Wat is gember?

gember supplement gezondheidsvoordelen

Gember is een bloemplant wiens wortel veel als specerij wordt gebruikt in de keuken. Daarnaast wordt het ook al eeuwen als medicijn voor verschillende kwalen gebruikt. Oorspronkelijk komt het uit Zuidoost-Azië en het is tijdens de grote specerijenhandel in Griekenland terecht gekomen waar het sindsdien is gebleven en verspreid door de rest van Europa.

Je kan de gemberwortel op verschillende manieren gebruiken. Je kan het inmaken, konfijten, er sap van maken, er wijn van maken of het puur door je eten gebruiken. Een gember supplement is een pil dat een hele hoge concentratie gember bevat. Vaak wordt dit tot een poedervorm vermalen en in een capsule gestopt.

Welke voordelen kent een gember supplement?

thee van gember maken

Naast dat gember erg lekker is, is het ook erg goed voor je gezondheid. Het nemen van een gember supplement kan al gauw vele voordelen voor je gezondheid bieden. Er zijn verschillende supplementen die je kan nemen, zoals een gewone pil, een capsule, poeder of een geconcentreerde drank. Hieronder vind je alle voordelen van het nemen van een gember supplement.

1. Het helpt tegen misselijkheid

Gember helpt om je minder misselijk te voelen en kan ook buikpijn verlichten. Gember kan vooral ook goed van pas komen bij zwangere vrouwen. Een kop gemberthee is vaak al effectief.

2. Het verlicht artrose klachten

Artrose zorgt voor een stijf en pijnlijk gevoel in de gewrichten en kan ook de beweging van je ledematen in de weg staan. Gember supplement kan helpen bij het verlichten van deze stijfheid en kan in sommige gevallen zelfs de pijn verminderen.

3. Gember supplement stabiliseert je bloedsuikerspiegel

Uit onderzoek is gebleken dat gember supplementen de bloedsuikerspiegel kan verlagen bij mensen met diabetes type 2. Bij mensen met een normale bloedsuikerspiegel had gember weinig effect. Ook is meer onderzoek nog nodig om de andere effecten op de bloedsuikerspiegel te bevestigen.

4. Het helpt bij chronische indigestie

Wanneer je vaak last hebt van maagzuur of moeite hebt met het verteren van voeding, kan gember de oplossing bieden. Gember helpt je maag namelijk om sneller je voeding te verteren, waardoor je minder snel last hebt van kramp, oprispingen of een oncomfortabel gevoel.

5. Het vermindert menstruatiepijn

Net als bij buikkramp of darmkramp, kan gember helpen om menstruatiepijn te verlichten. Het kan in sommige gevallen zelfs beter werken dan ibuprofen. Ook hier moet meer onderzoek naar gedaan worden om de bevindingen te bevestigen, maar het huidige bewijs ziet er veelbelovend uit.

6. Gember supplement helpt je hersenen

Gember zit boordevol antioxidanten die je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Daarnaast kan het ook de klachten van Alzheimer uitstellen. Alzheimer ontstaat vaak door veelvuldige kleine ontstekingen in de hersenen. Doordat gember deze ontstekingen tegengaat, kan je de kans op Alzheimer ook verminderen.