Wat is parenterale voeding?

parenterale voeding ondersteuning gezondheid
Parenterale voeding: Wat is dat nu precies?

Parenterale voeding is voeding dat door middel van een infuus in je lichaam gebracht wordt. Het gaat buiten je maag en darmkanaal om en komt direct in je bloed terecht. De voedingsstoffen die in deze voeding zitten, zijn al zodanig klein dat je bloed ze direct kan opnemen. Ze hoeven dus niet meer verteerd te worden.

Deze voeding wordt vaak toegediend aan mensen wiens lichaam niet meer in staat is om voedingsstoffen op te nemen uit voeding. De parenterale voeding bevat daarom voldoende vitamines, mineralen, koolhydraten, vetten en eiwitten om een volwassen lichaam te onderhouden.

Voor wie is parenterale voeding?

Parenterale voeding kan voor iedereen gebruikt worden, van kinderen tot aan volwassenen. Afhankelijk van de klachten waar zij mee te maken hebben, is deze voeding de beste oplossing om te herstellen van ziekte of om gezond mee door te leven. In de meeste gevallen wordt het gebruikt bij mensen die niet voldoende voedingsstoffen uit gewone voeding kunnen halen. Dit zijn meestal mensen die ziekten en aandoeningen hebben zoals:

  • De ziekte van Crohn
  • Kanker
  • Short Bowel Syndroom
  • Ischemische colitis
  • Mensen wiens bloedtoevoer niet goed doorstroomt naar de darmen

Parenterale voeding zorgt ervoor dat het lichaam alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft. Voor sommige mensen zijn dit alleen vitamines, mineralen en spoorelementen terwijl anderen ook koolhydraten, vetten en eiwitten nodig hebben.

Hoe het werkt

Voordat je aan parenterale voeding begint, is het handig om te weten hoe het werkt en hoe je je erop kan voorbereiden. Allereerst bespreek je je opties met je arts wanneer je hoort dat parenterale voeding de beste optie voor je is. Daarna ga je kijken naar welke voedingsstoffen je nodig hebt en in welke hoeveelheden. Hiervoor kan een bloedonderzoek afgenomen worden, zodat de arts ook precies weet wat je lichaam tekort komt.

Als je zelf in staat bent om de voeding in te brengen, krijg je een aantal zakken mee naar huis die je in de vriezer moet bewaren. Als je in het ziekenhuis verblijft, doen de verplegers dit voor je. Het is dan belangrijk om voor gebruik, de zak met voeding ongeveer 24 uur te laten ontdooien zodat het op kamertemperatuur is wanneer je het inbrengt.

De voeding komt in je lichaam door middel van een dikke naald of een katheter. Vaak geeft je arts je een soort plug waar je de naald in kan steken, zodat je niet zelf je aderen hoeft te zoeken. In tegenstelling tot gewone voeding, hoef je dit niet elke 3 tot 5 uur te doen. In plaats daarvan duurt een voeding periode ongeveer 10 uur en herhaal je dit zo’n 5 keer per week.

Heeft parenterale voeding bijwerkingen?

tijdelijke of permanente voeding
Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Hoewel je gewoon voeding binnenkrijgt, kan parenterale voeding bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn vervelende plekjes in de mond, nachtblindheid en veranderingen aan de huid. Dit heeft te maken met de plotselinge veranderingen in voeding en voedingswaarden. Als deze symptomen blijven aanhouden, is het handig om dit met je arts te bespreken.

Er zijn ook andere symptomen die minder vaak voorkomen, zoals:

  • Veranderingen aan de hartslag
  • Ademhalingsproblemen
  • Verwarring
  • Vermoeidheid
  • Koorts
  • Koude rillingen
  • Geheugenverlies
  • Paniek
  • Dorst
  • Buikpijn
  • Gezwollen handen en voeten
  • Braken
  • Gewichtstoename of gewichtsafname

Wanneer je één of meerdere van deze symptomen hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts.

Het gebruik van parenterale voeding heeft vrij weinig risico’s. Het grootste risico is dat er een ontsteking of infectie kan ontstaan bij de plaats waar je de katheter inbrengt. Dit komt omdat het een gevoelig plekje is. Wanneer je je instrumenten schoon houdt, is de kans op infectie echter erg klein.

Hoe lang moet je deze voeding gebruiken?

Hoe lang je parenterale voeding moet gebruiken is afhankelijk van je aandoening en conditie. Soms heeft je lichaam tijdelijk moeite met het opnemen van voedingsstoffen, waarbij deze voeding je lichaam kan helpen om te herstellen zodat het daarna zelfstandig aan de slag kan. In andere gevallen, zoals bij ernstige Crohn, kan het voorkomen dat je de rest van je leven deze voeding moet gebruiken omdat je lichaam simpelweg niet in staat is om zelfstandig de juiste voedingsstoffen uit je voeding te halen.