De voordelen van vruchtensap drinken

vruchtensap voor extra vitaminen voordelen

Vruchtensap bevat voedingsstoffen van veel fruit. Je kan kiezen voor sinaasappelsap, appelsap, druivensap of combinaties van verschillende fruitsoorten. Elke fruitsoort heeft zo zijn eigen voedingsstoffen waardoor je in theorie aan alle juiste vitamines en mineralen zou kunnen komen door zo nu en dan een glas vruchtensap te drinken. Hier zijn een aantal voordelen van het drinken van vruchtensap voor extra vitaminen.

1. Dorstlesser

Water en thee zijn goede dranken om je dorst te lessen, maar niet altijd even lekker. Vruchtensap lest ook je dorst terwijl je daarbij ook allerlei goede voedingsstoffen binnenkrijgt.

2. Vruchtensap voor extra veel vitaminen

Fruit bevat een hoge concentratie aan vitamine C, maar ook aan vitamine A, D, K en nog veel meer. Je krijgt dus een goede dosis van deze stoffen binnen wanneer je sap drinkt.

3. Natuurlijke suikers

In tegenstelling tot koekjes en cake, bevat fruit veel natuurlijke suikers welke beter zijn voor je lichaam. Het is echter nog steeds belangrijk om niet te veel suiker binnen te krijgen.

4. Lekkerder voor kinderen

Wanneer je kind niet van bepaalde groenten of fruitsoorten houdt, is een multivruchtensap een goede manier om hen toch deze fruitsoorten te geven zonder dat zij het door hebben.

De nadelen van vruchtensap voor extra vitaminen

nadelen alleen sap drinken

Ondanks de voordelen en de lekkere smaak, heeft het drinken van vruchtensap voor extra vitaminen ook nadelen voor je gezondheid. Het is daarom belangrijk om een goede balans te vinden en niet afhankelijk te zijn van vruchtensap voor je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan vitaminen.

1. Veel (toegevoegde) suikers

Hoewel natuurlijke suikers beter zijn voor je lichaam dan kunstmatige stoffen zoals E-nummers, zijn het nog steeds suikers. Bovendien bevatten veel vruchtensappen tegenwoordig ook toegevoegde suikers die je bloedsuikerspiegel een flinke piek geven en de kans op diabetes verhogen.

2. Slecht voor je tanden

Vooral citrusvruchten zijn erg zuur en kunnen daarbij het glazuur van je tanden beschadigen. Door veel sap te drinken kan je uiteindelijk vlekken op je tanden krijgen.

3. Vruchtensap voor extra vitaminen bevat weinig vezels

Hoewel veel fruitsoorten vezels bevatten, worden ze er in de meeste vruchtensappen uitgefilterd. Hierdoor kom je vezels tekort en kan je last van je darmen krijgen.

4. Vitamines vervliegen

Wateroplosbare vitamines, zoals vitamine C, vervliegen wanneer zij in aanraking komen met water of sap, zoals in een vruchtendrank. Je denkt dan wellicht dat je veel vitamines binnenkrijgt, maar eigenlijk krijg je minder vitamines binnen dan wanneer je een losse vrucht zou eten.

Hoe kom ik dan aan mijn vitamines?

Wanneer vruchtensap voor extra vitaminen geen optie is, zijn er gelukkig wel andere mogelijkheden om aan je vitamines te komen. Deze manieren zijn op zichzelf vaak ook niet voldoende om aan al de juiste voedingsstoffen te komen, maar gecombineerd kom je altijd aan de juiste stoffen om gezond te leven.

  • Eet losse seizoensvruchten, zoals appels, aardbeien en peren.
  • Maak je eigen sap en drink het direct, zo behoud je de meeste vitaminen.
  • Neem supplementen wanneer je iets tekort komt. Doe dit altijd in overleg met een huisarts.
  • Bereid voldoende groenten bij je avondeten, deze zitten ook boordevol vitaminen.