Wat doet je lever allemaal?

gezonde lever tips door gezonde voeding te eten

Je lever is één van de grootste solide organen in je lichaam. Wanneer je volwassen bent, weegt je lever ongeveer 1.5 kilo en is het vrijwel even groot als een rugby. In je lichaam bevindt de lever zich rechtsboven je maag, net iets onder je diafragma. Een deel van je lever loopt echter nog door tot iets in de borst.

De lever is erg belangrijk voor je lichaam omdat het veel verschillende functies uitvoert. Zo zorgt het ervoor dat bepaalde stoffen afgebroken worden en dat schadelijke stoffen, zoals alcohol, minder schadelijk worden gemaakt. Ook haalt het energie uit bepaalde stoffen, zodat je meer dingen kan uitvoeren. Je lever functioneert dus eigenlijk als een soort zuiveringssysteem binnen je lichaam.

In je lever zitten veel verschillende cellen die we hepatocyten noemen. Deze cellen filteren het bloed dat door je lever stroomt en sorteren daarbij de stoffen in je bloed. Ze bepalen welke voedingsstoffen verwerkt worden, welke opgeslagen worden, welke via de stoelgang uit het lichaam gehaald worden en welke weer teruggaan in je bloed. Ook bepaalt je lever of je vet uit je voeding opslaat of gebruikt als energiebron.

Je spijsvertering is een complex samenspel waar je maag, darmen en lever de hoofdrollen in vervullen. Geholpen d...
€24,95 eenmalig

Wat je lever zo bijzonder maakt, is dat het een zelf herstellend vermogen heeft. Als je een keer een operatie hebt gehad aan je lever, waarbij er een deel is weggehaalt, kan je lever dit deel zelf weer aanmaken. Dit doet het door eerst de bestaande cellen te vergroten, waarna deze vermeerderen en de lege plek opvullen.

Wat is schadelijk voor de lever?

Ondanks dat de lever een goed zelf herstellend vermogen heeft, is het belangrijk dat we er zuinig mee omgaan. Je lever is namelijk ook kwetsbaar, waardoor je er veel last van kan krijgen. Er zijn verschillende dingen die schade kunnen aanbrengen aan je lever. Sommige dingen kunnen plotseling gebeuren, maar andere zijn te voorkomen. Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet.

  • Overmatig alcoholgebruik of drugsgebruik
  • Hepatitis A, B en C
  • Bepaalde medicatie, zoals Tylenol
  • Verschillende auto-immuunziekten
  • Leverkanker
  • Cirrhose
  • Cysten
  • Blootstelling aan schadelijke/gevaarlijke stoffen

De beste gezonde lever tips

je lever doet veel voor je lichaam

Om je lever dus zo gezond mogelijk te houden, is het belangrijk om goed voor je lever te zorgen. Maar hoe doe je dat? Wij hebben een aantal gezonde lever tips voor je op een rij gezet, zodat je in staat bent om zelf je lever zo gezond mogelijk te houden. Mocht je toch onverwacht last krijgen van je lever, neem dan contact op met een huisarts. Die, of een professional, kan vaststellen wat er aan de hand is.

1. Drink alcohol met mate

Een drankje op z’n tijd kan geen kwaad. Dit is slechts een kleine hoeveelheid en je lever kan de schadelijke stoffen makkelijk afvoeren. Bij overmatig alcoholgebruik, moet je lever echter zo hard doorwerken dat het beschadigd kan raken. Probeer alcohol dus met mate te drinken of helemaal niet als je weet dat je snel te veel drinkt.

2. Gezonde lever tips: Eet een gebalanceerd dieet

Een gebalanceerd dieet is erg belangrijk voor de gezondheid van je lichaam en je lever. Door voldoende vitamines, mineralen, en gezonde vetten binnen te krijgen, kan je lever deze makkelijker verwerken en ze een plekje in je lichaam geven. Ook is het belangrijk om voldoende water te drinken zodat je goed gehydrateerd blijft. Neem supplementen wanneer je een vitaminetekort hebt.

3. Wees veilig

Je kan je laten vaccineren voor hepatitis A, B en C om je lichaam beter te beschermen tegen deze aandoeningen. Het vaccin zorgt ervoor dat je lever al bekend is met deze aandoeningen, zodat het deze kan bevechten wanneer je ermee in aanraking komt. Daarnaast kan je ook letten op andere dingen om jezelf veilig te houden, zoals het uitvoeren van veilige seks door een condoom te gebruiken. Als je een tattoo of piercing krijgt, zorg er dan voor dat hiervoor schone naalden en ander gerei wordt gebruikt.

4. Gezonde lever tips: Houd je lever in de gaten

Het klinkt misschien heel logisch, maar te weinig mensen letten op hun lever. Wanneer je kenmerken hebt van een ongezonde lever of een bepaalde ziekte die met je lever te maken heeft, neem dan direct contact op met je huisarts. Ook kan het geen kwaad om eens per jaar je bloedwaarden te laten checken zodat je kan zien of alles nog in orde is.