Waarom zijn goede darmbacteriën zo belangrijk?

goede darmbacteriën krijg je binnen via de juiste voeding

Je lichaam bevat een enorme hoeveelheid bacteriën, schimmels en virussen. Dagelijks komen er nieuwe bij en gaan er ook weer een paar weg. In de meeste gevallen heb je hier geen last van. Veel bacteriën heb je daarbij ook nodig voor je gezondheid. Deze maken je ook niet ziek. Je darmen bevatten een grote hoeveelheid van deze bacteriën, schimmels, virussen en andere organismen. Dit noemen we ook wel de darmmicrobioom.

Je lichaam bevat meer bacteriën dan je eigen cellen, en bij elkaar vormt de darmmicrobioom een soort eigen “orgaan” welke een grote rol speelt bij je gezondheid. Gedurende je leven, kom je in contact met verschillende soorten bacteriën die elk een bepaalde rol spelen. Wanneer je als baby borstvoeding krijgt, helpen deze bacteriën om de suikers in de melk af te breken waardoor je kan groeien. De bacteriën uit de aarde van je hand, wanneer je daar als peuter aan sabbelt, zorgen ervoor dat je immuunsysteem langzaamaan sterker wordt.

Alle stoffen waar je mee in aanraking komt, hebben een bepaald effect en kunnen je helpen om je immuunsysteem steeds meer te versterken. Wanneer je echter weinig variatie hebt in je darmbacteriën, of wanneer je in aanraking komt met een aantal ziekmakers, kan dit een grote invloed hebben op je gezondheid. Je wordt dan sneller ziek, en hebt sneller last van andere klachten.

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat je darmen een grote invloed hebben op je mentale gezondheid. Wanneer je dan fysiek niet lekker in je vel zit doordat je darmgezondheid niet optimaal is, kan je hier mentaal ook last van krijgen. Het is dus erg belangrijk om goed voor je darmen te zorgen.

Hoe krijg je goede darmbacteriën in je lichaam?

gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten veel probiotica

In de meeste gevallen heb je al voldoende gezonde darmbacteriën in je lichaam. Deze krijg je via je voeding binnen. Een gevarieerd en gebalanceerd dieet is optimaal voor je darmen. Toch heb je soms wat extra steun nodig, zoals na een antibiotica behandeling of wanneer je ziek bent geweest. In dat geval kunnen supplementen je goede darmbacteriën ondersteunen.

1. Probiotica voor goede darmbacteriën

De meest belangrijke supplementen voor je darmen zijn probiotica. Probiotica zijn levende micro-organismen die je darmen gezond houden. Je kan ze vinden in veel gefermenteerde producten, zoals yoghurt, kefir, kombucha en kimchi. Er zijn echter veel verschillende soorten probiotica met elk een andere functie. Daarom heb je er baat bij om een probiotica supplement te slikken. Deze bevat vaak meer dan één probiotica variant en in grote hoeveelheden, waardoor je je darmen goed kan ondersteunen.

2. Zink

Wanneer je last hebt van chronische darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn of prikkelbaredarmsyndroom (PDS), dan kan de darmwand beschadigd raken. Zink helpt echter om deze wand te versterken, waardoor je minder snel last zal hebben van irritaties of ontstekingen.

3. Vezels voor goede darmbacteriën

Net als probiotica, zijn vezels erg goed voor de gezondheid van je darmen. Deze stofjes kunnen we namelijk niet goed verteren, waardoor ze gaan fermenteren. Hierbij komen allerlei goede darmbacteriën vrij die je darmen aansterken en meer slijm produceren, waardoor je stoelgang soepeler door je darmen beweegt. Vezels zijn ook erg goed om te nemen wanneer je last hebt van obstipatie of diarree.

4. Kurkuma

Kurkuma bevat een handige werkzame stof: curcumine. Deze stof zorgt voor de felgele kleur en heeft veel ontstekingsremmende functies. Juist hierdoor is het een stof die erg goed is voor je darmen en hun gezondheid. Het helpt namelijk om de wanden gezond en sterk te houden.

5. Gezonde voeding

Hoewel dit geen supplement is, is de juiste voeding ook erg belangrijk voor de gezondheid van je darmenstelsel. Door voldoende volkoren granen te eten, veel groente en fruit, en voldoende (goede) vetten en eiwitten binnen te krijgen, help je je lichaam om je gezond te houden. Volkoren granen bevatten namelijk veel vezels en groente en fruit helpen je darmen door hun hoge vitamineconcentratie.