Waarom moeten we slapen?

middelen om beter te slapen zijn erg behulpzaam

We slapen voor ongeveer 1/3e van ons leven en dat is niet zonder reden. Je nachtrust is namelijk essentieel voor je gezondheid. Tijdens je slaap, komt je lichaam tot rust waardoor je goed kan herstellen. Je spieren maken nieuw spierweefsel aan en je organen kunnen de rust nemen om de volgende dag weer aan het werk te gaan. Ook je hersenen hebben veel baat bij je nachtrust. Zij verwerken dan ook alle informatie die je de vorige dag hebt opgedaan.

Een volwassen persoon heeft zo tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig. Kinderen en tieners hebben meer slaap nodig omdat hun lichaam nog bezig is met groeien en ontwikkelen. Wanneer je onvoldoende slaap krijgt, heeft dit effect op je mentale en fysieke gezondheid. Je voelt je moeier overdag en kan meer prikkelbaar zijn. Ook kan het lastiger zijn om je te concentreren of krijg je, bij langdurig slaaptekort, last van angstklachten of depressieve gevoelens.

Tijdens je slaap, maak je 4 fasen mee. De fasen vormen samen een cyclus van ongeveer 90 minuten dat zich gedurende de nacht meerdere keren herhaalt.

Fase 1

In deze fase ben je net in slaap gevallen en is je lichaam nog erg alert. Je spieren beginnen wat meer te ontspannen en je hartslag daalt langzaam. Ook je hersenactiviteit komt meer tot rust. Deze fase duurt slechts een paar minuten

Fase 2

Daarna kom je in fase 2, hierin val je net wat dieper in slaap. Je hartslag is erg rustig en ook je lichaamstemperatuur daalt nu. Je ogen bewegen niet meer onder je oogleden en je hersenactiviteit is ook erg rustig. Deze fase duurt het langste van alle fasen.

Fase 3

Fase 3 is de diepste slaap. Deze is aan het begin van je nachtrust het langst, en wordt steeds korter naarmate je langer slaapt. Tijdens deze fase kan je lichaam beginnen met herstellen en opladen voor de volgende dag.

Fase 4

De laatste fase is de REM-slaap. Hierin zijn je hersenen juist meer actief en beginnen je hart en ademhaling weer sneller te lopen. Tijdens deze fase droom je ook het meeste en kan je ook meer dromen herinneren. Het idee is dat je tijdens je REM-slaap herinneringen opslaat en informatie van de vorige dag verwerkt. In tegenstelling tot fase 3, wordt fase 4 juist steeds langer naarmate je langer slaapt.

Middelen om beter te slapen

valeriaan kan je nachtrust ondersteunen

Wanneer je niet goed kan slapen, is het natuurlijk je doel om zo snel mogelijk een oplossing hiervoor te vinden. Er bestaan dan ook verschillende middelen om beter te slapen zodat je toch aan je nachtrust komt. Elk middel werkt echter op een andere manier. Wij hebben de beste middelen om beter te slapen voor je op een rij gezet.

1. Middelen om beter te slapen: Melatonine

Melatonine is één van de beste middelen om je te helpen met in slaap vallen. Dit komt omdat melatonine van nature in je hersenen geproduceerd wordt. Het is een stofje dat ervoor zorgt dat je lichaam zich klaarmaakt om te gaan slapen. Wanneer we te weinig van deze stof zelf aanmaken, kan je meer moeite hebben met slapen. Door melatonine supplementen te nemen, vul je je eigen voorraad aan en zal je weer makkelijker in slaap kunnen komen.

2. Valeriaan

Ook valeriaan is erg handig om in slaap te komen. Dit kruid wordt al eeuwen gebruikt om de slaap te bevorderen. Zo kan het ervoor zorgen dat je sneller in slaap komt en helpt het ook om beter door te slapen, zonder ‘s nachts wakker te worden.

3. Middelen om beter te slapen: Magnesium

Dit mineraal is ook erg goed voor je nachtrust. Het speelt een rol bij wel meer dan 300 verschillende processen in het lichaam en helpt onder andere bij het kalmeren van de hersenen. Dit komt omdat magnesium bijdraagt aan de productie van melatonine. Ook zou magnesium helpen bij de productie van GABA, een stofje dat je ontspannen laat voelen.

Heb je veel moeite met slapen en helpen bovenstaande supplementen niet? Dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan. Mogelijk heb je last van een slaapstoornis of is er iets anders aan de hand.