Wat is je stoelgang?

stoelgang verbeteren voor een gezond lichaam
Relatie tussen je stoelgang en gezondheid

Je stoelgang is onderdeel van het verteringsstelsel in je lichaam. Je verteringsstelsel begint bij je mond en eindigt bij de anus. Daartussen ondergaat je voeding meerdere processen die helpen om de voedingswaarden eruit te halen en de reststoffen uit het lichaam te vervoeren. Je stoelgang is het eindstadium van de vertering. Hierbij brengt je lichaam de afvalstoffen naar buiten in de vorm van ontlasting.

Een gezonde stoelgang verschilt per persoon. Het heeft te maken met dieet, leeftijd, gezondheid en beweging. Aan de hand van een aantal tekeningen kan je herkennen of je stoelgang gezond is. De meeste mensen met een gezonde stoelgang gaan zo’n 1 tot 3 keer per dag naar het toilet om te ontlasten. Ze ervaren geen pijn, geen obstipatie en geen diarree. Het is belangrijk om je stoelgang in de gaten te houden, omdat het ook een indicator kan zijn wanneer je last hebt van een ziekte of een vitaminetekort. Soms merk je dit namelijk niet aan je lichaam zelf, maar wel aan je stoelgang.

Er zijn meerdere factoren die invloed kunnen hebben op de gezondheid van je stoelgang. Zo hebben mensen met chronische darmklachten vaak een ongezonde stoelgang, ook als hun dieet en gezondheid verder wel in orde zijn. Toch is het niet onmogelijk om je stoelgang verbeteren te kunnen.

Je stoelgang verbeteren met supplementen en voeding

Er zijn verschillende manieren waarop je je stoelgang verbeteren kan. De meest vanzelfsprekende manier is via je voeding, maar ook supplementen kunnen je ondersteunen om zo je stoelgang weer gezond te krijgen. De onderstaande voedingsmiddelen en stoffen kan je in vrijwel elke supermarkt of gezondheidswinkel vinden en zijn bewezen effectief voor je stoelgang.

1. Probiotica

Probiotica is wellicht het beste dat je voor je stoelgang verbeteren kan nemen. Deze producten bevatten namelijk miljoenen of zelfs miljarden bacteriën die allemaal van nature voorkomen in je darmen. Door je dieet of antibiotica kan het zijn dat je darmen minder van deze bacteriën bevatten waardoor het nemen van probiotica helpt om je darmflora weer in orde te krijgen. Daarnaast zorgen deze bacteriën er ook voor dat je lichaam beter in staat is om “slechte” bacteriën af te voeren. Afhankelijk van of je last hebt van diarree of obstipatie, zal je minder vaak of juist vaker naar het toilet gaan, maar met een gezonde stoelgang.

2. Stoelgang verbeteren met vezels

Vezels helpen zowel bij obstipatie als bij diarree. Dit komt omdat ze helpen je stoelgang te verdikken en bij elkaar te brengen. Je stoelgang neemt meer vocht op, waardoor het makkelijker uit je lichaam glijdt. Eet echter niet te veel vezels in één keer, maar bouw het juist op. Bij een te grote dosis aan vezels kan je juist last krijgen van obstipatie.

3. Magnesium

Magnesium heeft meer dan 300 verschillende functies in het lichaam, waaronder het verbeteren van je stoelgang. Het is vooral effectief bij het bestrijden van obstipatie. Dit geldt voor magnesiumcitraat, magnesiumsulfaat en magnesiumoxide.

Andere tips voor je stoelgang verbeteren

vezelrijke voeding goed voor ontlasting
Tips stoelgang verbeteren

Naast voeding, speelt je levensstijl ook een grote rol bij de gezondheid van je stoelgang. Je stoelgang verbeteren gaat namelijk niet van de één op de andere dag, dat heeft tijd nodig. Met geduld en een goed dieet kom je er echter snel! Daarom helpen de volgende tips bij het veranderen van je levensstijl om je stoelgang te verbeteren.

1. Drink veel water

Je lichaam heeft vocht nodig om goed te functioneren, dat geldt dus ook voor je stoelgang. Bij obstipatie zorgt het ervoor dat je stoelgang makkelijker kan voortbewegen en bij diarree helpt het juist om te voorkomen dat je last krijgt van uitdroging.

2. Beweeg meer

Zelfs kortdurende bewegingen, zoals een wandeling van 10 tot 20 minuten kan al helpen om je stoelgang in gang te zetten. Veel zitten of liggen zorgt ervoor dat je darmen minder hard werken waardoor je last kan krijgen van obstipatie.

3. Houd rekening met je stoelgang

Jij moet rekening houden met je stoelgang, niet andersom. Als je voelt dat je naar het toilet moet gaan, kan je het beste direct op zoek gaan naar een toilet. Ophouden of jezelf juist forceren om te gaan hebben negatieve effecten op je stoelgang die nog tot jaren verder blijven hangen.

4. Vermijd prikkelende producten

Dingen zoals koffie, alcohol, sigaretten en drugs hebben een prikkelend effect op de darmen waardoor je stoelgang minder gezond wordt. Als je merkt dat het drinken van koffie zorgt voor diarree of juist obstipatie, is het verstandig om even te stoppen met het drinken van koffie en om op zoek te gaan naar een ander alternatief.