Waarom we haar en nagels vitaminen nodig hebben

haar en nagels vitaminen gezond en sterk
Waarom zijn haar en nagels vitaminen zo belangrijk?

Zowel je nagels als je haren bestaan uit dode cellen. Dit noemen we hoorn. Het bevat geen bloedvaten of zenuwen. Daarom doet het ook geen pijn wanneer we onze haren of nagels knippen. Zowel haren als nagels bestaan ook uit het eiwit keratine. Dit zorgt ervoor dat ze minder snel afbreken.

Hoewel ze dus niet uit levende materialen bestaan, hebben je haar en nagels vitaminen nodig. Dit komt omdat ze je lichaam beschermen tegen vuil en schade. Door de dikke laag haren op je hoofdhuid, blijft je hoofd beschermd tegen Uv-straling van de zon en tegen extreme kou. Je nagels helpen juist om te voorkomen dat er teveel eelt groeit op je vingers. Zo kan je nog voldoende voelen en vastpakken.

Naast dat je nagels en haren je dus beschermen, zijn ze ook een goede indicator van je gezondheid. Wanneer je vitaminen tekort komt, kan je dit vaak aan je haren of nagels zien. Gezonde nagels zijn daarom een indicatie van een gezond lichaam. Let echter op dat je ook met gezonde haren en nagels nog een vitaminetekort kan hebben, het staat dus niet vast.

Haar en nagels vitaminen die belangrijk zijn

vitaminen voor gezond haar
Vitaminen voor je haar en nagels

Niet alle vitaminen en mineralen zijn even belangrijk voor de gezondheid van je haren en nagels. Daarom is het belangrijk om te weten welke dat wel zijn en welk effect zij nu precies hebben op deze lichaamsdelen. Naast dat je haar en nagels vitaminen deze positieve effecten hebben, zijn ze ook erg goed voor andere lichamelijke functies.

1. Biotine (Vitamine B8)

Biotine is een vitamine dat de productie van cellen en eiwitten bevorderd. Hoewel het zelf niet bijdraagt aan de productie van de eiwitten in je lichaam, helpt het bij het ontwikkelen van verschillende aminozuren die dat wel doen. Het is daarom erg voordelig bij het voorkomen en herstellen van broze en gebroken nagels. Je kan biotine vinden in orgaanvlees, maar ook in peulvruchten, eieren en dierlijke melkproducten.

2. IJzer

Hoewel het geen vitamine maar een mineraal is, is ijzer ook erg goed voor het gezond houden van je nagels en haren. IJzer zorgt er namelijk voor dat alle onderdelen van je lichaam voldoende zuurstof krijgen, ook je nagels en haren. Krijg je te weinig zuurstof? Dan kunnen je haren makkelijk afbreken en je nagels worden dan broos. Je kan ijzer absorberen uit rood vlees, maar ook uit groene bladgroenten.

3. Haar en nagels vitaminen: Vitamine C

Vitamine C speelt een grote rol bij de ontwikkeling van collageen, een belangrijke stof die bijdraagt aan een gezonde en stevige huid. Het is ook een van de bouwstenen van je nagels, tanden en haren. Bij een tekort aan vitamine C, vertraagt de groei van je haar en nagels en kunnen ze broos worden. De meeste vitamine C haal je uit vruchten of groenten.

4. Zink

Hoewel zink niet direct bijdraagt aan de gezondheid van je nagels en haren, speelt het er wel een belangrijke rol in. Zink zorgt er namelijk voor dat je lichaamscellen makkelijk en volledig kunnen splitsen en vermenigvuldigen. Dit is nodig om onze gezondheid te onderhouden en ook de gezondheid van je nagels en haren valt hieronder. Doordat je haren en nagels continu blijven groeien, is het belangrijk dat je lichaam voldoende zink bevat. Te weinig zink kan leiden tot witte vlekjes op je nagels.

5. Haar en nagels vitaminen: Magnesium

Magnesium draagt bij aan de ontwikkeling en groei van eiwitten, waaronder de eiwitten in je nagels en haren. Bij een tekort aan magnesium, kunnen er verticale “ribbels” ontstaan in je nagels en zal je haar er doffer uitzien. Je kan magnesium halen uit groene bladgroenten, volkoren granen en verschillende noten.

6. B-vitaminen

Hoewel van biotine bekend is dat het een van de beste haar en nagels vitaminen is, zijn de andere B-vitaminen ook erg belangrijk. Zo helpt vitamine B12 bij het ontwikkelen van de rode bloedcellen die je hoofdhuid en nagelbed gezond houden. Vitamine B11 (foliumzuur) helpt bij het ontwikkelen van nieuwe cellen, zodat je haren en nagels kunnen blijven groeien.