Wat is vitamine C poeder?

vitamine C poeder extra concentratie
Wat is vitamine C poeder nu precies?

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine die veel in groente en fruit voorkomt. Het is een essentiële vitamine omdat ons lichaam het niet zelf kan aanmaken. We moeten het dus dagelijks innemen om gezond te blijven. Het functioneert als antioxidant in het lichaam, waar het je weefsel en cellen gezond houdt.

Twee andere namen van vitamine C zijn ascorbinezuur en natriumascorbaat. Ascorbinezuur is, zoals de naam al doet vermoeden, een zuur. Het wordt ook veel in voedingsmiddelen verwerkt om de houdbaarheid te verlengen. Natriumascorbaat is een zoutere versie van ascorbinezuur. Ook deze wordt veel als zuurteregelaar gebruikt. Beide versies bestaan als poedervorm en worden daardoor herkend als vitamine C poeder.

Vitamine C poeder wordt dus veel gebruikt in voedingsmiddelen, maar het wordt ook wel eens toegevoegd aan supplementen. Het zorgt er dan niet alleen voor dat de supplementen langer houdbaar zijn, maar ook geeft het je een vitamine C boost.

Welke voordelen heeft vitamine C poeder?

supplementen voor extra vitamine C
Poeder met vitamine C als supplement

Vitamine C poeder heeft dezelfde voordelen als vitamine C in andere vormen, zoals in een vrucht. Het voordeel van poeder is echter dat het een hogere concentratie vitamine C heeft, waardoor je er minder van nodig hebt. Vitamine C is erg goed voor je gezondheid en heeft daarom ook meerdere voordelen.

1. Het vermindert de last van chronische ziekten

Hoewel een vitamine niet zomaar een chronische ziekte tegen kan gaan, kan het wel helpen om de klachten daarvan te verminderen. Veel chronische ziekten gaan gepaard met ontstekingen in het lichaam. Meestal als gevolg van schade aan de cellen of weefsels. Omdat vitamine C voornamelijk als antioxidant functioneert, helpt vitamine C poeder om deze schade tegen te gaan, waardoor je minder last hebt van ontstekingen.

2. Vitamine C poeder helpt tegen hart- en vaatziekten

Vitamine C is in staat om de hoeveelheid LDL-cholesterol in je lichaam te verminderen. Het wordt namelijk makkelijker afgevoerd. Dit kan helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Uit onderzoek is ook gebleken dat het nemen van vitamine C of vitamine C supplementen helpt bij het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten.

3. Het gaat ijzertekort tegen

Je lichaam heeft ijzer nodig om voldoende zuurstof naar alle ledematen en organen te kunnen sturen. Soms heeft ons lichaam echter moeite met het opnemen van dit mineraal, waardoor we een ijzertekort hebben. Vitamine C helpt de absorptie van ijzer in het lichaam, waardoor je minder snel de kans op een ijzertekort hebt.

4. Vitamine C poeder voor een beter immuunsysteem

Naast het functioneren als antioxidant, zorgt vitamine C ook voor de productie van witte bloedcellen die je lichaam beschermen tegen infecties en bacteriën. Dit helpt, op z’n beurt, om je immuunsysteem te versterken, waardoor je minder snel ziek wordt. En wanneer je dan toch ziek wordt, zal je hier minder lang last van hebben.

5. Het helpt tegen een hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk kan ontstaan als gevolg van stijve bloedvaten. Vitamine C poeder helpt om de bloedvaten meer te ontspannen, waardoor bloed makkelijker door het lichaam heen stroomt. De druk op het bloed verminderd, en de spanning neemt af. Hierdoor komt je bloeddruk weer op een normaal niveau terecht.

6. Vitamine C poeder is goed voor je hersenen

Geheugenproblemen en geheugen-gerelateerde ziekten ontstaan vaak als een gevolg van oxidatieve schade in de hersenen. Omdat vitamine C voornamelijk als antioxidant functioneert, helpt deze vitamine je hersenen te beschermen tegen schade, waardoor je minder last van je geheugen hebt.

Hoeveel vitamine C hebben we nodig?

Vitamine C is één van de minder schadelijke vitamines wanneer we hier teveel van binnenkrijgen. Een overdosis plas je uit en je kan er last van je buik van krijgen. Wel wordt aangeraden om maximaal 75 milligram vitamine C per dag te nemen. Voor zwangere mensen is dit 85 tot 100 milligram.

Het is echter normaal dat je een beetje teveel binnenkrijgt. Vruchten zoals rozenbottels bevatten namelijk al 119 mg vitamine C per zes vruchten. Als je een handje van deze vruchten eet, zit je er dus al flink overheen. Dit kan gelukkig weinig kwaad, zolang je het maar een beetje in de gaten houdt.