belangrijkste vitamines

De belangrijkste vitamines voor een betere weerstand

Total
0
Deelacties

Van alle vitamines zijn de belangrijkste vitamines waarschijnlijk degene die voor een betere weerstand zorgen. Met een goede weerstand heb je namelijk de basis gelegd voor een gezond leven en is je lichaam in staat om ziekten, virussen en bacteriën te bevechten.

In dit artikel kijken we naar de belangrijkste vitamines voor een betere weerstand en hoe je weerstand nu precies in elkaar zit.

De inhoud van dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke publicaties en is geschreven in samenwerking met medische specialisten / voedingsdeskundigen.

Wat doet je weerstand?

belangrijkste vitamines weerstandVeel mensen denken dat hun immuunsysteem één onderdeel van hun lichaam is, maar het is eigenlijk een heel complex netwerk van allerlei verschillende cellen, antilichamen, en eiwitten die over je hele lichaam verspreid zijn. Dit netwerk heeft een constante communicatie en beschermt je lichaam tegen indringers van zowel buiten als binnen. Je immuunsysteem is een slim netwerk. Het onthoudt namelijk alle stoffen waarmee je in contact bent gekomen, zodat het op een later moment beter is voorbereid om je lichaam te verdedigen, zoals bij de waterpokken.

Wanneer je koorts hebt, is dit eigenlijk een vechtmechanisme van je immuunsysteem. De hogere temperatuur zorgt er namelijk voor dat slechte bacteriën en virussen sneller doodgaan, zodat je lichaam zichzelf ook weer sneller kan genezen.

Je weerstand voert dus ontzettend veel werk uit. Daarom is het belangrijk dat je hier goed voor zorgt. Je hebt hiervoor de belangrijkste vitamines nodig die je gezond houden en die je weerstand versterken. Deze vitamines voor de weerstand zijn onmisbaar in je dagelijkse voeding.

De belangrijkste vitamines voor een betere weerstand

meeste vitamines gezonde voedingJe wil dus graag je weerstand in goede staat houden. Dit kan je het beste doen door de belangrijkste vitamines in te nemen, zodat je zeker weet dat je niks tekort komt. De meeste van deze belangrijkste vitamines krijg je binnen door middel van je voeding, maar soms heb je supplementen nodig. Doe dit altijd in overleg met je huisarts. Zij weten welke vitamines je het beste kan gebruiken en in welke hoeveelheden.

1. Vitamine C als een van de belangrijkste vitamines

Vitamine C is een antioxidant in je lichaam, waardoor deze beschermd blijft tegen oxidatieve schade die veroorzaakt wordt door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen van buitenaf (zoals die in sigarettenrook) die schade doen aan je weefsel. De antioxidanten voorkomen deze schade en repareren het waar nodig. Deze vitamine zit in veel natuurlijke voedingsmiddelen, maar komt ook voor in supplementen zoals vitamine C poeder.

2. Vitamine E

Net als vitamine C, is vitamine E een antioxidant. Vitamine E is echter een vetoplosbare vitamine, waardoor je hiervan een klein voorraadje in je lichaam kan aanleggen. Het is daardoor belangrijk dat je voldoende voeding met vitamine E eet, zoals noten en plantaardige oliën. Je komt zo makkelijker aan je antioxidanten en voorkom je een vitamine E tekort.

3. Vitamine B11 (foliumzuur) en B12

De combinatie van foliumzuur en vitamine B12 is erg belangrijk voor een betere weerstand. Dit zijn een van de beste vitamines voor je immuunsysteem. Wanneer je een tekort van deze belangrijkste vitamines hebt, heeft dit een flink effect op je weerstand. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat deze twee vitamines de eiwitproductie en verschillende metabolische processen aansturen. Bij een tekort, stoppen deze functies en kan je immuunsysteem niet optimaal functioneren.

4. De belangrijkste vitamines voor een betere weerstand: Vitamine D

Vitamine D helpt je immuunsysteem door de responses van je weerstand te besturen. Hierdoor weet je lichaam op welk moment welke cellen gebruikt moeten worden om een bepaalde binnendringer te bevechten.

5. Vitamine A

Ten slotte hebben we nog vitamine A. Net als vitamine D, draagt vitamine A bij aan de reactie van je immuunsysteem op binnendringers. Daarnaast is vitamine A nodig voor het vaststellen van een goede ontwikkeling van je weerstand.

Dit Vind Je Wellicht Ook Interessant