lavandula angustifolia het meest voor in Nederland, omdat deze plant het best bij ons klimaat past.

Hoe werkt lavendelolie voor je slaap?

lavendel bloesem grote aantallenWanneer je op zoek bent naar methoden om beter te slapen, krijg je vaak te horen dat lavendel olie een goede manier is om sneller in slaap te komen. Dit komt omdat lavendel verschillende geneeskrachtige werkingen heeft die een goede invloed hebben op onze gemoedstoestand en daarbij ook het slaapritme.

Uit een onderzoek onder Japanse studenten blijkt dat de geur van lavendel een positief effect had op hun slaapkwaliteit. Daarbij kwam ook naar voren dat de nachtelijke blootstelling aan lavendel zou bijdragen aan het opgewekte gevoel van de studenten overdag.

Lavendel zou namelijk een positief effect kunnen hebben op het zenuwstelsel van de mens, waardoor zij sneller ontspannen en in een diepere slaap komen. Dit komt door het stofje linol. Deze stof helpt om het zenuwstelsel meer tot rust te brengen, waardoor je mogelijkerwijs makkelijker in slaap komt.

Om lavendel olie voor je slaap te gebruiken, kan je de essentiële olie toevoegen aan een olie diffuser. Maar je kan ook lavendel thee drinken, of een massage olie op jouw huid smeren voordat je naar bed gaat. Doe nooit onverdunde essentiële olie direct op je huid of in je mond. Dit kan schadelijk voor je gezondheid dan wel huid zijn. Verdun het daarentegen altijd met een veilige (lees: milde) olie, zoals kokosolie of olijfolie.

Andere werkingen van lavendel olie

Naast het gegeven dat lavendel olie helpt bij het slapen, heeft het ook meerder andere werkingen die kunnen bijdragen aan een betere slaap en algemeen gevoel. Zo kan lavendel olie:

Lavendel olie is echter niet de enige olie die helpt bij het bevorderen van je slaap. Zo kan je ook gebruikmaken van kamille, rozemarijn, en de geur van wierook (frankincense).

Mocht je toch langdurig last blijven houden van een slechte nachtrust, dan is er wellicht meer aan de hand. Neem dan contact op met je huisarts om te kijken waar je slaapklachten mogelijk vandaan komen, zodat je een passende oplossing vindt.