Wat zijn de oorzaken van last van maagzuur?

Last van maagzuur kan je in verschillende categorieën verdelen. Zo kan je last hebben van veel  oprispingen hebben, brandend maagzuur ervaren of maagklachten ervaren. Maagzuur is een lichaamssap met een hele hoge zuurgraad[1]Zorgwijzer. (2022, 28 april). Brandend maagzuur: oorzaak + verlichten (wat helpt?). Geraadpleegd op 16 juni 2022, van https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/maagzuur. In je lichaam heeft dit de functie van het verteren van voeding zodat je darmen de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Wanneer er echter teveel maagzuur aanwezig is, kan dit irritaties veroorzaken. Mensen met een gevoelige maag kunnen hier ook sneller last van krijgen. De verschillende oorzaken hiervan zijn:

  • Verhoogde druk op de maag. Dit kan voorkomen wanneer je zwanger bent, veel extra vet rondom de buik hebt, te strakke kleding draagt of wanneer u rookt.
  • Na een middenrif breuk. Wanneer je hiermee te maken hebt gehad, kan dit ervoor zorgen dat de verbinding tussen de slokdarm en de maag onvoldoende afsluit, waardoor er nog maagzuur naar boven kan stromen.
  • Door voeding. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken. Vettig eten of juist heel zuur eten kan brandend maagzuur veroorzaken. Ook sterk gekruide producten, koffie, volle zuivelproducten en alcohol kunnen hieraan bijdragen.
last van maagzuur kan op verschillende manieren voorkomen

Wat kan je doen om het te voorkomen?

Omdat de oorzaak niet altijd duidelijk is, is het niet altijd mogelijk om last van maagzuur te voorkomen. Wanneer je hier wel een beter beeld van hebt, is het al wat makkelijker om te doen. We willen daarom als tip meegeven om bij te houden wanneer je last hebt van maagzuur en wat je daarvoor hebt gegeten/gedaan. Zo kan je langzaamaan een patroon gaan herkennen. Wanneer je dat hebt gedaan, kan je de volgende tips volgen[2]Maag Lever Darm Stichting. (2021a, januari 5). Tips bij klachten. Geraadpleegd op 16 juni 2022, van https://www.mlds.nl/gezonde-buik/tips-bij-klachten/!

1. Ga niet direct liggen na het eten

Wanneer je moe bent, ga dan niet direct liggen na het eten maar wacht juist een tijdje. Wanneer je net gegeten hebt, is je maag nog erg vol. Als je dan gaat liggen, stroomt het makkelijker terug richting je slokdarm, wat maagzuur/oprispingen kan veroorzaken.

2. Last van maagzuur: Vermijd vette maaltijden

Het kan echt geen kwaad om een keertje iets vets te eten, maar een grote, vette maaltijd kan ervoor zorgen dat je maag meer maagzuur aanmaakt waar je later last van kan krijgen.

3. Voorkom voorstopping

Als je last hebt van verstopping in je darmen, kan dit ook tot maagzuur leiden. Dit komt omdat de inhoud uit je maag dan niet zo snel kan doorstromen naar je darmen, waardoor het langer in je maag aanwezig blijft. Eet daarom voldoende vezels en probiotische voedingsmiddelen. Let hier extra goed op wanneer je een darmziekte hebt zoals de ziekte van Crohn of Colitis ulcerosa.

4. Vermijd irriterende producten

Als je weet wat de klachten veroorzaken, is het ook makkelijker om deze producten uit te sluiten. Wanneer je veel last van maagzuur hebt na het eten van iets met zuivel, kan je in het vervolg zuivel vermijden. Hetzelfde geldt voor citrusvruchten en andere mogelijk irriterende producten.

Dit kan je doen bij last van maagzuur

gemberthee helpt om de maag te kalmeren

Als je dan toch al last van maagzuur hebt, is er weinig wat je kan doen om het nog te voorkomen. Wel zijn er een aantal dingen die je kan doen om de klachten te verzwakken, waardoor je er minder last van hebt. Omdat niet voor iedereen hetzelfde werkt, hebben we meerdere tips die je kan uitproberen. Het is dan handig om zelf te kijken welke het beste voor je werkt.

1. Gebruik een maagzuurbinder

Een maagzuurbinder is een middel dat zich kan binden aan het maagzuur en het helpt te neutraliseren. Hierdoor vermindert het brandende of drukkende gevoel. Je kan bij vrijwel elke drogist en ook sommige supermarkten maagzuurbinders vinden.

2. Last van maagzuur: Verzachtende voeding

Je kan ook op een natuurlijke manier proberen van je maagzuurklachten te verlichten. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om een kopje gemberthee te drinken[3]Natuurdiëtisten.nl. (2020a, augustus 10). Gezondheidseffecten van gember. Geraadpleegd op 16 juni 2022, van https://www.natuurdietisten.nl/gezondheidseffecten-van-gember/. Gember is goed voor een normale maag-functie**. Andere voedingsmiddelen die mogelijk kunnen helpen zijn: een banaan, vetarme yoghurt en vetarme melk (alleen als zuivel geen irriterend product voor je is).

3. Professionele ondersteuning

Wanneer je toch regelmatig last van maagzuur hebt, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Die kan kijken naar je klachten, een mogelijke oorzaak vaststellen en die kan je ook verder helpen bij een mogelijke behandeling.

Referenties

Referenties
1 Zorgwijzer. (2022, 28 april). Brandend maagzuur: oorzaak + verlichten (wat helpt?). Geraadpleegd op 16 juni 2022, van https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/maagzuur
2 Maag Lever Darm Stichting. (2021a, januari 5). Tips bij klachten. Geraadpleegd op 16 juni 2022, van https://www.mlds.nl/gezonde-buik/tips-bij-klachten/
3 Natuurdiëtisten.nl. (2020a, augustus 10). Gezondheidseffecten van gember. Geraadpleegd op 16 juni 2022, van https://www.natuurdietisten.nl/gezondheidseffecten-van-gember/