Wat is een valeriaan tinctuur?

valeriaan tinctuur bevat veel goede eigenschappen

Om te weten wat een valeriaan tinctuur is, is het handig om de basis te weten. Een tinctuur is een geconcentreerd kruidenextract dat gemaakt wordt door bepaalde planten en kruiden in alcohol of azijn op te lossen. De vloeistof zorgt ervoor dat alle werkzame stoffen uit de plant onderdelen worden getrokken, waardoor je een potente oplossing overhoudt met de eigenschappen van de plant.

Tincturen worden al eeuwen gebruikt en waren vroeger een bekende methode van het toedienen van plantenextracten. Niet alleen omdat ze een hoge concentratie van de werkzame stof zouden bevatten, maar ook omdat je ze lang kan bewaren. Door de alcohol of azijn, vergaat de tinctuur namelijk niet snel en kan je ze maanden, als niet jaren, bewaren.

Een valeriaan tinctuur is dus eigenlijk gewoon een vloeistof met een hoge concentratie van de werkzame stoffen van valeriaan. Meestal wordt hiervoor de wortel van de valeriaanplant gebruikt.

Wat zijn de voordelen van een valeriaan tinctuur?

In principe heeft een valeriaan tinctuur dezelfde eigenschappen als een standaard valeriaan supplement. Het voordeel van een tinctuur is echter dat de alcoholische oplossing ervoor zorgt dat de werkzame stoffen sneller in je bloed terecht komen, waardoor zij ook sneller effect hebben. Hieronder hebben we een aantal voordelen van een valeriaan tinctuur voor je beschreven.

1. Een valeriaan tinctuur helpt je te ontspannen

Valeriaan bevat stoffen die op de GABA in je hoofd inwerken. GABA is een stofje dat helpt om bepaalde zenuwfuncties in je hersenen te besturen waardoor je minder stress ervaart en sneller kalmeert. Wanneer je valeriaan neemt, zorgt dit ervoor dat je lichaam meer GABA produceert waardoor je sneller tot rust komt.

2. Het helpt om je beter te laten slapen

Een slechte nachtrust is een grote boosdoener van veel lichamelijke en mentale klachten. Het is daarom erg belangrijk dat je ‘s avonds voldoende slaap krijgt zodat je de volgende dag weer goed kan functioneren. Valeriaan ondersteunt je nachtrust door je zowel sneller in slaap te laten vallen als dat het helpt om dieper in slaap te blijven. Hierdoor komt je lichaam sneller tot rust en kunnen je hersenen beter de informatie van de vorige dag verwerken.

3. Valeriaan tinctuur kan helpen bij de menopauze

Mensen in hun menopauze kunnen vaak last krijgen van opvliegers of een slechte nachtrust. Door dagelijks een dosis valeriaan te nemen, kan je deze symptomen echter verzwakken waardoor je minder snel last hebt van opvliegers.

4. Het is effectief bij het behandelen van PMS

Wanneer je nog wel menstrueert, kan PMS erg vervelend zijn, zeker wanneer je dit maandelijks meemaakt. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van valeriaan kan helpen bij het verlichten van een aantal symptomen. Zo zou je minder last hebben van emotionele klachten en minder last van kramp.

5. Het heeft weinig bijwerkingen

Een van de voordelen van een tinctuur is dat het vrijwel geen bijwerkingen heeft. Valeriaan is namelijk een plant dat geen tegenstrijdige werkingen heeft bij bepaalde medicijnen en daarbij ook weinig bijwerkingen oplevert. De smaak is wellicht niet de favoriet van iedereen, maar zelfs grote hoeveelheden zullen weinig problemen opleveren. Mogelijke bijwerkingen zijn buikkramp, misselijkheid of duizeligheid. En ondanks dat het geen medicijnen zal tegenwerken, is het wel belangrijk om pas een tinctuur te nemen na overleg met je huisarts.

Hoe maak je zelf een valeriaan tinctuur?

je kan ook zelf tincturen maken

Je kan zelf ook vrij makkelijk een valeriaan tinctuur maken in je eigen huis. Dit is een leuke en creatieve manier om bezig te zijn met plantengeneeskunde. Let wel op dat je niet van alle planten een tinctuur kan maken, omdat sommige giftige stoffen bevatten. Omdat valeriaan een veilige plant is, kan je dit wel doen.

Je hebt nodig:

 • Een steriele pot met goed afsluitbare deksel
 • Verse valeriaanwortel of gedroogde valeriaanwortel
 • Alcohol van een hoog percentage (wodka met een alcoholpercentage van 60% is al voldoende)
 • Een bruinglas flesje met druppeldop

Hoe maak je de tinctuur:

 1. Allereerst maak je de valeriaanwortel schoon en zorg je ervoor dat deze goed droog gedept is. Als je droge valeriaanwortel gebruikt, is het schoonmaken niet nodig.
 2. Daarna vul je een steriele pot met 1/3e valeriaanwortel. Vul het met 2/3e valeriaan wanneer je de gedroogde variant gebruikt.
 3. Je kan de pot steriel maken door deze met kokend water af te spoelen. Let hierbij goed op je eigen veiligheid.
 4. Vul de rest van de pot met alcohol en sluit de pot af. Wanneer de pot een ijzeren deksel heeft, kan je er wat folie tussen doen om te voorkomen dat het gaat roesten.
 5. Schud de pot goed en zorg ervoor dat alle valeriaan onder de alcohol blijft.
 6. Laat de pot minimaal 3 weken staan om te trekken. 6 weken is ideaal.
 7. Haal, na minimaal 3 weken, de stukken valeriaan uit de alcohol en giet de tinctuur over in een bruinglas flesje met een druppeldop. Gebruik 10 tot 20 druppels wanneer nodig.